fbpx
 
UE va trimite în Republica Moldova o misiune pentru contracararea „activităților destabilizatoare” ale Rusiei

UE va trimite în Republica Moldova o misiune pentru contracararea „activităților destabilizatoare” ale Rusiei


UE intenţionează să lanseze o misiune de sprijin în Republica Moldova în luna mai pentru a contracara „activităţile destabilizatoare" ale Rusiei, a relatat luni ziarul Timpul din Chişinău, citând publicaţia EUobserver.

Cunoscută sub numele de Misiunea de Parteneriat UE în Republica Moldova (EUPM Moldova), o echipă de consilieri civili va fi înfiinţată utilizând un proces "fast-track" pe o perioadă iniţială de doi ani, „cu scopul de a lansa misiunea la Consiliul Afacerilor Externe din 22 mai 2023", potrivit unui document intern al UE.
Misiunea va avea ca sarcini
„îmbunătăţirea rezilienţei sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor, precum şi consolidarea rezilienţei la ameninţările hibride, inclusiv la nivelul spaţiului cibernetic şi contracararea manipulării şi interferenţei informaţionale străine", se arată în documentul datat 29 martie şi consultat de EUobserver.
Mărimea şi bugetul misiunii urmează încă să fie stabilite, iar personalul său va avea „expertiză specifică" în contracararea spionajului străin
„precum şi acces la tehnologie de ultimă generaţie".
Proiectul intervine în contextul a ceea ce documentul numeşte "activităţi destabilizatoare ale actorilor externi",
referindu-se la acuzaţiile anterioare ale Republicii Moldova, Ucrainei, UE şi SUA conform cărora Rusia încearcă să organizeze o lovitură de stat împotriva guvernului prooccidental de la Chişinău.
Autorităţile moldovene au arestat recent şapte presupuşi sabotori, care ar fi fost antrenaţi de ruşi, şi au blocat la graniţă sute de cetăţeni străini ca măsură de precauţie.
Dar situaţia la Chişinău rămâne tensionată din cauza nemulţumirilor populare legate de criza economică şi de refugiaţi în urma invaziei Rusiei în Ucraina anul trecut.
În contextul în care Republica Moldova va găzdui summitul Comunităţii Politice Europene la 1 iunie, Bruxellesul manifestă temeri privind o creştere a ameninţărilor hibride şi de manipulare informaţională. Comunitatea Politică Europeană este un forum interguvernamental lansat de Franţa anul trecut.
Pentru un plus de securitate, ţările UE achiziţionează pentru Republica Moldova echipamente militare neletale în valoare de 40 de milioane de euro, inclusiv un sistem de radar mobil cu rază lungă de acţiune, după ce Rusia a lansat rachete prin spaţiul aerian al republicii la începutul acestui an.
SUA planifică să adauge o sumă similară, mai mult decât dublând bugetul de apărare al Republicii Moldova.
UE a investit deja 47 de milioane de euro în modernizarea armatei Republicii Moldova în 2021 şi 2022, conform media citate.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30