fbpx
 
O altă gravidă din Neamț a ales să nască acasă, ajutată de soț și asistată de soacră. Luase ustensilele de pe Internet

O altă gravidă din Neamț a ales să nască acasă, ajutată de soț și asistată de soacră. Luase ustensilele de pe Internet


După femeia de 42 de ani din Piatra Neamț, care a murit după ce a născut acasă, o altă tânără, de 34 de ani, este în stare gravă din aceeași cauză.

Cazul este și mai șocant, căci femeii, însărcinată cu al cincilea copil, i s-a făcut cezariană la domiciliu. Intervenția a fost făcută de soțul ei și de soacră, cu ustensile cumpărate de pe Internet. În cele din urmă, atât mama cât și bebelușul au primit îngrijire de la medcii și sunt în stare bună, precizează Știrile PRO TV.

Soțul gravidei a fost cel care a sunat la 112. Echipajul de urgență a găsit-o pe femeie acasă, conștientă, dar cu hemoragie masivă. Spre stupoarea salvatorilor, ea fusese tăiata pe abdomen și copilul scos. Soțul îi făcuse cezariană, iar soacra ei a asistat și ea la procedură.

Medic de pe ambulanță: „A fost găsită lăuză, cu făt de 4,7kg, cu hemoragie”.

Tatăl susține că ei nu și-ar fi propus ca bebelușul să fie născut acasă. Pe de altă parte, echipajul de la ambulanță a găsit la fața locului bisturiul, pansamente sterile, pense și alte ustensile necesare unei astfel de intervenții chirurgicale. Familia le-ar fi cumpărat de pe Internet, tocmai pentru efectuarea cezarienei, după cum au susținut în fața medicilor. Cum era de așteptat, situația s-a complicat și, într-un final, femeia și copilul au ajuns la spital. Mama este internată la terapie intensivă, în stare stabilă.

Alexandru Pătraşcu, managerul Spitalului din Târgu Neamţ: „O plagă în zona perineală care a fost, din declaraţiile pacientei, executată de către soţ, care s-au pregătit din timp făcând comandă de pe Internet de tot ce au nevoie pentru a executa procedura de cezariană la domiciliu. Pacienta cu soţul, de la început au premeditat că sunt pregătiţi din cauză că au lucrat în străinătate ca asistenţi medicali”.

Tot mai des medicii din România se confruntă cu situațîi în care femeile nasc acasă.

Dr. Cristi Poalelungi, medic primar obstetrică ginecologie, Spitalul Cantacuzino: „Există o categorie de paciente care consideră că medicul intervine prea mult în procesul nașterii. Această teamă de spital trebuie descurajată. Au fost câteva cazuri care mi-au solicitat astfel de nașteri la domiciliu, le-am descurajat. Am auzit de cazuri care au continuat să își dorească acestă naștere la domiciliu”.

Riscurile sunt extrem de mari atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Dr. Alexandru Baroș, medic primar obstetrică ginecologie SUUB: „Riscurile se referă la cele de tip infecțios, de tip hemoragic, riscuri asocaiate prematurității, insuficiența respiratorie a nou-născutului și, practic, în aceste situații, prognosticul este unul sumbru și poate fi fatal în final. Paciente neinformate, nedispensarizate, care nu înțeleg riscurile. Se informează din surse nesigure, de pe Internet și în această situație avem de-a face cu un prognostic nefavorabil materno-fetal”.

Studiile realizate de Organizația Mondială a Sănătății arată o creștere a numărului nașterilor la domiciliu. Cele mai multe sunt în Țările de Jos, acolo unde există legislație și sunt asigurate toate condițiile pentru astfel de situații. 16,3% din totalul nașterilor de aici au loc acasă. Urmează Danemarca, cu 14,73% și Germania, cu 12,17 procente. România are o rată sub 2%. Ultima evaluare arată că, în 2019, au fost 591 de astfel de cazuri. Însă doar o parte dintre aceste femei au născut acasă pentru că așa au vrut. Pe de altă parte, țara noastră are cea mai ridicată rată a mortalității neonatale din Europa, de aproape 2 procente.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31