fbpx
 
The Wall Street Journal The Wall Street Journal

Familia jurnalistului american Evan Gershkovich, deţinut în Rusia, „continuă să lupte” pentru eliberarea lui. Părinții trăiesc „o durere constantă”


Familia jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat în Rusia în urmă cu un an pentru spionaj, a promis vineri că va continua să lupte pentru eliberarea lui şi a afirmat că nevinovăţia sa îi dă curaj în această încercare, informează AFP, citată de Agerpres.

Evan Gershkovich, 32 de ani, a fost arestat la sfârşitul lui martie 2023 de Serviciul Federal de Securitate rus (FSB), în timpul unui reportaj. Gershkovich, primul jurnalist acuzat de spionaj după prăbuşirea Uniunii Sovietice, respinge aceste acuzaţii, la fel ca SUA, publicaţia pentru care lucra şi apropiaţii săi.
„Nu ne-am imaginat niciodată că aşa ceva i s-ar putea întâmpla fiului şi fratelui nostru şi cu atât mai puţin că va trece un an întreg în incertitudine", a declarat familia sa într-o scrisoare pentru cititorii publicaţiei Wall Street Journal, angajatorul jurnalistului. "Însă, în pofida acestei lungi bătălii, noi rămânem puternici", a subliniat familia sa.
Într-o scrisoare, părinţii jurnalistului, Mikhail şi Ella, precum şi sora sa Danielle, au descris un an „inimaginabil".
„Am avut impresia că ne ţinem respiraţia. Am trăit cu o durere constantă în inimile noastre, gândindu-ne la Evan în fiecare clipă a zilei", a descris familia situaţia prin care trece.
Familia jurnalistului a fost primită de preşedintele american Joe Biden, care a promis că va face "tot ce trebuie" pentru a-l readuce pe jurnalist acasă.
„În timpul tuturor provocărilor din această perioadă tumultoasă, noi l-am văzut pe Evan făcând faţă acestei incertitudini, prins în această mică celulă, cu puţine veşti din afară, fără libertate", a scris familia.
SUA estimează că Evan Gershkovich este închis pe nedrept şi acuză Moscova că arestează cetăţeni americani sub pretexte false, pentru a-i folosi drept monedă de schimb pentru ruşi închişi în străinătate.
Kremlinul a informat joi despre „contacte" în curs în vederea unui eventual schimb al jurnalistului american, care lucrase de asemenea pentru AFP la Moscova între 2020 şi 2021.
Marţi, un tribunal rus a prelungit până pe 30 iunie arestul său provizoriu într-o celulă din închisoarea Lefortovo, la Mascova.
Pentru acuzaţiile de „spionaj" care îl vizează, Gershkovich este pasibil de 20 de ani de închisoare. Rusia nu a prezentat niciodată public dovezi în sprijinul acuzaţiilor sale şi întreaga procedură este clasată drept secretă.
„L-am văzut făcând faţă cu fruntea sus, pentru că el este nevinovat. Vom continua să ne luptăm pentru libertatea lui Evan, orice ar fi", a conchis familia jurnalistului.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31