Arcadia Spitale si Centre Medicale
Comasarea alegerilor, criticată de Comisia de la Veneția într-un raport. „OUG 21/2024 nu a fost consensuală”

Comasarea alegerilor, criticată de Comisia de la Veneția într-un raport. „OUG 21/2024 nu a fost consensuală”

Ultima actualizare: 18 martie 2025Autor: Vizualizări: 190
Comasarea alegerilor nu a fost o decizie consensuală, luată de Guvern în urma unei consultări publice adecvate. Comisia de la Veneția a remarcat în același raport și numărul mare de ordonanțe de urgență care „subminează principiile democratice”.

Comisia de la Veneţia a publicat, marţi, un raport privind comasarea alegerilor, în care se arată că adoptarea OUG 21/2024 nu a fost consensuală şi nu a rezultat în urma unei consultări publice adecvate. Comisia recomandă autorităţilor române abţinerea în viitor de la legiferarea în materie electorală prin ordonanţe de urgenţă, cu excepţia cazului în care se adoptă norme privind aspectele şi detaliile tehnice, transmite News.ro.

În concluziile raportului Comisiei de la Veneţia se precizează că prin scrisoarea din 11 martie 2024, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a solicitat avizul Comisiei de la Veneţia cu privire la Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European în 2024 şi alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale în 2024.

„Conţinutul revizuirii nu contravine standardelor internaţionale. În special comasarea alegerilor locale şi a alegerilor pentru Parlamentul European poate fi justificată într-un an în care au avut loc un număr excepţional de alegeri”, arată Comisia de la Veneţia.

Se menţionează că „preluarea mandatului la câteva luni după alegeri este acceptabilă atât timp cât mandatul autorităţii în funcţie nu este prelungit, iar o perioadă mai mare de patru luni este una îndelungată şi această coabitare ar fi putut genera confuzie şi, posibil, tensiuni”.

Comisia precizează că în România recurgerea frecventă la ordonanţele de urgenţă subminează calitatea legislativă, juridică, certitudinea şi principiile democratice, inclusiv principiul separaţiei puterilor în stat şi este deosebit de problematic, în domeniul alegerilor, care se află în centrul democraţiei. Contrar standardele internaţionale, adoptarea OUG 21/2024 nu a fost nici consensuală, nici rezultatul unei consultari publice adecvate.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Secretarul general al Guvernului a fost demis de premierul Dacian Cioloș

Comisia de la Veneţia rămâne la dispoziţia autorităţilor române şi a Adunării Parlamentare, pentru asistenţă suplimentară în această chestiune.

 

Sursa: News.ro

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arcadia Spitale si Centre Medicale

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

REPORTERIS îți recomandă și ...
CNIR a transmis către ANAP documentația pentru proiectarea și execuția lotului 2B din Autostrada „Unirii” – A8
Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

REPORTERIS îți recomandă și ...
Nicolae Ciucă: „Au fost finalizate negocierile. Luni, mergem la Cotroceni cu o propunere de premier”
Palas Iasi

Alte articole