
Sprijin de la Moscova pentru Călin Georgescu. Serviciile secrete rusești acuză UE că se află în spatele dosarului penal
Serviciul rus de Informaţii Externe a acuzat marţi conducerea UE că se află în spatele deciziei de a aduce acuzaţii împotriva lui Călin Georgescu.
La scurt timp după anunțul serviciilor secrete de la Moscova a venit și o reacție din partea premierului Marcel Ciolacu. El a transmis că o astfel de poziționare nu poate fi tolerată, iar Moscova nu poate transmite autorităţilor române cine poate fi sau nu anchetat.
„Bruxelles-ul poartă un război împotriva liderilor europeni care îl susţin în mod deschis pe preşedintele american Donald Trump”, a declarat Serviciul rus de Informaţii Externe (SVR), potrivit agenţiei TASS.
„Conform datelor disponibile, birocraţia europeană a declarat război „liderilor nesistemici” care îl susţin deschis pe preşedintele american Donald Trump şi refuză să urmeze instrucţiunile elitelor liberale conducătoare ale UE”, a declarat biroul de presă al SVR într-un comunicat.
Potrivit SVR, „Bruxelles-ul este extrem de îngrijorat că noul lider american ar putea slăbi suprastructura globalistă europeană şi se bazează în această activitate pe lideri conservatori cu orientare naţională, precum premierul ungar Viktor Orban, premierul slovac Robert Fico şi candidatul la preşedinţia României Călin Georgescu”.
Rușii acuză o intervenție a UE împotriva lui Călin Georgescu
Conducerea Uniunii Europene se află în mod evident în spatele deciziei de a aduce acuzaţii împotriva candidatului la preşedinţia României, Călin Georgescu, a subliniat SVR.
„Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a jucat un rol-cheie în recunoaşterea ca nevalabile a rezultatelor primului tur al alegerilor prezidenţiale din România, a cerut autorităţilor actuale de la Bucureşti să îi interzică lui Georgescu să participe la turul al doilea din mai. Ea a avertizat că dacă acest reprezentant al „forţelor nesistemice” îşi continuă campania electorală, Uniunea Europeană va restricţiona accesul României la fondurile sale”, se arată în comunicat.
„Elita totalitar-liberală europeană se teme în mod clar de o ‘turnură conservatoare’ în Europa sub influenţa lui Trump”, a subliniat SVR, adăugând că „Bruxelles-ul nu cruţă nicio resursă în încercările sale de a pune în aplicare un astfel de scenariu”.
„După un atac asupra lui Georgescu, este foarte probabil ca mainstream-ul liberal european să facă noi încercări de a înăbuşi disidenţa în UE. Principala lor ţintă va fi Ungaria, ca ‘bastion al conservatorismului european’, iar un bun pretext vor fi viitoarele alegeri parlamentare din această ţară de anul viitor”, a conchis SVR.
Reacția lui Marcel Ciolacu după acuzațiile serviciilor secrete ale Rusiei
Ciolacu: Rusia nu poate transmite autorităţilor române pe cine să ancheteze şi pe cine nu. Rusia nu poate dicta pe cine să aleagă românii şi pe cine nu
Premierul Marcel Ciolacu a scris pe Facebook că „Faptul că un serviciu secret al Rusiei se poziţionează faţă de decizii ale autorităţilor române este de netolerat”.
„Rusia nu poate transmite autorităţilor române pe cine să ancheteze şi pe cine nu. Rusia nu poate dicta pe cine să aleagă românii şi pe cine nu. Rusia nu poate fi un model de bune practici de democraţie. Rusia este o ţară în care opozanţii politici sunt torturaţi, aruncaţi în închisori sau omorâţi. Pe scurt: în Rusia, drepturile omului şi democraţia sunt o glumă proastă! ”, mai spune Ciolacu.
Şeful Executivului precizează că, „dincolo de retorica politică, românii au ocazia să înţeleagă în mod direct cine sunt forţele care încearcă să submineze parcursul european şi euro-atlantic al României”.
Reacția Ministerului de Externe după acuzațiile rușilor
După ce informațiile legate de declarațiile făcute de Serviciul rus de Informații au ajuns în spațiul public, MAE de la București a reacționat.
Oficialii MAE consideră că aceste declarații fac parte din „seria de acțiuni hibride desfășurate de Federația Rusă pentru a submina democrația în România”.
Reacția completă a MAE:
MAE precizează că afirmațiile recente ale serviciilor rusești sunt ridicole și complet neavenite.
Acestea fac parte din seria de acțiuni hibride desfășurate de Federația Rusă pentru a submina democrația în România. Ansamblul acestor activități care includ mesaje publice, campanii de influență și interferență cu procese democratice este menit să scadă încrederea în autorități si să critice apartenența României la UE și NATO.
Totodată, aceste alegații sunt parte din eforturile rusești de a construi un narativ adresat propriului public, în condițiile în care Rusia nu are un spațiu de dezbatere liber sau alegeri libere. Acolo orice opoziție este încarcerată sau asasinată. Criticile la adresa UE sau a României au inclusiv rolul de a distrage de la aceste realități.
Sursa: News.ro
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
România a înregistrat în 2024 un deficit guvernamental de 9,3% din PIB, urmată la mare distanță de Polonia (minus 6,6%) și Franța (minus 5,8% din PIB).
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole