
UE cere României să implementeze reformele pentru reducerea deficitului. Termen până la 1 aprilie pentru măsurile fiscale
Consiliul Uniunii Europene a recomandat României să respecte angajamentele asumate în cadrul planului fiscal pentru reducerea deficitului bugetar, astfel încât să își mențină „extinderea perioadei de ajustare” de la patru la șapte ani.
Țara noastră a primit acordul de a coborî deficitul bugetar sub 3% din PIB pe parcursul a șapte ani, dar și-a asumat o serie de angajamente în ceea ce privește investițiile și reformele. Printre acestea se numără reforma fiscală, care în 2025 ar trebui să aibă un impact la buget de 1,3% din PIB, adică 25 miliarde lei.
Măsurile trebuie să intre în vigoare cel târziu la 1 aprilie, potrivit Consiliului UE, scrie Profit.ro.
Consiliul UE recomandă României, într-un document oficial, să: „se asigure că avansul net al cheltuielilor nu depășește maximele stabilite în anexa I la prezenta recomandare și să implementeze setul de reforme și investiții care stau la baza extinderii perioadei de ajustare fiscală la 7 ani, așa cum sunt stabilite în anexa II la prezenta recomandare, până la termenele indicate”.
„Consiliul aprobă setul de angajamente de reformă și investiții prezentate de România în planul pe termen mediu care susțin prelungirea perioadei de ajustare și salută eforturile de cuantificare a impactului asupra creșterii și sustenabiității fiscale. Consiliul este de acord cu Comisia că angajamentele de reforme și investiții prezentate de România justifică prelungirea perioadei de ajustare de la 4 la 7 ani. Consiliul recomandă României să implementeze pe deplin setul de reforme și angajamente de investiții pentru a menține extinderea perioadei de ajustare”, se arată în document.
Comisia Europeană a transmis pentru Profit.ro, că reforma fiscală face parte din angajamentele României în cadrul Planului Fiscal pe Termen Mediu, iar țara trebuie să trimită până la 30 aprilie un raport cu progresele în îndeplinirea angajamentelor de reformă și investiții.
Reformele pe care trebuie să le respecte România
- Reforma pensiilor
- Reforma pensiilor speciale
- Intrarea în vigoare a mecanismului de stabilire a salariului minim – primul trimestru din 2025
- Reforma salarizării în sectorul public – intrare în vigoare după scăderea deficitului bugetar sub 5% din PIB
- Reforma regimului microîntreprinderilor
- Restructurarea sistemului de cheltuieli publice
- Reforma finanțării sectorului privat
- Reforma sistemului de cheltuieli pentru companii de stat
- Reforma administrației fiscale Reforma sistemului fiscal
Sursa: Știrile PRO TV
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Mafia care împânzea Europa cu mașini avariate periculoase aduse din SUA. Anchetă inclusiv în România
Europol a sprijinit o amplă acţiune condusă de Parchetul European (EPPO) la Berlin (Germania) şi Vilnius (Lituania), pentru anihilarea unei organizaţii criminale de contrabandă cu maşini grav avariate, periculoase, aduse din SUA în state UE.
Articole pe subiecte simiare
Alte articole