fbpx
 
A doua tranșă din PNRR, de aproape 3 miliarde de euro, în continuare blocată. România încă nu a atins două ținte

A doua tranșă din PNRR, de aproape 3 miliarde de euro, în continuare blocată. România încă nu a atins două ținte


A doua tranșă din PNRR este în continuare blocată, potrivit Comisiei Europene. Sunt două ținte din domeniul energiei care nu au fost atinse în program nici acum.

În joc sunt aproape 3 miliarde de euro, iar în două luni ar trebui să trimitem la Bruxelles a treia cerere de plată. Este cea mai complicată de până acum, pentru că primirea tranșei este condiționată de reforma pensiilor.

Încă din februarie liderii politici anunțau că există semnale că a doua cerere de plată din PNRR ar fi acceptată, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum.

Potrivit Comisiei Europene, cererea este încă evaluată, iar o decizie finală încă nu a fost emisă.
Cea de-a doua tranșă este estimată la 2,81 de miliarde de euro. Ar fi trebuit atinse 51 de ținte, însă două dintre ele, care țin de Ministerul Energiei, nu sunt încă îndeplinite.
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: 
„Comisia urmează să decidă dacă face plata totală sau va face plata parțială. Varianta în care ori îl obținem în varianta integrală de 2,8 miliarde de euro, ori 2,8 miliarde diminuat cu cele 140 de milioane de euro care ar fi suspendate și am avea termen ca să ducem măsurile la bun sfârșit. Eu cred că avizul îl vom obține până la sfârșitul lunii aprilie.”

Suntem, însă, în întâziere, iar Comisia Europenă a activat pentru România o procedură numită „oprirea ceasului”, până când toate aspectele vor fi lămurite.

Victor Negrescu, europarlamentar: „Vorbim de un nou mecanism introdus în Regulamentul European care permite unui stat membru să îndeplinească doar o parte din jaloanele aferente unei cereri de plată, urmând ca cererile și etapele restante să fie îndeplinite ulterior. Și statul poate să meargă înainte spre următoarea cerere de plată. Asta face România azi, urmând ca jaloanele restante să fie îndeplinite în termen de 6 luni.”

Până în iunie, România trebuie să trimită a treia cerere de plată, mult mai complicată, pentru că până atunci trebuie rezolvată, printre altele, problema pensiilor speciale.

Banii din PNRR sunt extrem de importanți, pentru că sunt deja prevăzuți în buget. În contul lor au fost semnate, până acum, contracte de investiții în valoare de 12 miliarde de euro. 

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31