fbpx
 
Le Parisien Le Parisien

Un tablou pe care o franțuzoaică de peste 90 de ani voia să-l arunce s-a dovedit a fi o capodoperă de 25 de milioane de euro. Va fi expus la Luvru


Un tablou vechi pe care o femeie a vrut să-l arunce s-a dovedit a fi o capodoperă din secolul al XIII-lea a lui Cimabue, evaluată la 25 de milioane de euro. Pictura a fost acum declarată tezaur național în Franța și va fi expusă la Muzeul Luvru.

Capodopera ”Hristos Batjocorit” a maestrului florentin Cimabue stătea agățată într-o bucătărie și aproape a ajuns la gunoi în 2019, după ce proprietara care făcea curățenie în casă a decis că e o vechitură care trebuie aruncată, scrie Insider.

Femeia, în vârstă de peste 90 de ani, era convinsă că tabloul care prindea praf pe peretele din bucătărie era o icoană fără valoare din Rusia și nu avea nici cea mai vagă idee că se uita în fiecare zi la una din marile capodoperi ale lumii.

În cele din urmă, a fost vândut la licitație pentru 25 de milioane de euro. Tabloul pictat în secolul al XIII-lea a fost declarat acum tezaur național al Franței și va fi expus la Luvru.

Cumpărătorii, miliardarul chilian Álvaro Saieh Bendeck, economist, și soția sa Ana Guzmán Ahnfelt, arhitect, l-au luat pentru colecția lor privată. Cu toate acestea, s-au lovit de un obstacol atunci când guvernul francez a refuzat licența de export.

Guvernul francez a recunoscut semnificația culturală a capodoperei și a declarat-o comoară națională. Ulterior, Luvru a primit 30 de luni pentru a strânge fondurile necesare achiziției sale. Recent, s-a ajuns la un acord între muzeu și proprietari, asigurând locul operei de artă în colecția Luvru.

Laurence des Cars, președintele Luvru, și-a exprimat entuziasmul față de achiziție, afirmând că a fost o „mare bucurie” să fi achiziționat un tablou care „constituie un reper crucial în istoria artei”. Suma plătită de Luvru pentru pictură rămâne nedezvăluită.

El a spus că „Hristos Batjocorit” al lui Cimabue „constituie o piatră de hotar crucială în istoria artei, marcând trecerea fascinantă de la icoană la pictură. Va fi prezentată în curând alături de Maestà, o altă capodoperă a lui Cimabue aparținând colecțiilor Luvru și a cărei restaurare este continuă în prezent”, a spus des Cars.

Cele două tablouri de Cimabue vor face obiectul unei expoziții în primăvara lui 2025.

Philomène Wolf, un licitator din Compiègne, nordul Franței, a descoperit originea valoroasă a picturii. Evaluarea ei a operei de artă a dezvăluit calitatea excepțională a lucrării, făcând-o să intuiască istoria sa italiană.

Examinările ulterioare folosind tehnologia modernă au confirmat că Cimabue, o figură cheie în dezvoltarea artei renascentiste, a creat opera de artă. Cercetătorii cred că piesa datează din 1280, ceea ce o face cu atât mai valoroasă, raportat la numărul mic de lucrări atribuit lui Cimabue.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30