fbpx
 
BBC BBC

Olanda legalizează canabisul, într-un experiment local. Nu este legal în prezent, ci doar „tolerat”


Olanda legalizează canabisul în cadrul unui experiment, în două orașe. Contrar opiniei generale, drogurile ușoare nu sunt legale în Țările de Jos.

Experimentul se derulează pe o perioadă de patru ani în sud, în oraşele Breda şi Tilburg, iar zece produse halucinogene sunt selectate în cadrul acesuia.

Autoritățile vor scoate de sub incidenţa penală producţia şi aprovizionarea cu „iarbă” a unor „coffee-shop”-uri în oraşele Breda şi Tilburg, transmite news.ro.

Contrar ideii larg răspândite în străinătate, vânzarea şi consumul de haşiş, „iarbă” şi derivatele lor - care atrag de zeci de ani fumători de canabis din întreaga lume - nu sunt legale în Olanda.

Începând din anii '70, drogurile numite „uşoare” sunt însă „tolerate”, iar „autorităţile au ales să nu-i urmărească pe contravenienţi”, se arată pe site-ul Guvernului olandez.

Până acum, cultivarea canabisului şi aprovizionarea localurilor populare de vânzare din Olanda erau întru totul ilegale.

Toate lanţurile de aprovizionare cu canabis ale celor 570 de coffee-shop-uri au operat în mod clandestin timp de decenii.

Experimentarea în vederea eliminării acestei juridice „zone gri” începe vineri, pe o perioadă de patru ani, în oraşele Breda şi Tilburg, în sud, şi urmează să fie extinsă apoi în alte regiuni ale ţării.

Zece produse au fost selectate, iar canabisul furnizat coffee-shop-urilor urmează să fie supravegheat îndeaproape.

Obiectivul acestui experiment, ale cărui rezultate vor fi examinate de către experţi, este dublu - să stabilească dacă este posibilă reglementarea lanţului de aprovizionare şi dacă mica infracţionalitate şi comportamentele antisociale scad.

Impactul asupra sănătăţii publice va fi de asemenea examinat.

Eu numesc asta un moment istoric pentru canabis în Olanda. Produsul va fi curat, testat, fără pesticide. Ştim exact ce intră, ce iese. Deci, consumatorul va beneficia de un produs mult mai sigur”, declară Ashwin Matai, însărcinat cu culturile de "Hollandse Hoogtes", unul dintre produsele selectate în cadrul experimentului.

Experimentul oalndez face parte dintr-un trend mai global. Germania vecină a adoptat o lege care legalizează cumpărarea şi deţinerea de canabis în scopuri recreative. Acest drog uşor este disponibil în anumite farmacii, în Elveţia, care flirtează cu o scoatere de sub incidenţa penală a utilizării recreative. Utilizarea recreatvă a canabisului de către adulţi este legală în aproximativ 20 de state americane.

Însă victoria în alegerile legislative de luna trecută a liderului extremei drepte Geert Wilders riscă să afecteze rezultatul acestui experiment olandez. Partidul Libertăţii (PVV) al lui Wilders vrea să abandoneze definitiv politica de „toleranţă” faţă de canabis, să închidă coffee-shop-urile şi să exercite presiuni în vederea unei „Olande fără droguri”.

 

Sursa: news.ro

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31