fbpx
 
Ambasada SUA în România Ambasada SUA în România

Statele Unite aprobă vânzarea de rachete avansate aer-aer pentru avioanele F-16 din România. Tranzacție de 70 de milioane de dolari


SUA aprobă vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari. Achiziţia va asigura înzestrarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române. „Accesul Forţelor Aeriene Române la capabilităţi aer-aer de ultimă generaţie contribuie semnificativ la creşterea siguranţei spaţiului aerian naţional şi aliat şi asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA", afirmă ministrul Apărării Angel Tîlvăr.

„Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România pentru a oferi capabilităţi aer-aer avansate pentru avioanele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române. Rachetele sunt evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani. Această vânzare este parte a unui efort de modernizare mai mare şi pe termen lung pe care Statele Unite îl sprijină în beneficiul Forţelor Aeriene Române. Block II conţine cea mai avansată tehnologie a rachetei AIM-9X Sidewinder de până acum şi se află în prezent în serviciul armatei americane”, a anunţat Ambasada SUA la Bucureşti.

Însărcinatul cu afaceri al SUA Michael Dickerson a lăudat această achiziţie ca fiind un alt exemplu excelent al legăturilor puternice de securitate şi apărare dintre România şi Statele Unite, spunând: „Această achiziţie nu este doar o tranzacţie; este o dovadă a angajamentului nostru comun faţă de securitate şi pace. Aceste rachete avansate vor asigura siguranţa cerului românesc".

„Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a salutat anunţul recent prin care Statele Unite ale Americii aprobă vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani”, anunţă vineri MApN.

Achiziţia va asigura înzestrarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române cu cea mai avansată versiune a rachetei AIM-9X Sidewinder – Block II care este operată, în prezent, de armata americană.

„Accesul Forţelor Aeriene Române la capabilităţi aer-aer de ultimă generaţie contribuie semnificativ la creşterea siguranţei spaţiului aerian naţional şi aliat şi asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA", a declarat Angel Tîlvăr.

Programul de înzestrare include şi pachetul de suport logistic, respectiv capete de ghidare de rezervă, rachete de instruire, instruire personal, asistenţă tehnică, documentaţie tehnică şi servicii de transport, astfel încât să fie asigurată o capabilitate completă pentru Forţele Aeriene Române.

„Statele Unite rămân angajate în mod esenţial în consolidarea posturii de apărare şi descurajare a oricărei agresiuni în zona Mării Negre. Armata României va continua să acţioneze pentru consolidarea dimensiunii de apărare şi securitate a parteneriatului strategic comun", a mai arătat Angel Tîlvăr.

 

Sursa: News.ro

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31