fbpx
 
Colaj foto: Daily Express Colaj foto: Daily Express

România transmite Rusiei că sprijină puternic Ucraina, inclusiv militar, alături de mari puteri precum SUA, Germania, Italia


România a transmis Rusiei, marți, un mesaj puternic de susținere a Ucrainei, într-o declarație comună care a fost semnată împreună cu SUA, Germania, Italia și Olanda.  

În acest document, care a fost publicat și de Administrația Prezidențială, este anunțat oficial pachetul militar de apărare a Ucrainei, format din cinci sisteme antirachetă Patriot - unul dintre acestea fiind donat de către România, iar alte două de către SUA și Germania.

De asemenea, Țările de Jos și „alți parteneri” nespecificați donează Ucrainei componente care sunt necesare pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare, în timp ce Italia trimite un sistem SAMP-T suplimentar.

„Lucrăm la anunțarea în acest an a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru Ucraina.” - se mai precizează în declarația comună.

Recent, Rusia a anunțat că a distrus două sisteme de lansare a apărării antiaeriene Patriot. În replică, Ucraina a afirmat că, de fapt, Moscova a lovit ținte momeală, concepute pentru a-i scăpa pe ucraineni de rachetele inamice costisitoare. Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmațiile niciuneia dintre părți.

Declarație comună privind consolidarea apărării aeriene a Ucrainei a președintelui SUA, Joseph R. Biden, premierului olandez Dick Schoof, cancelarului german Olaf Scholz, premierului italian Giorgia Meloni, președintelui român Klaus Iohannis și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski:

Ne-am angajat să furnizăm Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană pentru a se apăra de agresiunea continuă a Rusiei, inclusiv de atacurile deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și critice.

Astăzi, anunțăm că, în mod colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme strategice de apărare aeriană suplimentare, inclusiv baterii Patriot suplimentare donate de Statele Unite, Germania și România; componente Patriot donate de Țările de Jos și alți parteneri pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare; și un sistem SAMP-T suplimentar donat de Italia.

Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea orașelor, civililor și soldaților ucraineni, iar noi ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean, astfel încât aceste sisteme să poată fi utilizate rapid. Lucrăm la anunțarea în acest an a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru Ucraina.

În plus, în lunile următoare, Statele Unite și partenerii intenționează să furnizeze Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, inclusiv NASAMS, HAWKs, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și sisteme Gepard. Aceste sisteme vor extinde și consolida în continuare acoperirea de apărare aeriană a Ucrainei.

Mai mulți aliați - inclusiv Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit - vor continua să joace un rol esențial în furnizarea acestor sisteme, iar mulți alți susținători ai Ucrainei vor contribui la furnizarea de interceptoare.

În ceea ce le privește, Statele Unite vor modifica secvența livrărilor planificate din vânzările militare externe de interceptoare critice de apărare aeriană în coordonare cu partenerii, astfel încât acestea să fie livrate Ucrainei, furnizând Ucrainei sute de interceptoare de apărare aeriană suplimentare în cursul anului viitor.

Pe măsură ce consolidăm apărarea aeriană a Ucrainei, suntem recunoscători coaliției de peste 50 de țări care continuă să ofere asistență de securitate Ucrainei, precum și Inițiativei de acțiune imediată privind apărarea aeriană - în cadrul căreia partenerii s-au angajat să sprijine apărarea aeriană a Ucrainei cu peste 1 miliard de dolari - și Coaliției privind capacitatea integrată de apărare aeriană și antirachetă, condusă de Germania și Franța.

De asemenea, salutăm activitatea NATO de sprijinire a eforturilor Ucrainei de a dezvolta o arhitectură integrată de apărare antiaeriană și antirachetă interoperabilă cu NATO.

Mesajul nostru către Moscova și către lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și de neclintit.”

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: