
BEC a respins candidatura Dianei Șoșoacă luând în considerare decizia CCR de anul trecut
Biroul Electoral Central (BEC) a respins candidatura președintei S.O.S. România, Diana Iovanovici-Șoșoacă, luând în considerare hotărârea Curții Constituționale (CCR) de anul trecut, se arată în decizia publicată sâmbătă de BEC.
„Atât timp cât instanța de contencios constituțional a statuat deja prin Hotărârea nr. 2/2024, raportat la acest ciclu electoral, cu privire la atitudinile, conduitele, luările de poziție ale acestui candidat, constatând că sunt contrare principiilor și valorilor constituționale, Biroului Electoral Central îi revine obligația de a da eficiență aspectelor reținute de Curtea Constituțională”, arată BEC.
În egală măsură, arată Biroul Electoral Central, în acest context, „îndeplinirea celorlalte condiții de înregistrare a candidaturii și a semnului electoral, apare ca irelevantă”.
Totodată, BEC amintește în argumentația deciziei că Dianei Șoșoacă i-a fost respinsă de către CCR, anul trecut, candidatura la scrutinul prezidențial – ulterior anulat.
„Prin Hotărârea 2 din 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională (…) a constatat că ‘înregistrarea candidaturii doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024 încalcă condițiile de eligibilitate prevăzute de dispozițiile constituționale (…) cu referire la valorile democrației, la statul de drept, la respectarea Constituției corelate cu garanția politico-militară a acestora, respectiv apartenența României la UE și NATO”, se arată în decizia BEC.
În consecință, „statuările Curții Constituționale din Hotărârea nr. 2 din 5 octombrie 2024, obligatorii și pentru Biroul Electoral Central, conduc la concluzia că, în ceea ne privește candidatura doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă, nu sunt întrunite condițiile pentru înregistrare în cadrul acestui proces electoral”.
De asemenea, în decizia BEC se arată că alegerile prezidențiale din mai 2025 sunt parte a aceluiași ciclu electoral cu cele programate inițial în noiembrie-decembrie 2024 și în contextul cărora CCR a decis, în octombrie 2024, respingerea candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă, iar acele aspecte reținute în privința acesteia la acel moment rămân valabile.
„De altfel, conform considerentelor cuprinse în paragraful nr. 126 din Hotărârea Curții Constituționale nr. 7/11.03.2025 ,’cu privire la aspectul referitor la valorificarea în timp a anumitor atitudini/conduite/luări de poziție contrare principiilor și valorilor constituționale, Curtea subliniază că încălcarea acestora nu conduce la o sancționare perpetuă a persoanei prin prisma dreptului de a fi ales în funcția de Președinte al României. Aceste aspecte se analizează de la caz la caz și au o anumită temporalitate raportată la ciclicitatea alegerilor și la evaluarea respectării de către candidați a principiilor și valorilor constituționale”.
De asemenea, în paragraful nr. 120 al aceleași hotărâri se arată că ”( …) procesul electoral pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 își are că sursă de inițiere, organizare și desfășurare Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024. Ca atare, chiar dacă este un nou proces electoral, acesta se înscrie în aceleași coordonate și aceeași paradigma a asigurării succesiunii mandatului prezidențial dobândit în anul 2019” (…).
„În concluzie, atât timp cât instanță de contencios constituțional a statuat deja prin Hotărârea nr. 2/2024, raportat la acest ciclu electoral cu privire la atitudinile, conduitele, luările de poziție ale acestui candidat, constatând că sunt contrare principiilor și valorilor constituționale, Biroului Electoral Central îi revine obligația de a da eficienta aspectelor reținute de Curtea Constituțională. În egală măsură, în acest context, îndeplinirea celorlalte condiții de înregistrare a candidaturii și a semnului electoral, apare ca irelevantă”, se argumentează în decizia BEC.
Diana Șoșoacă este unul dintre cei cinci candidați la alegerile prezidențiale din mai ale căror candidaturi au fost respinse în ședința de sâmbătă a BEC.
Președinta S.O.S. România a anunțat că va contesta decizia.
„V-am zis că o să o respingă. (…) Noi nu mai avem o țară, ne-am bătut joc de ea, am lăsat-o în mâna lor. (…) Voi depune iarăși contestație. (…) Voi depune plângere penală împotriva celor de la BEC, împotriva celor de la CCR, acesta este un stat stalinist”, a afirmat Diana Iovanovici-Șoșoacă sâmbătă, într-un live video pe pagina sa de Facebook, în care dialoghează cu susținători ai săi.
Sâmbătă este ultima zi în care mai pot fi depuse candidaturi la Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale din mai.
Potrivit calendarului aprobat de Guvern, ultima zi de depunere a candidaturilor este 15 martie, ora 24:00.
Sursa: Agerpres
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Biroul Electoral Central (BEC) a răspus, marți, acuzațiilor de cenzură, cea mai recentă fiind lansată de candidatul independent Nicușor Dan, care a afirmat că ”BEC s-a transformat în Biroul Electoral al Cenzurii libertăţii de exprimare”.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole