
Lista finală a candidaților la alegerile prezidențiale din 2025, după deciziile adoptate de judecătorii CCR
Judecătorii Curții Constituționale au finalizat, miercuri, soluționarea tuturor contestațiilor care au fost depuse împotriva candidaturilor la alegerile prezidențiale din 2025.
Potrivit calendarului alegerilor, pe 19 martie 2025 Curtea Constituțională soluţionează contestaţiile prin hotărâri definitive, ce se comunică de îndată Biroului Electoral Central şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Până la data rămânerii definitive a candidaturilor, cel mai târziu la data de 19 martie, candidaţii pot renunţa la candidatură.
Pe 20 martie, candidaturile rămân definitive.
În 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor – 22 martie – se va stabili ordinea de înscriere pe buletinul de vot.
15 martie a fost ultimul termen până la care au putut fi depuse candidaturi la BEC.
Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale din 2025
Nicușor-Dan, actualul primar General al Capitalei a intrat în cursa electorală ca independent, însă la scurt timp 2 partide politice au spus că îl vor suține. De profesie matematician, a studiat la Paris, dar și în țară, la Universitatea din București. Mulți ani a fost activist și s-a implicat în campanii care au dus la rezolvarea unor probleme din București.
Crin Antonescu, un politician din garda veche, fost lider PNL este candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR. În 2012 a fost pentru o scurta perioadă președintele interimar al țării. In ultimii zece ani s-a retras din viata politică. Este căsătorit cu europarlamentarul Adina Vălean.
Victor Ponta, fostul partener din USL al lui Crin Antonescu, si-a anuntat candidatura saptamana trecuta, cand a fost exclus din PSD, el fiind deputat al acestui partid. A fost premier intre 2012-2015 și și-a dat demisia după protestele de amploare ce au urmat tragediei de la clubul Colectiv. Victor Ponta a mai candidat la prezidențiale si a fost invins de Klaus Iohannis.
Elena Lasconi a intrat în turul 2 în toamnă, anulat de CCR din cauza unor suspiciuni de fraudă din partea candidatului Călin Georgescu. În prezent este primar în Câmplulung, unde a obtinut un al doilea mandat. Inainte sa intre in politica a fost jurnalistă.
Cristian-Vasile Terheș din partea Partidul Național Conservator Român a mai candidat și anul trecut la prezidențiale. S-a remarcat prin postările radicale din social media, dar și prin contestația sa la CCR din toamnă, care a dus la renumărarea voturilor.
Lavinia Șandru, actriță și fostă membră a Camerei Deputaților, și-a anunțat candidatura la Președinție din partea Partidului Umanist Social Liberal, unde coordonează departamentul de comunicare. Anterior, a gestionat strategia de comunicare pentru campania lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei.
George Nicolae Simion, președintele AUR, este cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste și conservatoare. A mai candidat anul trecut, însă nu a reușit să intre în turul 2. Acum, cu suținerea fostului candidat Călin Georgescu a intrat iar în cursa electorală.
De asemenea, a fost validat de BEC si candidatul Silviu Predoiu, fostul șef al Serviciului de Informații Externe, din partea Partidului Liga Acţiunii Naţionale.
Sebastian Popescu – de la Partidul Noua Românie și John-Ion Banu-Muscel un om de afaceri româno-american care a emigrat în SUA și care a candidat și la alegerile din 2019 au fost și ei validați.
Însă BEC a sesizat organele de urmărire penală în cazul celor doi, pentru că ar fi fost identificate asemănări între scrisul de mână al susținătorilor și semnăturile lor. Amândoi au candidat și anul trecut.
Un alt candidat în cursa prezidențială este Daniel Funeriu, fost ministru al Educației. După ce a activat în PLD, PDL și PMP, acesta candidează acum ca independent. A declarat pe o rețea socială că vede esențială lupta generației sale, alături de tinerii inteligenți, împotriva woke-ismului și a progresismului.
Dintre cei 12 candidați validați până acum de BEC, unul a decis să se retragă. Este vorba despre lidera POT, Anamaria Gavrilă.
Potrivit legii, până la miezul nopții candidații se pot retrage, astfel încât numele lor să nu rămână pe buletinele de vot.
Sursa: Știrile PRO TV
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Candidatul independent Nicuşor Dan conduce în topul vizibilităţii la TV în prima săptămână a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, urmat în ordine de Victor Ponta, Elena Lasconi şi Crin Antonescu, relevă analiza Klarmedia - TV Index Prezidenţiale 2025, realizată pe baza conţinutului difuzat de posturile TV naţionale, fiind incluse în top canalele care au difuzat un volum semnificativ de materiale despre candidaţi. Studiul reflectă volumul total al materialelor, fără a distinge între tonul pozitiv, negativ sau neutru al apariţiilor.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole