fbpx
 
Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul bugetar! Opoziţia caută nod în papură din orice pentru câteva procente electorale

Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul bugetar! Opoziţia caută nod în papură din orice pentru câteva procente electorale


O serie de parlamentari din Opoziţie au sesizat la Curtea Constituţională a României proiectul prin care Guvernul şi-a angajat în Parlament răspunderea pe noul pachet de măsuri fiscal-bugetare. Decizia luată de unii aleşi ai USR şi chiar din PNL a făcut ca reprezentanţii social democraţilor să reacţioneze şi să arate că sesizarea nu va avea sorţi de izbândă.

„Lucrurile sunt cât se poate de clare. Proiectul asumat de Guvernul condus de Marcel Ciolacu a trecut prin Parlament, propunerile cuprinse în document au fost analizate cu mult înainte şi nu poate fi vorba de vreo chestiune care să nu fie conformă cu situaţiile prezentate. Sesizarea la Curtea Constituţională a României este instrumentul opoziției slabe, este instrumentul unei opoziţii care este incapabilă să strângă susținerea a măcar un sfert din numărul parlamentarilor pentru a depune o moțiune de cenzură. Multe dintre argumentele invocate de USR vizează impozitele suplimentare pentru bănci, companii din energie și companiile care fac afaceri mari în România, dar nu plătesc taxe către statul român. Poate fi vorba de un partid de opoziţie care nu apără interesele românilor, ci interesele corporațiilor cu profituri excesive”, a spus Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iaşi.

Procedura angajării răspunderii presupune mai multe etape, respectiv cea prin care Guvernul depune proiectul la Parlament, ca mai apoi Birourile permanente să stabilească termenele pentru depunerea amendamentelor și pentru ședința reunită a celor două camere. Ulterior, parlamentarii depun amendamentele la birourile permanente în termenul stabilit. Printre paşii vizaţi se arată şi că în termen de 3 zile, 25 la sută dintre parlamentari pot depune o moțiune de cenzură. Dacă nu se depune, la finalul acestui termen, legea se consideră adoptată, iar acest pas a fost ratat de către cei din opoziţie. De asemenea, în termen de 2 zile, 50 de deputați sau 25 de senatori pot sesiza Curtea Constituțională, for care va stabili propriile termene pentru soluționarea sesizării.

„Trebuie precizat că dacă nu este sesizată Curtea Constituţională, legea merge spre promulgare. Dacă se depune vreo sesizare, Curtea Constituţională va stabili termenul de soluţionare. Dar având în vedere că angajarea răspunderii guvernului este o procedură de urgență, motivată în cazul de față de riscul suspendării fondurilor europene, este de așteptat ca CCR să se pronunțe cu maximă celeritate. Este o situaţie clară, una pe care trebuie să o înţeleagă şi criticii din Parlament. România nu poate risca pierderea fondurilor europene, iar acest detaliu se pare că le dă unora din Parlament bătăi de cap”, a mai spus Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iaşi.

Parlamentarul social democrat a precizat că angajarea răspunderii a fost una fermă încă de la bun început.

„Am mai spus că acestă reformă fiscal-bugetară este absolut necesară. Risipa trebuie oprită, tocmai pentru că România nu-și mai poate permite să piardă miliarde printr-un buget național făcut ciur de pleiada de facilități și excepții, ori de cheltuieli supradimesionate. Este în interesul nostru național să se acționeze acum, să se reducă deficitul bugetar. Trebuie să ieșim din procedura de deficit excesiv declanșată de adresa României de Comisia Europeană și să nu riscăm fondurile europene care ne-au fost alocate. Iar decizia prin care s-a ajuns la angajarea răspunderii a fost una benefică pentru bugetul României”, a mai spus Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iaşi.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31