fbpx
 
Monica Berescu (USR): 165 de cazuri noi de violență domestică pe lună în 2023. Victimele sunt ignorate de guvernul PSD - PNL  deși există o lege nouă care le apără

Monica Berescu (USR): 165 de cazuri noi de violență domestică pe lună în 2023. Victimele sunt ignorate de guvernul PSD - PNL deși există o lege nouă care le apără


Violența domestică este la ea acasă, iar numărul de incidente prin lovire sau alte violențe crește în fiecare an. Doar în primele 8 luni din 2023 au fost înregistrate peste 1.300 de noi cazuri. Poliția a consemnat 38.243 cazuri de violență domestică în această perioadă, o cifră care ne dă fiori. Totodată, a crescut și numărul de încălcări ale ordinelor de protecție, de la 2.166 la 2.742 de fapte.

Imaginați-vă că toți oamenii dintr-un oraș cu peste 35.000 de locuitori sunt loviți și agresați fizic în fiecare zi. Asta nu este viață, este un coșmar fără sfârșit la care Guvernul PSD-PNL este un martor tăcut, care încurajează fenomenul prin lipsa de reacție. Miniștrii PSD și PNL întârzie nejustificat achiziționarea brățărilor electronice pentru monitorizarea infractorilor și implementarea măsurilor de sprijin pentru victime adoptate de Parlament la propunerea USR.

Probabil Guvernul Ciolacu a folosit în alte scopuri cei 15 milioane de lei bugetați pentru a cumpăra brățări electronice care să protejeze mai multe victime de agresorii din casele lor; fiindcă programul nu a fost extins la nivel național, în prezent fiind activ doar în 4 județe din 41; adică în 10% din teritoriul administrativ al țării noastre.

Domnilor miniștri, priviți în ochi femeile și copiii bătuți zilnic și spuneți-le pe ce ați cheltuit banii care trebuiau să-i protejeze”, declară Monica Berescu, co-inițiatoare a legii pentru protecția suplimentară a victimelor violenței domestice (Legea nr. 240/2023), deputată USR de Iași.

Legea nr. 240/2023 ale deputatelor USR Monica Berescu și Oana Țoiu, adoptată de Parlament, prevede că ordinele de protecție pot fi emise pentru o perioadă dublă, de 12 luni, iar victimele să beneficieze de asistență juridică gratuită și în apel, nu doar în prima instanță.

Ce a făcut guvernul pentru a aplica legea 240? Nimic. Nici măcar nu a transmis informațiile către asistenții sociali sau adăposturi, prin care victimele primesc asistență juridică gratuită pentru a scăpa mai repede din casele groazei. Femeile și copiii bătuți și agresați nu contează pentru PSD și PNL, pentru că probabil ei nu merg la vot”, completează Monica Berescu.

Tot la propunerea USR, Parlamentul a adoptat legea prin care victimele violenței domestice trebuie să primească dreptul la locuințe sociale în anii în care au nevoie să-și reconstruiască viața dacă nu au propriile locuințe, precum și la locuințe de necesitate pe durata ordinului de protecție. Normele de aplicare a legii trebuiau finalizate în septembrie 2022, dar de abia acum, cu o întârziere de un an, au fost puse în transparență de Ministerul Dezvoltării.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31