fbpx
 
Scandal la Neuro în pragul anarhiei: UMF vrea să numească șefi de secție, Lucian Eva se opune, legea e ca un elastic

Scandal la Neuro în pragul anarhiei: UMF vrea să numească șefi de secție, Lucian Eva se opune, legea e ca un elastic


Legea din 2022 spune că șefii de clinici universitare sunt numiți la propunerea universităților de Medicină, managerii de spital trebuind să ia doar act

Directorul de la Neuro se raportează însă la forma anterioară a legii, din 2006, și vrea să organizeze concursuri

E un război între cei care predau și cei care stau mai mult la capul pacienților

Un conflict de mare magnitudine se desfășoară de câteva luni la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Managerul Lucian Eva refuză să avizeze numirea mai multor cadre medicale universitare în funcțiile de șefi de clinici, conform noii prevederi legale votate în Parlament.
Teatrul de război s-a extins deja în afara spitalului, ajungând în instanțele de judecată și fiind sesizate Consiliul Județean și Colegiul Medicilor. Au fost 15 medici cu grad didactic în bătălia cu managerul, dar pe parcurs, în lista asumată prin semnătură, au rămas zece, apoi șapte. Sunt câteva nume cu greutate care îi cer lui Lucian Eva să respecte legea: prof. Mihaela Turliuc (fostă manager al spitalului), prof. Claudia Costea, șef lucrări Carmen Filip, șef lucrări Bogdan Iliescu și mai mulți medici primari și medici specialiști.
De cealaltă parte, managerul Eva susține că 90% dintre doctorii din spital au acceptat noul Regulament Intern și că el luptă pentru „binele pacienților”.

Lucian Eva conduce de 10 ani Spitalul de Neurochirurgie

Noua lege simplifică: Senatul UMF numește

În noiembrie 2022, Parlamentul a modificat câteva articole importante din Legea privind reforma sănătății (95/2006), producând rumoare în mai multe spitale universitare din țară. Principala schimbare este cea privind numirea șefilor de secție în clinicile universitare, situație în care se regăsește și Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

În forma inițială, din 2006, funcțiile de șef se făceau la recomandarea senatului instituției de învățământ superior (UMF Iași). În aliniatul următor se menționa că, în cazul în care contractul de administrare nu se semnează în 7 zile, se constituie o comisie de mediere, iar dacă problema nu se rezolvă într-un nou termen de 7 zile, atunci se organizează concurs.

În noua lege (310/2022), paragrafele descrise mai sus sunt înlocuite cu o formulare succintă: „În secțiile universitare clinice, funcția de șef de secție se ocupă de către cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea senatului universității în care se află o instituția de învățământ medical superior, cu avizul managerului”.

Textul votat de Parlament subliniază că prevederile anterioare, privind medierea timp de 7 zile și apoi organizarea unui concurs după alte 7 zile, sunt eliminate. Concursuri pe funcție se fac doar dacă nu există niciun cadru didactic într-o clinic universitară sau dacă sunt mai multe persoane cu același grad didactic.

Au fost scandaluri și la alte spitale

La Spitalul „Oblu” din Iași secțiile Neuro I, Neuro II, Oftalmologie și Laborator au câte o singură persoană cu cel mai mare grad didactic și ar fi trebuit făcute numirile. Sunt mai multe spitale universitare din România în care noua reglementare a creat tensiuni. La Iași au mai fost scandaluri incipiente, inclusive amenințări și plângeri penale, la Spitalul Parhon și Recuperare, dar până la urmă managerii s-au conformat și au aplicat noua lege.

Interpretarea dată în lumea medicală este că a apărut un potențial conflict între creșterea bruscă a influenței universităților și propriile planuri manageriale ale șefilor de spitale. „A existat un lobby puternic în Parlament din partea rectorilor de Medicină din câteva centre universitare. Fiecare tabără consideră că este mai competentă decât cealaltă și își pasează vina pentru problemele din sistemul medical”, explică o sursă autorizată care nu dorește să-și divulge identitatea.

Lista medicilor care contestă deciziile managerului Lucian Eva

Băgați în malaxorul birocratic

Tabăra profesorilor de la Neuro a cerut în luna iulie aplicarea legii în numirea șefilor de clinică, însă s-au lovit de refuzul managerului Lucian Eva. El însuși conferențiar la Apollonia, aflat într-o relație rece cu UMF, medicul-director i-a chemat la Comisia de Mediere, raportându-se la legea veche, din 2006. Trei din cadrele didactice s-au prezentat la această întâlnire, ceilalți membri ai grupului dizident lipsind, fiind în concediu.

Nu s-a decis nimic la această tentativă de negociere, iar de două luni are loc o corespondență sterilă prin intermediul avocaților. La începutul săptămânii, o plângere a fost depusă în instanță. Medicii profesori au sesizat Consiliul Județean, care are spitalul în jurisdicție, Colegiul Medicilor și Ministerul Sănătății. Șeful CJ a transmis, în scris, că nu poate interveni în regulamentele interne ale Spitalului Neuro, dar că va declanșa un audit.

Lucian Eva: „Sunt pregătit să dau cu subsemnatul”

Pe fondul acestui conflict, acuzațiile formulate de cele două tabere sunt dure. Sesizarea formulată de avocata Ioana Bîcîin, în numele grupului de medici, arată că implicarea Consiliului de Administrație și constituirea unei Comisii de Mediere sunt nelegale, nefiind reglementate. „Consiliul de Administrație nici nu are atribuții în procesul de mediere”, spune avocata. „Prevederea legală e clară: UMF numește, iar managerul dă avizul, care nu trebuie înțeles, juridic, ca un acord, ci ca un act birocratic formal, o înmânare a deciziei către biroul de Resurse Umane”.

Managerul Lucian Eva susține că are 100% acoperirea legală a deciziilor sale și că nu are nicio emoție, raportându-se însă la forma anterioară a legii, din 2006, care între timp a fost modificată: „Ce e rău în a se organiza concurs? Sunt medici care muncesc mult mai mult decât cadrele didactice și care au un număr mult mai mare de pacienți. Am respectat pașii legali”.

Eva susține că are bază juridică în tot ceea ce face și nu e îngrijorat de procesul care tocmai i-a fost intentat, pentru că derularea acestuia înseamnă timp câștigat. Întrebat dacă nu e îngrijorat de apariția unei plângeri penale pentru abuz în serviciu, cum s-a întâmplat la Spitalul Parhon, unde managerul s-a conformat imediat modificării legii, Lucian Eva a declarat: „Dacă îmi fac plângere la Parchet, sunt pregătit să dau cu subsemnatul. N-am nicio emoție, am mai făcut-o!”.

Lucian Eva e printre managerii-medici din Iași, ceea ce nu e foarte special, dar care nu este și cadru didactic UMF, ceea ce e mai rar

Cadrele didactice sunt numărate la pacienți

Managerul acuză neimplicarea cadrelor didactice în fluxurile medicale din spital și faptul că au sensibil mai puțini pacienți, mai puține cazuri medicale rezolvate decât colegii lor. Avocata Bîcîin spune că e o reinterpretare bizară a întregului sistem medical, atât timp cât în toată România cadrele universitare au o jumătate de normă în integrarea clinică și au rolul de a preda studenților și medicilor rezidenți: „Sunt medici cu reputație foarte bună, cu un număr mare de pacienți care îi caută în privat. Ei prestează 3,5 ore pe zi la spital plus gărzile, după care au ore la universitate, fac pregătire cu studenții în amfiteatre sau în clinici. Contractul de administrare pentru șefii de clinică înseamnă automat trecerea la norma întreagă, de 7 ore/zi, ceea ce înseamnă o creștere a numărului de cazuri rezolvate”.

Lucian Eva spune că nu e normal ca el să aibă 30 de pacienți pe lună, fiind și manager, iar cei care îl contestă să aibă 2-3 pacienți pe lună.

Costel Alexe se extrage diplomatic din acest caz

Consiliul Județean s-a eschivat momentan, transmițând că nu are prerogative privind Regulamentul de Ordine Interioară a spitalului. Dar un audit va fi declanșat pentru a analiza dacă acest regulament se supune prevederilor legale. Sfatul președintelui CJ Costel Alexe pentru cadrele universitare care așteaptă conformarea unei instituții față de o lege dată de Parlament este să se adreseze instanțelor de judecată. Practic se bagă capul în nisip, judecătorii având trei-patru ani la dispoziție să rezolve cazul.

Adevăratul scandal este însă sistemul de evaluare a medicilor de la Spitalul Neuro, prin indicatori de cazuri medicale rezolvate introduși în premieră în rețeaua medicală din România. Asupra acestuia ne oprim în episodul următor.

Mărturie de pe frontul Neuro: avocata Bâcâin mediază un conflict apăsător între clienții săi și conducerea spitalului

Legea s-a modificat într-un sens clar: nu mai există mediere și concurs

Ca să vedem cine are dreptate trebuie să vedem sec ce text al legii este valabil în acest moment. Iată cum erau făcute numirile de șefi de secție în forma Legii din 2006:

„Art. 185:

(6) În secţiile clinice universitare funcţia de şef de secţie se ocupă de cadrul didactic cu gradul cel mai mare de predare, la recomandarea senatului sau a consiliului profesoral al instituţiei de învăţământ medical superior în cauză.

(7) În cazul în care contractul de administrare, prevăzut la alin. (4), nu se semnează în termen de 7 zile de la emiterea recomandării, se va constitui o comisie de mediere numită prin ordin al ministrului sănătăţii publice sau, după caz, al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului. În cazul în care conflictul nu se soluţionează într-un nou termen de 7 zile, postul va fi scos la concurs, în condiţiile legii.”

Iată modificarea adusă de Legea 310/2022: nu mai există mediere și nici concurs.

„La articolul 185, alineatele (7) și (7.1) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(7) În secțiile universitare clinice, laboratoarele clinice și serviciile medicale clinice, funcția de șef de secție, șef de laborator și șef de serviciu medical se ocupă de către cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea senatului universității în care se află instituția de învățământ medical superior, cu avizul managerului.

(7.1) În secțiile universitare clinice, laboratoarele clinice și serviciile medicale clinice, funcția de șef de secție, șef de laborator și șef de serviciu medical pentru care nu se poate aplica procedura prevăzută la alin. (7) din lipsa unui cadru didactic cu funcție de predare sau în cazul în care există mai multe persoane care îndeplinesc condițiile de a fi numite și care dețin același grad didactic, funcția se ocupă de către un cadru didactic universitar medical desemnat pe bază de concurs organizat conform prevederilor alin. (1).”

Article image
PSD și-a pus un om în Consiliul de Administrație de la Antibiotice, un medic din București În 2019, Guvernul cade la moțiune, iar PNL își pune un alt om în Consiliul de Administrație: Timofticiuc, prietenul lui Tătaru, care devenise ministru Medicul dă Antibiotice în judecată și urmează o poveste sordidă, terminată cu 60.000 de euro despăgubiri din bugetul companiei
Autor cristi tanasa Anchete 03 Octombrie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31