fbpx
 
România are nevoie de banii europeni din PNRR! Iată de ce a fost adoptată legea pensiilor speciale

România are nevoie de banii europeni din PNRR! Iată de ce a fost adoptată legea pensiilor speciale


Legea pensiilor speciale a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, după ce și senatorii României s-au pronunțat în favoarea acestui act normativ. Proiectul a fost adoptat în acord cu solicitările cerute de către Curtea Constituțională a României, obiectivul declarat fiind acela ca țara noastră să poată accesa fără probleme fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență. Noua formă a legii pensiilor speciale prevede o impozitare progresivă de 10 până la 20 procente, dar păstrează pensiile mari în dreptul magistraților.

Realitatea este una cât se poate de clară. PSD și-ar fi dorit o impozitare mai mare a pensiilor speciale, dar și un calendar mai rapid al egalizării vârstei de pensionare între beneficiarii acestor pensii și ceilalți cetățeni. Însă, faptul că propunerile care reglementau tăieri mai consistente pentru magistrați au fost respinse la CCR pe motiv că se încalcă independența justiției, au dus la aceste reglementări. Propunerile au fost făcute pentru ca toți românii să fie egali, să nu mai fie discrepanțe atât de mari. Dar obiecțiile Curții Constituționale au dus la unele modificări. Acestea au fost elaborate de Ministerul Justiției împreună cu experții Comisiei Europene pentru a răspunde obiecțiilor și pentru a îndeplini jalonul asumat de România în Planul Național de Redresare și Reziliență. Nu e chiar formula ideală, dar este soluția care poate aduce 3 miliarde de euro în România. Am votat pentru încasarea banilor europeni de către România.

Firesc, partidele de opoziție au avut obiecții la acest proiect, obiecții care însă nu au avut decât darul de a aduce un nou circ în plenul Parlamentului. Aleșii de la USR nu au făcut nimic în privința pensiilor speciale atunci când au fost la guvernare, dar critică tot ce fac ceilalți. Au fost cei care au scris PNRR și care și-au asumat în numele României angajamente ce încălcau Constituția României. Acum însă, nu fac altceva decât să pună din nou bețe în roate celor care încearcă să le repare greșelile. PSD a încheiat un acord cu Comisia Europeană pe actuala formă a legii, care răspunde obiecțiilor CCR și care va permite României să încaseze cea de a treia tranșă din fondurile PNRR.

Marius Ostaficiuc

Deputat PSD


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31