fbpx
 
Achiziții Publice Dubioase la Primăria Gorban: Viceprimarul cu atribuții de primar, Isari Ștefan-Silviu, favoritisme pentru experta lui Mihai Chirica

Achiziții Publice Dubioase la Primăria Gorban: Viceprimarul cu atribuții de primar, Isari Ștefan-Silviu, favoritisme pentru experta lui Mihai Chirica


Într-un context general care stârnește întrebări cu privire la integritatea și transparența administrației locale, la Primăria Gorban, sub conducerea viceprimarului cu atribuții de primar, Isari Ștefan-Silviu, se conturează un scandal ce vizează achizițiile publice derulate de această instituție. Din luna iulie 2023, instituția a efectuat mai multe achiziții de servicii de consultanță în domeniul achizițiilor publice, atribuind cu dedicație contracte în valoare de 48.000 lei către firma REGIONAL ERM CONSULTING SRL, chiar și în condițiile în care instituția are angajat personal de specialitate cu funcția de consilier achiziții publice.

 „Afacerea” orchestrată de viceprimarul Comunei Gorban este lipsită în mod vădit de transparență cu atât mai mult cu cât achiziția nu s-a realizat în urma publicării unui anunț publicitar în SEAP care să ofere tuturor firmelor posibilitatea să oferteze. Pentru Primăria Gorban, contractele au vizat exclusiv firma REGIONAL ERM CONSULTING SRL, ignorând complet principiile ce stau la baza unor achiziții publice, fie ele și achiziții directe.

Dar această prietenie apărută între Primăria Gorban și firma REGIONAL ERM CONSULTING SRL nu pare a fi una întâmplătoare. Firma norocoasă este strâns legată de Elena Racoveanu, cunoscută și ca experta lui Mihai Chirica sau, în situația noastră, experta cooptată de viceprimarul Isari pentru a-l consilia în domeniul achizițiilor publice. Fiind cunoscută pentru relația sa anterioară cu Primarul Iașului Mihai Chirica, acum pare să-și extindă influența în Comuna Gorban. REGINOAL ERM CONSULTING SRL a obținut diverse contracte în județul Iași și, în mod aparent miraculos, a reușit să își impună serviciile și în Primăria Gorban, sub conducerea lui Isari Ștefan-Silviu care nu se sfiește să arunce banii cetățenilor pe geam.

Întrebarea esențială la care așteptăm răspuns este de ce Primăria Gorban apelează la serviciile unei consultante externe în achiziții publice, în condițiile în care instituția dispune de personal angajat pe funcția de „Consilier achiziții publice” sau, daca tot a ales să facă acest lucru, de ce nu a optat să inițieze achiziția prin intermediul SEAP astfel încât să ofere tuturor firmelor interesate posibilitatea să participe la achiziție. Totodată, viceprimarul Isari poate clarifică și care au fost criteriile pentru procesul de selecție a firmei REGIONAL ERM CONSULTING SRL, dar și de ce a fost ales în mod exclusiv acest partener, ignorând practicile obișnuite și transparența în achizițiile publice.

În mijlocul controverselor, reprezentanți ai USR din Comuna Gorban, respectiv Răzvan Sîrbu - consilier local USR Gorban și Mădălin Tănase - președinte USR Gorban, au transmis următoarele declarații referitoare la gestionarea acestor achiziții de către viceprimarul Isari.

Răzvan Sîrbu, consilierul local USR a declarat: „Este de neconceput modul în care Viceprimarul Isari a ales să gestioneze banii publici de când a ajuns să îndeplinească și atribuțiile de primar la Primăria Gorban. Decizia de a încheia contracte exclusiv cu firma REGINAL ERM CONSULTING SRL, în mod netransparent și fără a ține cont de faptul că beneficiază de personal de specialitate în cadrul primăriei care poate realiza achizițiile publice, subminează în mod vădit interesele cetățenilor și împiedică dezvoltarea comunei. Cetățenii au dreptul și trebuie să știe cum sunt cheltuiți banii publici, iar această abordare opacă nu face decât să alimenteze speculațiile și îngrijorările.”

Mădălin Tănase, președintele USR Gorban, a adăugat: „Această situație ne arată, încă o dată, că este necesar să avem o guvernare locală transparentă și responsabilă care să lucreze în interesul cetățenilor, nu a unor băieți deștepți care fac mulți bani în detrimentul binelui comunității. Faptul că viceprimarul Isari a ajuns de mai bine de 2 ani să îndeplinească și atribuțiile de primar ca urmare a decesului primarului PSD, fără a fi organizate alegeri pentru această funcție, ridică semne de întrebare asupra legitimității actualei administrații locale, dar și a complicității prefectului județului Iași și a Guvernului României față de astfel de conjuncturi aberante. Este crucial să aducem claritate asupra acestor acțiuni și să ne asigurăm că interesele cetățenilor Comunei Gorban sunt puse în prim-plan."

În lumina acestor dezvăluiri este imperativ ca cetățenii să reflecteze asupra modului în care cei pe care îi aleg gestionează fondurile publice și să ceară clarificări cu privire la deciziile Primăriei Gorban și a viceprimarului Isari Ștefan-Silviu în legătură cu modalitatea în care alege să cheltuie banii cetățenilor.

Amintim că, actualul viceprimar al Comunei Gorban, Isari Ștefan-Silviu, inițial, a fost ales în calitate de consilier local din partea PMP obținând doar 86 de voturi din partea locuitorilor. Ulterior, a fost numit în funcția de viceprimar de către fostul primar PSD care a decedat între timp, asigurându-i majoritatea în cadrul consiliului local. În lumina unei reprezentativități derizorii de doar 86 voturi obținute de la cetățeni în cadrul alegerilor locale, această evoluție ridică întrebări serioase cu privire capacitatea lui Isari de a prelua responsabilitățile de primar și de a-i reprezenta cu cinste pe locuitorii Comunei Gorban.

USR Gorban

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31