fbpx
 
USR Iași a propus investiții serioase în bugetul local pentru modernizarea Iașului. Mihai Chirica și partidele sale slugarnice au preferat din nou planșele și miștocăreala.

USR Iași a propus investiții serioase în bugetul local pentru modernizarea Iașului. Mihai Chirica și partidele sale slugarnice au preferat din nou planșele și miștocăreala.


Bugetul local pe 2024 întreține un aparat propriu nereformat și neproductiv, continua să propună realizarea de studii „multe și mărunte” care nu se mai materializează niciodată, neglijează domenii fundamentale din infrastructură și mobilitate, finanțează dubios o clientelă abonată de 10 ani la banii publici prin proiecte supraevaluate și, mai presus de orice, continuă să mintă un oraș întreg cu un buget de dezvoltare nerealist, umflat din pix și în care nu cred nici cei care l-au scris.

O dovadă este execuția bugetară pe 2022. Fondurile de investiții nu s-au cheltuit nici în proporție de 50%. Gradul de absorbție a banilor europeni n-a atins 30%.

O execuție la 8 luni pe anul trecut, dată publicității, arăta cheltuieli totale efective de 1,3 miliarde de lei, incluzând spitalele și companiile publice din subordinea Primăriei, din care investițiile reprezentau sub 10%. 90% din bugetul Iașului l-au reprezentat salariile și capitolul „bunuri și servicii”.

Coșmarul ultimilor doi ani l-a reprezentat aventura catastrofală a primarului Mihai Chirica în domeniul energiei: până la 1 septembrie 2023, se cheltuiseră 140 milioane de lei pe cărbune și certificate CO2, sacrificând toate proiectele de infrastructură ale Iașului. Cheltuielile cu încălzirea a 20.000 de locuințe din totalul de 120.000 din oraș a reprezentat 10% din totalul bugetului local, mai mult decât investițiile. Mai adaugam fotbalul, Campionatul Mondial Esports, un fiasco, festivalurile fără impact ale Ateneului și s-a terminat tot bugetul Iașului. Mai rămâne ceva pentru asistență socială și pentru consumabilele la școli. Plus salariile din Primărie, umflate în general în 2023 cu 30%, procent record pe țară, și chiar cu 80% în unele cazuri, printr-un sistem de premiere fraudulos.

O imagine reală a execuției bugetare pe 2023 o vom avea în luna martie, dar iarăși, ca în fiecare an, va fi prea târziu pentru a-l mai putea pune la zid pe Mihai Chirica. Mortul de la groapă nu-l mai întorci. Primarul fost PSD, actual PNL, a vorbit un an întreg despre un buget de dezvoltare pe care nu l-a realizat, iar la sfârșit, la trei luni de la epilog, ieșenii nu mai sunt atenți la ce-a fost”, a declarat deputatul Filip Havârneanu, președintele USR Municipiul Iași.

În 2024, primarul vehiculează public un buget de investiții de 746 milioane de lei din care nu va realiza nici jumătate. Cea mai mare parte sunt fonduri PNRR – 444,27 milioane de lei, adică 60% din bugetul de dezvoltare, dar lista obiectivelor anunțate cuprinde investiții care abia încep în 2024 și se vor încheia, în cel mai bun caz, în 2026. Reabilitările de școli, achizițiile de tramvaie, proiectele de digitalizare nu se vor deconta integral în acest an, dar sunt anunțate în buget. Aceste lucrări și achiziții abia dacă vor începe în 2024.

O altă componentă a bugetului de Dezvoltare îl reprezintă cheltuielile de capital – 228 milioane lei (30% din capitolul Investiții), dar fără o identificare transparentă a obiectivelor, mare parte a sumelor fiind împrăștiate prin cele 411 pagini ale bugetului. La această componentă, primarul include singura sa investiție de insfrastructură de anul acesta, lucrările la Pasajul Socola, Bd. Poitiers, Șoseaua Bucium, dar fără a apuca să facă nici jumătate din proiect. Relevant este că drumul ocolitor, care trebuie amenajat înainte de a începe lucrările, are o alocare bugetară de 3,6 milioane de lei dar nici măcar nu s-a ajuns la faza de adjudecare. Doar realizarea acestui drum va face să treacă aproape tot anul.

„Acest buget vinde blana ursului din pădure. Avem un buget anunțat de 44 milioane de lei la Ateneul Iași, din care 20 milioane de lei sunt investiții. Nu se precizează într-un buget general al municipiului, introdus la vot, cum se vor derula aceste investiții. Spre exemplu, dacă e vorba de refacerea Cinema Tineretului, proiectul apare doar cu numele în buget, pentru că procedura de adjudecare a execuției nu este nici măcar începută.”, a declarat Andrei Popescu, liderul grupului consilierilor locali USR Iași.

Din bugetul de investiții pe 2024, cu excepția Buciumului, unde lucrările vor fi mult întârziate, nu există niciun alt proiect major al Iașului. Toate cheltuielile sunt mărunte și nu aduc niciun beneficiu strategic pentru dezvoltarea orașului. Se lucrează la două grădinițe, se proiectează două aule școlare și câteva săli de sport, unde lucrările nu vor începe în acest an. Nici măcar proiectele punctuale nu sunt în faza matură care să permită începerea imediată a lucrărilor. Totul e doar la faza de intenție și proiect.

Cea mai consistentă cheltuială a Iașului în acest an vor fi dotările cu mobilier a rețelei școlare, un proiect PNRR negociat la nivel de Guvern și în care au fost incluse mii de localități din România. Bate ca valoare orice alt proiect realizat la Iași în 2024, neieșind nimic din puțul gândirii lui Mihai Chirica.

Se proiectează din nou extinderile de linii de tramvai spre Tomești-Holboca și Complex ERA, investiții anunțate deja de 4 ani și de care încă nu s-au apucat. În fiecare an se trec în buget aceleași proiecte, cu sume alocate, și nu mai apucă să se facă.

Anul trecut, Mihai Chirica s-a chinuit în trei ședinte de Consiliu Local să convingă opinia publică de necesitatea reabilitării Parcului Copou. În acest an, execuția acestei investiții nu există. E doar un exemplu. Sunt zeci de proiecte la care s-au plătit studiile și stau în sertare.

Reaua intenție a primarului în realizarea investițiilor importante se vede și din alocarea a doar 1 milion de lei în 2024 pentru achiziția de containere pentru modulele provizorii în care să învețe elevii Școlii Normale, deși valoarea reală a acestora se apropie de 5 milioane de lei. Promisiunea primarului Mihai Chirica a fost, bineînțeles, o minciună. Nu îi va muta pe elevi într-o școală modulară nici în 2024.

Nu înțelegem de ce în bugetul supus dezbaterii nu sunt explicitate cheltuieli extrem de costisitoare, fiind menționate doar denumirile generice. Nu știm cât vor costa fiecare festival și eveniment creat de Ateneul Iași, deși această instituție consumă un buget uriaș de 44 milioane de lei, aproape jumătate din alocația bugetară pentru subvențiile la transportul public.

Nu se explică de ce întreținerea spațiilor verzi costă 5 milioane de euro, care sunt tarifele unitare și lucrările efective. Nu se explică de ce ne costă 9 milioane de euro pe an circa 360 de polițiști locali (cu tot cu personalul TESA), reieșind o cheltuială salarială de peste 2.000 de euro/lună pentru fiecare polițist local.

Nu avem o evaluare a aparatului propriu al Primăriei, nu știm ce fac 650 de funcționari, care sunt eficienți și care sunt în plus, și de ce avem o cheltuială cu salariile de 1,7 milioane de euro/lună, la care se adaugă voucherele de vacanță și indemnizațiile de hrană. Știm doar că în Bihor, Ilie Bolojan a concediat 50% din funcționari când a ajuns la CJ și a făcut o economie consistentă, de milioane de euro/an, iar instituția a funcționat mai bine. Știm însă că la Iași se dau sporuri de mii de lei pentru prestații fictive la circa 100 de funcționari aleși pe sprânceană: rude, membri PNL, cercetați penal.

Sunt peste 100 de studii comandate anul acesta în buget. E o componentă extrem de consistentă a bugetului, consumând milioane de euro, dar nu există nicio responsabilitate a urmăririi realizării acestor proiecte în etape clar stabilite, cu niște termene asumate oficial. Suntem stupefiați să descoperim că s-a comandat un nou studiu pentru circulația bicicletelor, care va costa 355.000 de lei, deși am mai avut două proiecte anunțate în ultimii 8 ani și un fond european pe care l-am ratat cu brio, deși l-am avut 6 ani în implementare. Clădim studiile unele peste altele doar ca să ne arătăm preocupați, fără niciun simț practic, fără capacitatea de a realiza investiții concrete.

Mihai Chirica a comandat un nou set de studii pentru pasajele supraterane din Podu Roș, deși afirma în 2020 că are proiectul matur și că îl va finanța prin PNRR. Nu a fost decât o minciună clasică. Se fac din nou studii pentru parcurile de joacă, pentru împrejmuiri, pentru parcele mici, pasaje pietonale și multe altele care nu vor apuca niciodată să fie realizate.

Constatăm dezamăgitoarea pierdere a cel puțin cinci ani în modernizarea sistemului de termoficare: Mihai Chirica face abia în 2024 studiile pentru turbinele de cogenerare, cu orizont de implementare abia spre 2030, deși alte orașe din țară le-au proiectat și finanțat între 2019 și 2022. La fel de mulți ani pierduți și cu valorificarea deșeurilor solide și transformarea lor în energie, idee pe care Marius Bodea (USR) a dezvoltat-o încă din 2023. Primăria încearcă acum să facă un studiu în această direcție, deși proiectul putea fi implementat încă de acum 10 ani.

“Acest buget este o însăilare de proiecte reșapate, multe rămase de pe vremea lui Gheorghe Nichita, și ciubucuri suculente pentru un aparat birocratic împovorător și neperformant. Iașul nu are o strategie bugetară clară în dezvoltarea mobilității, cea mai mare problemă în evoluția urbană a Zonei Metropolitane. Iașul are nevoie de proiecte clare, într-o desfășurare anticipată de 5-6 ani, cu bugetarea etapizată asigurată, în dezvoltarea infrastructurii de transport, a infrastructurii școlare și a platformelor industrial pentru investiții directe”, a declarat senatorul Marius Bodea, candidatul USR Iași pentru funcția de primar.

Orice altă direcție nu poate asigura evoluția sustenabilă a Iașului. Întreaga construcție a acestui buget, mai precis absența unei gândiri strategice, nu îi ajută în niciun fel pe ieșeni. Le consumă resursele financiare, impozitele plătite cu greu, fără să le asigure niciun viitor generațiilor care vin. Menirea unui manager public este doar în proporție de 20% de a asigura funcționalitatea orașului. 80% din rolul său este de a asigura o dezvoltare în viitor. Altfel este plătit degeaba.

USR nu a putut gira un buget care nu doar topește banii din buzunarul ieșenilor, ci le fură viitorul cu totul.

USR Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30