fbpx
 
USR Iași: Bugetul județului pe 2024, ilegalități și dispreț față de nevoile ieșenilor

USR Iași: Bugetul județului pe 2024, ilegalități și dispreț față de nevoile ieșenilor


În calitate de consilier județean al USR, am participat la ședința din 12 februarie a Consiliului Județean Iași în cadrul căreia s-a discutat bugetul județului pentru anul 2024.

An de an, observăm cum această ședință, care ar trebui sa fie o oportunitate de identificare a nevoilor reale ale cetățenilor și de alocare în mod echitabil a fondurilor bugetare, este, în realitate, o simulare a unei dezbateri, actuala majoritate deținătoare a „puterii” acționând în mod discreționar. Anul acesta s-a prezentat un buget care prevede creșterea cheltuielilor, o falsă dezvoltare a investițiilor (prin intermediul proiectelor europene ce urmează a fi finalizate în cursul acestui an) și multe planuri în care predomină studii și analize, de care locuitorii județului vor beneficia prea puțin.

Am formulat împreună cu colegii mei numeroase amendamente care, conform practicii obișnuite, au fost foarte apreciate în discursurile de la tribună, însă respinse prin vot. Pentru că amendamentele USR au fost respinse, ieșenii nu vor beneficia, nici în acest an, de edificarea unui nou poligon auto, de reabilitarea stațiilor de autobuz, de alocarea de fonduri suplimentare pentru proiecte culturale. De asemenea, nu se vor concretiza inițiativele privind dezvoltarea unor piețe agroindustriale moderne pentru producătorii locali în localitățile Holboca, Târgu Frumos și Hârlău, implementarea unor sisteme de interconectare între spitale pentru transmiterea instantanee a datelor pacienților, eliminând necesitatea utilizării curierilor pentru transferul documentelor, sau instalarea de echipamente destinate activității fizice a adulților în toate parcurile de joacă din județ.

Bugetul județului pentru anul 2024 așa cum a fost prezentat în ședință, nu a fost o opțiune viabilă pentru noi, consilierii județeni ai USR, și, ca atare, ne-am abținut de la vot. Cu toate acestea, bugetul a fost adoptat cu 19 voturi.

În cadrul votului final am sesizat participanții și cu privire la o situație de incompatibilitate în care se afla cel puțin unul din consilierii ai PNL, calitatea de salariați în instituții bugetare subordonate CJ Iași interzicând să voteze, conform art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitatilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Se așteaptă decizia autorităților competente în privința acestui aspect, însă se remarcă încă o încălcare a legislației din partea executivului, care pare să treacă cu nonșalanță peste orice normă legală în interesul său propriu și să vicieze întreaga procedură de adoptare a bugetului, document crucial pentru Județul Iași.

În poziția de consilieri județeni ai USR, reafirmăm angajamentul nostru ferm de reprezentare și apărare a intereselor cetățenilor județului Iași. Vom continua să fim vocea celor care au ca prioritate dezvoltarea și implementarea unor politici și proiecte care să aducă beneficii semnificative tuturor ieșenilor și să contribuie la dezvoltarea durabilă a Județului Iași.

dr. Răzvan Socolov

Grupul consilierilor județeni USR din CJ Iași

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31