fbpx
 
Legi esențiale propuse de deputata Monica Berescu pentru protecția victimelor violenței domestice și a minorilor, adoptate în Parlament în 2023

Legi esențiale propuse de deputata Monica Berescu pentru protecția victimelor violenței domestice și a minorilor, adoptate în Parlament în 2023


Proiectele legislative asumate prin programul parlamentar promovat în 2020 de Monica Berescu încep să devină legi care produc schimbări structurale, favorabile, pentru beneficiarii acestora atât în cazul protecției sociale cât și pentru mediul de afaceri.

În cei 3 ani de mandat, deputata Berescu a avut 16 inițiative legislative proprii, din care 6 au devenit deja legi iar alte 10 proiecte se află pe circuitul parlamentar, urmând să fie analizate în comisiile de specialitate iar apoi introduse de ordinea de zi de la plen pentru a fi votate.

Programul cu care am candidat la alegerile parlamentare se axează pe 3 piloni principali, care definesc o Românie digitală, demnă și protectoare. Legile pe care le-am depus în Parlament sprijină dezvoltarea în mediul digital antreprenorial dar se concentrează și pe ajutorarea minorilor care sunt victime ale abuzurilor sexuale sau care devin părinți în adolescență și, de cele mai multe ori, abandonează școala.

Un exemplu este legea prin care se recunoaște vechimea în muncă pentru psihologi, cei care au drept de liberă practică și au propriile cabinete; nefiind angajați în diverse companii sau intituții. Prin această lege, oferim drepturi depline psihologilor liber profesioniști; fiind asimilată vechimea în muncă pentru calculul pensiei, de care beneficiază și alte categorii de angajați.

Victimele violenței domestice vor fi protejate suplimentar datorită legii pe care am inițiat-o; lege prin care durata ordinelor de protecție emise poate fi dublată, la 12 luni iar victimele primesc asistență juridică gratuită pentru tot procesul din instanță, acum și în Apel.

Tinerii aflați în grija statului care se mută din centrul rezidențial pot face asta până când împlinesc 26 de ani și nu mai sunt forțați să se mute la vârsta majoratului. Suplimentar, vor primi suma de 9.900 lei o singură dată, atunci când se mută și, 2.870 de lei lunar până când ajung la vârsta maximă enunțată anterior.

Dezvoltarea mediului antreprenorial este susținută prin adoptarea legii DIH-urilor; cea care include centrele de inovare digitală în categoria incubatoarelor de afaceri. Astfel, centrele de inovare beneficiază de facilități precum scutiri de taxe și impozite și au acces la cele mai noi tehnologii.

Aceste legi schimbă viețile și destinele unor oameni care au nevoie de sprijinul nostru; cel de a face legi mai bune pentru cetățeni și mediul de afaceri. Mă bucur că proiectele legislative pe care le-am inițiat individual sau împreună cu colegii, reprezintă un sfert din legile USR care au fost adoptate în 2023 în Parlament”, declară deputata USR Monica Berescu, membră în Comisia pentru muncă și protecție socială și Vicepreședintă a Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților.

În cele 2 sesiuni parlamentare din anul 2023, au fost sute de proiecte legislative analizate și îmbunătățite în comisiile parlamentare din care fac parte, iar în ședințele de plen din Camera Deputaților am votat legile care fac bine României și care îmbunătățesc viața locuitorilor.

„Legea anti viol propunea introducerea unei limite de vârstă cu privire la consimţământul dat în privinţa unui act sexual, în practică încadrând un act sexual cu un minor sub 14 ani la infracţiunea de viol, infracţiune ce este pedepsită cu închisoare şi pentru care nu există posibilitatea unei pedepse cu suspendare. Camera Deputaților a adoptat o altă formă a proiectului ce reglementează introducerea vârstei de 16 ani ca fiind vârsta minimă a consimțământului pentru un act sexual cu un minor.

Mamele minore vor avea acces la școala online mulțumită amendamentului pe care l-am depus la legile educației. Astfel, elevele gravide și mamele minore vor beneficia în continuare de dreptul la educație, iar Ministerul Educației trebuie să dezvolte o metodologie specifică pentru școlarizarea acestora; aplicabilă din noul an școlar ”, completează deputata USR de Iași.

Legile inițiate de Monica Berescu, adoptate de Parlament, promulgate și publicate în Monitorul Oficial al României în anul 2023:

1. Legea pentru recunoașterea vechimii în muncă pentru psihologi (Legea nr. 211/2023) prin care desfășurarea activității psihologilor cu drept de liberă practică, într-una din formele de organizare prevăzute de lege, este asimilată vechimii în muncă.

2. Legea pentru protecția suplimentară a victimelor violenței domestice (Legea nr. 240/2023) prin care victimele primesc asistență juridică gratuită inclusiv în Apel iar durata ordinelor de protecție emise poate fi dublată, la 12 luni.

3. Legea pentru sprijin financiar oferit tinerilor între 18 și 26 de ani, aflați în grija statului (Legea nr. 298/2023) prin care tinerii aflați sub protecția statului vor putea opta pentru sprijinul financiar de mutare din centrul rezidențial până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

4. Legea pentru includerea centrelor de inovare digitală în categoria incubatoarelor de afaceri (Legea nr. 419/2023) prin care centrele de inovare digitală vor fi încadrate în categoria incubatoarelor de afaceri şi, implicit, vor beneficia de facilităţile acordate incubatoarelor de afaceri, precum scutiri de la plata impozitului pe teren şi clădiri şi de la plata oricăror taxe datorate pentru eliberarea diferitelor certificate şi autorizaţii.

5. Legea învățământului preuniversitar (Legea nr. 198/2023) - amendament prin care se introduce școala online, hibrid pentru elevele gravide și mamele minore; fiind detaliate în articolul numărul 76 din noua lege. Prun acest amendamente, elevele gravide și elevii care au devenit părinți primesc sprijin financiar pentru achiziția de rechizite și vor avea un program de studiu personalizat, cu acces la școala online pentru a facilita finalizarea studiilor și pentru a reduce abandonul școlar.

Art. 76: Şcoala pentru elevele gravide şi pentru elevii care au devenit părinţi: garantarea accesului egal, obligaţia şcolii de a lua măsuri adecvate, program de studiu adaptat, inclusiv prin oferirea posibilităţii de învăţare online, acolo unde este posibil, programe de prevenire a sarcinilor nedorite, facilităţi care vizează combaterea abandonului şcolar (motivare absenţe, asistenţă medicală, învăţare remedială, Şcoala după şcoală, a doua şansă, consiliere şcolară, consiliere administrativă din oficiu obligatorie, prioritate la înscriere, la accesarea serviciilor complementare, la transfer, amânare examene), sprijin financiar pentru rechizite, haine, altele, mediator şcolar. DJIP/DMBIP monitorizează situaţia şi progresul în ceea ce priveşte continuarea studiilor.

Raportul de activitate parlamentară pe anul 2023 include referiri la alte 10 proiecte legislative aflate în prezent pe circuitul parlamentar precum și la cele 23 de întrebări și interpelări adresate ministerelor sau agențiilor din subordine, anul trecut.

Raportul integral în format PDF poate fi descărcat la acest link: https://www.monicaberescu.ro/activitate-parlamentara/

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31