Arcadia Spitale si Centre Medicale
Legea care oferă independență financiară victimelor violenței domestice și traficului de persoane, adoptată de Parlament

Legea care oferă independență financiară victimelor violenței domestice și traficului de persoane, adoptată de Parlament

Ultima actualizare: 26 martie 2025Autor: Vizualizări: 203
Noua lege, susținută de către deputatele USR Monica Berescu și Oana Țoiu, îmbunătățește mecanismele de sprijin pentru persoanele vulnerabile, în special victimele violenței domestice și ale traficului de persoane. Proiectul legislativ introduce măsuri esențiale pentru sprijinirea acestor categorii de victime, facilitând integrarea acestora pe piața muncii și oferind un sprijin real persoanelor vulnerabile care doresc să își reconstruiască viețile, oferindu-le astfel o șansă reală de reintegrare socială și economică.

Prin această măsură, angajatorii care recrutează astfel de persoane vor beneficia de un stimulent financiar de 2.250 de lei lunar, pe o perioadă de un an, cu condiția ca angajatul să ocupe postul respectiv pentru cel puțin 18 luni. Această lege oferă o șansă reală de reintegrare profesională și socială victimelor, dar și încurajează mediul economic să sprijine categoriile vulnerabile.

„Adoptarea acestui proiect de lege al cărei semnatare sunt, reprezintă un moment important pentru noi ca societate  și mă bucur sincer de această reușită.

Violența domestică este o dramă care afectează anual peste 130.000 de români, iar numărul victimelor continuă să crească îngrijorător.

Pentru mulți dintre cei care trăiesc sub teroarea abuzului, independența financiară poate însemna șansa reală de a se elibera definitiv de abuzurile agresorului.

Această lege reprezintă un pas esențial în sprijinirea persoanelor care au trecut prin traume profunde, oferindu-le nu doar protecție, ci și șansa unei reintegrări reale în societate iar accesul la un loc de muncă este esențial în acest proces.

 Cred cu tărie că prin această lege creăm un cadru legislativ mai echitabil și mai uman, care să le ofere acestor persoane posibilitatea de a-și construi un viitor mai bun. Nimeni nu ar trebui să fie prizonierul propriei vieți din cauza violenței sau exploatării.”

Monica Berescu, deputată USR, co-inițiatoare a legii și membră a comisiei de muncă și protecție socială

REPORTERIS îți recomandă și ...
Mașinile parcate pe trotuar vor putea fi ridicate de autoritățile locale

Proiectul vine ca răspuns la necesitatea urgentă de a oferi protecție integrală victimelor violenței domestice și traficului de persoane, categoriile aflate adesea în imposibilitatea de a se angaja din cauza consecințelor abuzurilor suferite. Modificările adoptate astăzi aliniază România la practicile europene de combatere a excluziunii sociale.

„Anul trecut au fost peste 100.000 de apeluri la 112 pentru cazuri de violență domestică, de cele mai multe ori copii și femei care strigau după ajutor. După vieți de abuz nu au nevoie de ajutor o singură dată, ci până își reconstruiesc autonom viețile, în unele cazuri abuzatorii find cei care le-au forțat să renunțe la muncă și le-au oprit din șansele de formare profesională. E timpul să le dăm șansa la viitor înapoi. Avem și 600 de victime ale traficului de persoane, pe a căror corp traficanții au făcut averi cu care și-au permis bolizi de lux, dar ele o dată salvate din lanțul lor nu au la ce loc de muncă să se întoarcă și nici un venit. De acum vor avea ajutorul acesta pentru a reconstrui ca angajate o viață independentă din munca proprie”, deputata Oana Țoiu, co-inițiatoare a legii și membră în Comisia comună a Parlamentului pentru combaterea traficului de persoane.

Necesitatea acestei legi este demonstrată de statisticile privind violența domestică în România. În anul 2024, au fost înregistrate 132.414 cazuri de violență domestică, au fost emise 5.268 de ordine de protecție definitive și au fost consemnate aproximativ 100.000 de apeluri unice la linia 112 pentru a sesiza cazuri de violență.

Modificările legislative propuse prin PL-x 153/2023:

  • Extinderea beneficiarilor Legii nr. 76/2002 – Persoanele pentru care a fost emis un ordin de protecție și victimele traficului de persoane vor avea acces la măsuri active de ocupare, similar altor categorii vulnerabile.
  • Acces gratuit la programe de formare profesională – Persoanele aflate în situațiile menționate, care nu obțin venituri sau au venituri sub valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) și sunt înregistrate la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), vor beneficia gratuit de cursuri de formare profesională.
  • Stimulente financiare pentru angajatori – Angajatorii care încadrează în muncă persoane din aceste categorii vor primi lunar, timp de 12 luni, suma de 2.250 lei pentru fiecare angajat, cu obligația menținerii contractului de muncă pentru cel puțin 18 luni.
  • Facilități pentru persoanele aflate în prag de pensionare – Angajatorii care încadrează șomeri, inclusiv persoane pentru care a fost emis un ordin de protecție și victime ale traficului de persoane, care în termen de 5 ani îndeplinesc condițiile de pensionare anticipată parțială sau pentru limită de vârstă, vor beneficia lunar de un sprijin financiar de 2.250 lei până la îndeplinirea condițiilor de pensionare.
REPORTERIS îți recomandă și ...
Dumitru Oprea: Primarii trebuie să aibă școala ca prioritate

Proiectul de lege PL-x 153/2023 a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaților este decizională. Proiectul are susținerea mai multor partide parlamentare și a fost inițiat în coordonarea Oanei Cambera. Consiliul Legislativ și Consiliul Fiscal au emis avize pozitive și a primit raport pozitiv în Comisia de muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Accident rutier grav, la Războieni: trei autoturisme implicate

 

Monica-Elena Berescu
Deputată USR, Circumscripția nr. 24 Iași

Oana Silvia Țoiu
Deputată USR, Circumscripția nr. 42 București

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arcadia Spitale si Centre Medicale

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

REPORTERIS îți recomandă și ...
Marius BODEA: Domnule Popa, lăsați scrisorile deschise și victimizarea infantilă și deblocați modernizarea Aeroportului Internațional Iași
Palas Iasi

Alte articole