fbpx
 
Românii care lucrează în străinătate au trimis acasă peste 1,7 miliarde de euro, în primele patru luni ale acestui an

Românii care lucrează în străinătate au trimis acasă peste 1,7 miliarde de euro, în primele patru luni ale acestui an


Românii care lucrează în străinătate rămân de bază. Numai în primele patru luni ale acestui an, au trimis acasă peste 1,7 miliarde de euro, mult peste aceeași perioadă din 2021.

Cele mai importante sume vin dinspre Germania și Marea Britanie, și asta pentru că mulți dintre ai noștri au plecat din Italia și Spania, unde erau mai prost plătiți, arată Știrile Pro TV.

Germania primeste tot mai mulți români. De la muncitori în construcții și agricultură, până la ingineri și medici. Ai noștri preferă această țară pentru că sunt plătiți bine și au contracte de muncă stabile.

Potrivit Ministerului Muncii, 800.000 de români muncesc cu forme legale în Germania, iar alți 200.000 sezonier în general în agricultură.

Marius Munteanu, președintele Asociației germano-române pentrul Nordul Germaniei: „Există multe cursuri de suținere, la cursuri de limbă. La școli, dacă este convorbire între învățători și părinți, care au copilul la școală acolo, sunt chemați ca traducători și părinții nu plătesc niciun ban pentru asta. Astea sunt exemple de ce totul este posibil”.

Suma cea mai mare trimisă de românii din străinătate în România vine din Germania. Numai în primele patru luni au trimis peste 400 de milioane de euro. De altfel, în ultimii ani, Germania a devenit țara unde datorită condițiilor, tot mai mulți români merg să muncească.

Astfel, față de acum 11 ani, suma trimisă este de 12 ori mai mare. Anul trecut, de exemplu, a depășit un milliard de euro. Următoarea țară de unde vin sume mari de bani este Marea Britanie.

În schimb, dinspre Spania și Italia, țările care au primit un număr mare de muncitori români imediat după aderarea României la Uniune sumele au scăzut vizibil. În 2021, din Italia, au venit în țară puțin peste 800 de milioane de euro, și aproape jumătate din Spania.

Pe de altă parte, spun specialiștii, s-a schimbat și profilul muncitorului român. Dacă în Spania și Italia ai noștri mergeau, în general, la cules de căpșuni și alte munci agricole, în Marea Britanie și Germania, lucrează cei cu studii superioare.

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: „Cei care au migrat în Italia și Spania la începutul anilor 2010 probabil s-au integrat mai bine în aceste societăți și nu mai au de ce să transmit atât de mulți bani în România”.

Banii trimiși în țară susțin consumul, dar și stabilitatea monedei nationale.

Adrian Mitro, profesor de Economie: „O parte din bani dacă familia este mai înstărită merg spre imobiliare, spre case, îmbunătățirea nivelului de trai, lucruri care contează în imaginea publică a familiei”.

În creștere în ultimii ani sunt și sumele virate din țările nordice.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31