fbpx
 
Space.com Space.com

SUA se confruntă cu o „amenințare gravă”: Rusia are intenţia de a plasa o armă nucleară în spaţiu pentru a fi utilizată împotriva sateliţilor americani


Înalţi responsabili americani au anunţat miercuri că SUA se confruntă cu o nouă „ameninţare gravă" pentru securitatea lor, care potrivit media este legată de capacităţile militare ale Rusiei, relatează AFP şi Reuters.

Într-un comunicat enigmatic, preşedintele republican al comisiei de informaţii a Camerei Reprezentanţilor, Michael Turner, a transmis că le-a solicitat membrilor Congresului să treacă în revistă "informaţii în legătură cu o gravă ameninţare pentru securitatea naţională", pe care nu a precizat-o.
NBC şi CNN, care citează surse neidentificate, vorbesc despre capacităţi militare ruse "extrem de îngrijorătoare". ABC a informat că Moscova ar avea intenţia de a plasa o armă nucleară în spaţiu pentru a fi utilizată împotriva sateliţilor.
„I-am cerut preşedintelui (Joe) Biden să declasifice toate informaţiile în legătură cu această ameninţare astfel încât Congresul, guvernul şi aliaţii noştri să poată dezbate acţiunile necesare pentru a face faţă", a adăugat Michael Turner.
Comisia a votat marţi pentru ca membrii Congresului să poată examina informaţiile într-un loc sigur, a adăugat el într-o scrisoare comună cu vicepreşedintele democrat al comisiei, Jim Himes.
Cei doi responsabili au subliniat totuşi că "nu există motiv de panică".
Preşedintele Camerei, Mike Johnson, le-a spus jurnaliştilor la Capitoliu că nu există motive de alarmare. "La cârmă sunt mâini sigure. Lucrăm la acest lucru şi nu există motiv de alarmare", a spus el.
La rândul său, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, s-a arătat agasat că Michael Turner a decis să evoce public subiectul înainte de un briefing pe care urmează să-l susţină joi cu membri ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului.
„Este alegerea lui. Tot ce pot să vă spun este că mă voi întâlni cu el, voi discuta cu el (...) mâine", a spus el.
Acest episod survine într-un moment în care Congresul blochează un important ajutor suplimentar pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei.
Senatul dominat de democraţi a aprobat un nou ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, dar liderul republican al Camerei refuză orice vot asupra proiectului.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31