fbpx
 
I24News I24News

Fostul preşedinte al statului Honduras, găsit vinovat pentru trafic internaţional de droguri. El riscă închisoare pe viaţă


Fostul preşedinte al statului Honduras, Juan Orlando Hernandez, a fost găsit vinovat, vineri, de trafic internaţional de droguri de către un juriu federal din New York şi riscă acum închisoare pe viaţă, în urma unui proces istoric în justiţia americană.

„Juan Orlando Hernandez a abuzat de poziţia sa de preşedinte al Hondurasului pentru a transforma ţara într-un narco-stat în care traficanţii violenţi de droguri puteau acţiona practic în condiţii de impunitate, iar populaţia Hondurasului şi a Statelor Unite au fost nevoite să sufere consecinţele", a reacţionat procurorul general al SUA, Merrick Garland, salutând condamnarea lui Hernandez.

„Sunt nevinovat, spuneţi lumii, vă iubesc", a declarat fostul şef de stat, în vârstă de 55 de ani, după citirea verdictului, adresându-se membrilor familiei sale şi celor trei generali veniţi să depună mărturie în favoarea sa. El a compărut în instanţă ca deţinut.

Sentinţa va fi pronunţată pe 26 iunie, informează AFP, citată de News.ro. Juan Orlando Hernandez riscă închisoarea pe viaţă, o pedeapsă care a fost deja pronunţată de justiţia americană în cazul fratelui său, Tony Hernandez, şi al colaboratorului acestuia din urmă, Geovanny Fuentes, implicaţi în aceeaşi reţea.

Potrivit acuzării, "JOH" a primit milioane de dolari sub formă de mită de la cartelurile de droguri, inclusiv de la cartelul Sinaloa, condus de celebrul traficant de droguri mexican Joaquin "El Chapo" Guzman, condamnat la închisoare pe viaţă de justiţia americană în 2019 şi încarcerat în prezent într-o închisoare de înaltă securitate. Mita ar fi fost primită în schimbul protejării traficanţilor de extrădare şi al furnizării de asistenţă militară, poliţienească şi judiciară pentru a asigura transportul drogurilor din Columbia către piaţa americană.

În timpul preşedinţiei sale, Hondurasul a devenit o "autostradă" pentru cocaina columbiană, acuză procurorii. Aceştia susţin că, între 2004 şi 2022, reţeaua sprijinită de Hernandez a introdus în Statele Unite peste 500 de tone de cocaină.

 

Sursa: News.ro


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31