fbpx
 
Naval News Naval News

Navele de război ale Marinei SUA au doborât rachete iraniene cu o armă pe care nu au mai folosit-o niciodată în luptă


Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

Secretarul Marinei Carlos Del Toro a declarat că forțele americane au lansat rachetele standard 3 sau SM-3 pentru a intercepta rachete balistice iraniene care au fost lansate în cadrul atacului masiv, care a inclus peste 300 de rachete și drone lansate de la Teheran și proxy-urile sale.

„Am tras cu SM-2, am tras cu SM-6 și, în weekend, cu SM-3, pentru a contracara de fapt amenințarea cu rachete balistice care venea din Iran”, a spus Del Toro în cadrul subcomisiei de apărare din Senatul SUA.

Oficialii americani au declarat anterior că două distrugătoare – USS Arleigh Burke și USS Carney – care operează în estul Mării Mediterane au atacat și distrus cel puțin patru rachete balistice iraniene, deși nu a fost imediat clar cum navele de război au doborât amenințările.

USNI News a raportat pentru prima dată luni că cele două nave au tras între patru și șapte SM-3 pentru a intercepta rachetele, citând oficiali anonimi ai apărării. Comentariile lui Del Toro către parlamentari par a fi prima recunoaștere publică a Marinei privind angajarea în luptă a SM-3.

SM-3 este un element al sistemului avansat de luptă Aegis al Marinei și folosește un vehicul de distrugere cinetică pentru a lovi și distruge rachetele balistice cu rază scurtă și medie în timpul fazei de mijloc a zborului.

SM-3 are capacitatea de interceptări exo-atmosferice, ceea ce înseamnă că poate elimina ținte dincolo de atmosfera Pământului, spre deosebire de celelalte capacități de apărare aeriană ale Marinei.

„SM-3-urile sunt unice datorită faptului că sunt singurele rachete standard concepute să opereze în vidul spațiului”, notează Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale în proiectul său de apărare antirachetă.

Există mai multe variante de SM-3, care pot fi trase de la sistemul de lansare verticală al unei nave de război ale Marinei, iar interceptoarele Block I au fost lansate pentru prima dată acum aproape 20 de ani.

În ciuda zecilor de teste în ultimele două decenii, SM-3 nu fusese folosit în luptă până acum.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31