fbpx
 
S-a confirmat: Mihai Chirica are bunurile puse sub sechestru

S-a confirmat: Mihai Chirica are bunurile puse sub sechestru


Surse judiciare au confirmat în această dimineață, pentru REPORTER DE IAȘI că primarul Mihai Chirica este inculpat oficial în Dosarul Skoda, procurorii DNA dispunând și măsura sechestrului asigurator pe bunurile edilului de Iași.

 

Mihai Chirica a negat în mai multe rânduri că ar fi inculpat sau că procurorii ar fi pus sechestru pe averea sa.

 

Pe 30 iunie, procurorii DNA au dispus „luarea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile până la concurenţa sumei de 503.482 lei aparţinând inculpaţilor Chirica Mihai, Nichita Gheorghe, Tomorug Dumitru Petru, Simionescu Maria, Florescu Doina, Chişcă Costică Eugen, Cazuc Carmen şi Hliboceanu Liviu Mihai“, se arată în ordonanţa procurorului.

 

Prin ordonanţa emisă de procurorii DNA Iaşi, „s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Mihai Chirica, care la data faptelor, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, actualmente primar al municipiului Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, constând în aceea că, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului, în exercitarea atribuţiilor conferite de lege, a aprobat la data de 14 februarie 2013, adresa numărul 791/01.02.2013, emisă în numele Poliţiei Locale, document prin care se solicita punerea la dispoziţie / achiziţie a patru autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi echipate corespunzător, acţiune ce a determinat ulterior achiziţia, interzisă prin lege, a unor servicii de leasing operaţional pentru patru autoturisme Skoda. Prin încălcarea disp. art.24, alin. I, din OUG 34/2009, a aprobat referatul nr. 16410/20.02.2013 privind includerea în planul anual de achiziţii pentru 2013 al unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi a unei achiziţii de servicii de leasing operaţional pentru furnizarea de autoturisme“, se arată în dosarul de urmărire penală.

 

Primarul Chirica mai este cercetat pentru că „a aprobat Programul anual al achiziţiilor publice, referatele prin care se propunea achiziţionarea şi furnizarea celor patru autoturisme prin leasing operaţional în valoare de 93.132 de euro, pentru o perioadă de patru luni“. De asemenea, Chirica a semnat pe data de 25 februarie 2013 „documentul intitulat Propunere de angajare a unei cheltuieli pentru suma de 120.000 lei, nota justificativă a achiziţiei de autovehicule, caietul de sarcini „document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui producător anume mărci, în scopul de a favoriza dealerul zonal al mărcii Skoda, respectiv Open Service SA Iaşi“, mai spun procurorii anticorupție.

 

De unde a început totul

La începutul anului 2013, conducerea Primăriei a luat decizia de a achiziționa patru autoturisme în leasing operațional, valoarea estimată, ce urma a fi suportată de la bugetul local, fiind de aproximativ 93.132 euro (fără TVA), adică 419.094 lei. Suma depășea pragul impus de o Ordonanță a Guvernului de atunci, care interzicea autorităților publice locale să cumpere mașini mai scumpe de 18.000 de euro (cu TVA inclus).

 

La Iași, însă, întregul aparat birocratic s-a pus în mișcare pentru a cumpăra mașini mai scumpe decât impunea Guvernul. Informația prezentată în exclusivitate de REPORTER DE IAȘI, în urmă cu șapte luni, a fost că achiziția s-a făcut inițial direct de către Primăria Iași (ordonator principal de credite), aceasta fiind și cea care a înmatriculat autoturismele la Poliția Rutieră. Ulterior, după un control al Curții de Conturi, toată procedura a fost reluată, prin acte antedatate, achiziția fiind mascată ca o necesitate a Poliției Locale (ordonator terțiar de credite). Se spera astfel să se asigure legalitatea, deoarece Ordonanța de Guvern permitea autorităților de ordine publică să achiziționeze mașini mai scumpe de 18.000 de euro.

 

Pe 12 februarie, directorul tehnic Dumitru Tomorug și șeful Serviciului Administrativ, Eugen Chișcă, au întocmit caietul de sarcini în vederea realizării licitației. DNA acuză că licitația a fost trucată, specificațiile fiind adaptate pentru un singur furnizor: Open Service SA, dealerul Skoda din Iași. Chișcă este acuzat atât de abuz în serviciu cât și de conflict de interese, socrul său având acțiuni la Open Service.

 

S-au cumpărat trei Skoda Octavia (pentru cei doi viceprimari și secretarul Consiliului Local) și o Skoda Superb pentru primar. Procurorii acuză încălcarea premeditată a legii, deoarece Poliția Locală n-a intrat niciodată în posesia acestor mașini, acestea fiind conduse din prima zi și până în ianuarie 2017, când scandalul a devenit public, doar de cei aflați în conducerea Primăriei.

 

Mai mult, Hliboceanu n-avea niciun drept să semneze referatul de necesitate, acesta fiind atributul directorului Poliției Locale sau al adjunctului acestuia, deci actul era nul.

 

DNA reține în materialul probator că Poliția Locală avea personalitate juridică și serviciu propriu de achiziții publice, putând astfel face în nume propriu această investiție.

 

Între Primărie și Poliția Locală nu s-au găsit procese verbale de predare-primire a mașinilor, iar foile de parcurs erau doar ale demnitarilor din fruntea administrației locale.

 

De-a lungul întregului proces de achiziție – întocmire caiet de sarcini, lansare achiziție, evaluarea ofertei și înregistrarea mașinilor – primarul Gheorghe Nichita își delegase atribuțiile către viceprimarul Mihai Chirica, acesta semnând toate referatele.

 

DNA a calculat o pagubă în cuantum de 411.370 de lei prin achiziția celor patru mașini, valoare stabilită până la data de 23 august 2016.

 

Averea primarului

Conform declarației de avere, Mihai Chirica deține trei terenuri în Iași în suprafață de 305 m.p. (intravilan), 1.400 m.p. și 4.200 m.p. (extravilan), dar și un apartament de 70 m.p. Cea de-a treia căsnicie i-a adus edilului cadouri de nuntă în valoare de 57.000 de euro.

În declarație mai sunt menționate și două împrumuturi – unul de 20.000 de euro și un altul de 112.500 lei – luate de la o bancă și de la o persoană fizică.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31