fbpx
 
Studiu de caz: Scânteia cotropită de neamuri, o Primărie cu 60 de posturi la 4.000 de locuitori și salarii de 2.000 de euro

Studiu de caz: Scânteia cotropită de neamuri, o Primărie cu 60 de posturi la 4.000 de locuitori și salarii de 2.000 de euro


Soț, soții, cumnați, fii și fiice: Primăria și serviciile publice din comună se obțin doar în circuit închis

Primarul Mihai Darabană (PNL) ridică din umeri: „Eu i-am moștenit”

Frapează salariile foarte mari: la Primăria Scânteia se câștigă 16.000 de lei brut, pentru că mulți iau sporul de 50% pentru fonduri europene

Dar comuna abia rulează câteva sute de mii de euro pe an din finanțări UE

E o spoliere în grup organizat: comuna are real 4.000 de locuitori, 1.500 fiind plecați la muncă în străinatate, dar figurează oficial cu 13.000 de locuitori, având înregistrați 8.000 de basarabeni

Drept urmare, salariile din Primărie sunt mai mari, la fel și taxele și impozitele

Primăria are o organigramă de 60 de posturi, pentru de la an la altul sunt tot mai multe neamuri

Primăria Scânteia, cuibușor al neamurilor și pilelor politice, pe filieră PNL. Emanuel Ifteme, muncitor necalificat, este feciorul lui Sorin Ifteme, consilier achiziții publice.

„Emanuel Ifteme este contractual pe mediu. Și plus de asta, îmi suplinește și partea de calculatoare. Copilul se pricepe. Se strică o imprimantă...”, a explicat primarul Mihai Darabană (PNL).

Marți, pe 16 aprilie, tânărul Ifteme a fost în Iași, a strâns semnături de susținere pentru primarul Mihai Chirica (PNL). „Și-a luat liber. E timpul liber al unui angajat”, l-a apărat Darabană.

În Primăria Scânteia, a lucrat și cumnata primarului, Adelina Loredana Stoica. Întâi a fost consiliera viceprimarului, apoi angajată permanent pentru ca, în ultimul an, să plece prin transfer la Primăria Miroslava, unde a făcut reîntregirea familiei cu Corina Darabană, nevasta primarului din Scâteia.

Altă încrengătură: Lucica Agachi, deși are vârstă de pensie, face cât trei: casierie, executări silite și suplinește și activitatea operatorului de rol. Fata lui Agachi este Viorela Cârlescu, directoare școlii Scânteia. Soțul Viorelei este Vasile Cârlescu, cadru tehnic PSI la Primărie, deci coleg cu mama-soacră.

La Primărie mai sunt și alte neamuri. Despre unele, primarul a spus, plastic: „Le-am moștenit”.

Deși e angajat la Primăria Scânteia, Emanuel Ifteme (în strânga, în tricou galben) era săptămâna aceasta la Iași, la strâns semnături pentru PNL. Scuza oficială: „Și-a luat liber”

Toată familie Ifteme lucrează în Primărie. Fiul e în campanie

Familia Ifteme: Sorin, capul familiei, este consilier achiziții publice. Cu tot cu sporuri pentru proiecte europene, are un brut de aproximativ 12.000 lei (peste 7.000 lei net). Primăria îl plătește și pe el, dar dă bani și unei firme specializate în achiziții publice.

„Mai fac și altceva, mă ocup de mai multe lucruri la Primărie, nu fac față la o achiziție mare să o fac singur, toată documentația, nu am timpul necesar”, a precizat acesta.

Sorin Ifteme îl are coleg la Primăria Scânteia pe fiul său, Emanuel. Încadrat ca muncitor necalificat, și acesta joacă pe mai multe posturi. Cu studii liceale, e la „mediu”, dar o face și pe-a IT-istul.

Marți, Emanuel Ifteme a fost în Iași și a strâns semnături pentru primarul Mihai Chirica. Imaginile de la acțiune au fost postate pe Facebook, într-una dintre ele fiind și Marius Dangă, liderul organizației municipale a PNL. „Și-a luat liber”, a spus primarul Darabană.

Tatăl activistului a avut o versiune ușor diferită: „Este în concediu. Are cinci zile de concediu, este cererea înregistrată”, a afirmat Sorin Ifteme.

Familia a avut și un al treilea membru în Primărie. Pe Mădălina Andreea Muraru, fiica lui Sorin Ifteme. Aceasta a câștigat un concurs, a ieșit scandal, iar procedura a fost invalidată de instanță. Judecătorii au constatat nulitatea concursului de recrutare organizat. Și au anulat dispoziția primarului de numire în funcția publică de execuție - inspector, clasa l, grad profesional debutant, la Compartimentul monitorizarea procedurilor administrative și IT a Mădălinei Muraru (fostă Ifteme).

Primarul Mihai Darabană (PNL) ia spor de 50% pentru fonduri europene. Salariul său ajunge la nivelul unui primar de oraș

Soția și cumnata primarului sunt colege de muncă

Pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, aferent anilor 2022-2023, Adelina Stoica a completat declarații de avere din calitatea de consilier asistent la Primăria Scânteia. Anterior, Stoica a lucrat un an pe postul de consilier personal în aceeași instituție. Femeia este cumnata primarului Darabană, fiind căsătorită cu fratele soției edilului.

Cumnata ce rudă, ce grad este?”, a spus Darabană. Care, ulterior, în discuție a admis că Adelina Stoica a plecat prin transfer la o altă primărie PNL, cea din Miroslava. Acolo este colegă cu Corina Darabană, soția primarului din Scânteia. În rezumat, cumnata și soția primarului din Scânteia lucrează ambele în Primăria Miroslava. „Dar care-i problema”, a întrebat Darabană.

Ca primar în Scânteia, Mihai Darabană are un salariu de încadrare brut de 13.283 lei. La care se adaugă un spor de 50% pentru că implementează proiecte europene.

Venitul primarului 13.283 lei + 6.641 = 19.924 lei brut lunar = 11.656 lei net lunar. De la Miroslava, soția sa, Corina, a ridicat în 2022 o sumă netă de 63.934 lei, peste 5.300 lei lunar, bani în mână. La acestea, aferent lui 2022, soții Darabană au mai declarat venituri din agricultură cifrate la peste 280.000 lei.

Mamă, fiică, ginere – toți în slujba comunității

Aflată la vârsta de pensionare, pe Lucica Agachi primarul a prezentat-o ca pe-o salvatoare. Îndeplinește trei funcții deodată. „Lucica Agachi mai lucrează încă cu contract pentru că acolo nu am om. Operatoarea de rol este plecată în concediu de maternitate. Agachi face casierie, executări silite și suplinește și activitatea operatorului de rol. Lui Agachi i se prelungește de pe un an pe altul. Până găsesc om”, a spus Darabană.

Fiica femeii, Viorela Mihaela Cârlescu, este directoarea școlii din Scânteia. Iar Vasile Cârlescu, soțul directoarei, este pompier angajat de Primăria Scânteia. O familie în slujba comunității.

Adelina Stoica e cumnata primarului. S-a transferat de la Scânteia la Miroslava, unde lucrează și soția lui Darabană

Tată și fiu, consilieri de bază în Primăria Scânteia

Până de curând, la Primăria Scânteia a lucrat și Teodora Jinga. Aceasta a fost judecată în dosarul „Albumul” alături de Cristian Adomniței, fostul președinte liberal al Consiliului Județean Iași. Procesul s-a finalizat recent, pentru parte din acuzații Jinga a fost achitată, pentru altă parte a operat prescripția.

În aceste condiții, în primăvară, Jinga a revenit la Consiliul Județean Iași ca director executiv. În declarația de avere completată pe 12 martie 2024, aceasta a menționat venituri pe anul trecut, în valoare cumulată de 64.644 lei (o medie lunară de 5.387 lei), bani obținuți de la Primăria Scânteia în calitate de consilier personal al primarului.

Alt exemplu: Alexandru Mihai a fost consilierul personal al viceprimarului și a avansat acum pe poziția de consilier personal al primarului. Tatăl lui Alexandru este Ionel Mihai și lucrează tot în Primăria Scânteia ca referent superior la Registrul Agricol.

Vasile Cârlescu, cadru de nădejde al președintelui CJ în comuna Scânteia, este pompier. Soția e directoare la școală, iar mama soacră e la Casierie

La Scânteia se angajează doar câte doi: soț și soție

Cel mai recent la Primăria Scânteia a fost angajat Romeo Piuco. Consilier principal, acesta apare în declarația de avere a soției ca fiind, anterior, „soldat” în Ministerul Apărării Naționale. Soția, Liliana, este în prezent inspector la Direcția Regională Vamală Iași, dar anterior, între 2014 și 2022, a lucrat și ea la Primăria Miroslava.
În Primăria Scânteia mai sunt încă cel puțin trei cupluri, soție – soț: Ramona (bibliotecar) și Lucian Aniței (referent), Lia (referent) și Mihai Curcudel (polițist local) și cuplul Lia Herțan (arhivar) și Adrian Herțan, șofer pe mașina de pompieri.
„Pe unii i-am moștenit”, a spus primarul Mihai Darabană.

Viorela Cârlescu, fiica Lucicăi Agachi, din Primărie, este directoarea școlii din comună

Au 8.000 de basarabeni fictivi, salariile sunt mai mari

De la 23 de angajați în urmă cu 4 ani, la finalul mandatului primarului Fănică Săcăleanu, Primăria Scânteia a ajuns acum la o organigramă cu 60 de posturi din care sunt ocupate 40. Primarul Mihai Darabană a spus că în comuna sa sunt înregistrate 13-14.000 de persoane, dar recensământul din 2021 a atestat, oficial, doar 5.505 locuitori, din care o treime sunt plecați prin Europa.

Diferența e reprezentată de cetățenii moldoveni. „A început deja să scadă numărul, după legea nouă dată”, a zis Darabană. Așadar, Primăria beneficiază de pe urma numărul fictiv de moldoveni. Comunele cu peste 10.000 de locuitori au mai mulți consilieri locali 17, față de 15 în cazul celor între 5.000 și 10.000 locuitori. Similar, și coeficienții după care se calculează lefurile în Primărie sunt mai mari la o localitate peste 10.000 de locuitori față de una care are sub acest prag.

Article image
Țara lui Păcală: justiția a tergiversat un dosar banal, cu prejudiciu de 70.000 de euro, timp de un deceniu Faptele s-au prescris, funcționarele acuzate cer plata salariilor pe 9 ani Valoarea despăgubirilor este de 6 ori mai mare decât prejudiciul inițial Dacă DNA nu mai făcea niciun dosar, bugetul public ieșea de 6 ori mai bine Teodora Jinga și Carmen Irimescu vor deveni milionare în lei și vor fi reîncadrate. Amândouă...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 04 Aprilie 2024


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: