fbpx
 
Lovitură de teatru la ranch-ul lui Alexe: o „Mătușă Tamara” a luat 50% din afacere cu bani primiți de la Dascălu

Lovitură de teatru la ranch-ul lui Alexe: o „Mătușă Tamara” a luat 50% din afacere cu bani primiți de la Dascălu


* Familia Alexe aproape și-a terminat complexul de 1 milion de euro de la Sculeni
* A apărut o sală de evenimente pentru 300 de persoane
* O altă sală a fost construită pe schelet metalic
* Firma soției lui Alexe, Corporex, are un nou asociat: mătușa Armașu, cu 50% din acțiuni
* Daniela Armașu vânduse lui Iulian Dascălu o casă de 60 mp și un teren de 108 mp în zona noului Palas. Preț: 400.000 de euro
* REPORTER DE IAȘI scrisese despre această tranzacție în 2019
* Acum, mătușa contribuie la justificarea banilor de la Sculeni

În pofida scandalurilor uriașe de corupție în care este implicat, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, continuă investițiile la ranch-ul din Sculeni, pe malul Prutului.

În curtea familiei acestuia a răsărit o impozantă sală de evenimente, cu o capacitate de minimum 250 de persoane. Pe lângă faptul că amenajările sunt aproape de finalizare, în ultimul an, la ferma lui Alexe au puit noi SRL-uri. Iar pentru un acces facil la grajdul cu ponei și bivolițe, a fost pietruit un drum care înconjoară biserica vecină gard în gard cu domeniul șefului CJ.

În firma Corporex, a Ralucăi Alexe, pe care a fost cumpărat domeniul de la Sculeni, a apărut un nou asociat: mătușa Daniela Armașu. Acum doi ani, partenerul de viață al acestei mătuși i-a vândut 171 mp de teren lui Iulian Dascălu, pentru noul Palas, în schimbul a 400.000 de euro.

Și de această dată, Costel Alexe a refuzat să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI în legătură cu sursele de finanțare ale proprietății de la Sculeni, evaluată de specialiști imobiliari la aproximativ 1 milion de euro.

Lucrări spre final
La domeniul Alexe, amplasat la 25 de kilometri de Iași, pe lângă construcțiile existente - conac, grajd, saivan și fânar – a mai apărut, în ultimele luni, și o sală de evenimente, pentru nunți și botezuri.

Pe cele 3,8 hectare, spre intrare, exista un cort de capacitate mică, de câteva zeci de persoane. A fost modernizat, iar în planul secund al domeniului, lângă biserică și cimitir, familia a ridicat o sală de evenimente în care pot intra 200-300 de persoane. Zona a fost gazonată, iar spre intrare a fost întinsă o mochetă verde.


Întreg ansamblul a ajuns în faza de final, a finisajelor: conacul de la stradă, cu trei niveluri și o amprentă la sol de 211 mp, este aproape gata, cortul din proximitate a fost acoperit, intrările au fost realizate din PVC, iar pe lateral a fost căptușit cu scânduri. Locul de joacă a fost refăcut complet. Clădirea care pe vremuri a adăpostit grajdul, cu o suprafață construită la sol de 932 mp, a fost modernizată, consolidată și văruită. Geamurile, ușile și acoperișul sunt noi, pe fațadă au fost realizate elemente decorative din lemn.

O privire de ansamblu a complexului de la Sculeni

Majoritatea drumurilor din interiorul proprietății au fost pavelate.

În partea dinspre Prut, se observă mai multe adăposturi pentru animale, fânarul, dar și încercarea de a amenaja două iazuri, ambele lucrări fiind încă în stadiu incipient. Pe una dintre laturi, domeniul lui Alexe se învecinează cu biserica și cimitirul din sat.

În acea zonă, a fost realizată noua investiție în sala de evenimente. Ca idee, noua construcție de pe proprietatea lui Alexe este dublă ca dimensiune față de biserică.

Nou investitor, din familie
La Sculeni își au sediul social sau punctele de lucru mai multe firme deținute de Costel Alexe, de Raluca Alexe (fosta sa soție), de frații și sora sa (Florin, Mihai și Adina Dura) sau de fosta sa soacră, Elena Costin.
La sfârșitul anului trecut, Costel Alexe a divorțat de soția sa, Raluca, presa speculând că acest lucru s-ar fi întâmplat în contextul problemelor de natură penală pe care le are liberalul. Complexul de la Sculeni a fost cumpărat, în 2015, de firma Corporex de la Construcții Hidrotehnice (CH) SA în schimbul a doar 42.000 de euro.

Până în primăvara anului 2021, unic asociat la Corporex a fost Raluca Alexe, soția șefului CJ. În luna martie, în firmă a intrat Daniela Armașu (foto jos), distribuția părților sociale fiind jumi-juma cu Raluca Alexe.


Noua asociată, Daniela Armașu, este mătușa de pe mamă a Ralucăi Alexe. Concret, Armașu este sora Elenei Costin, mama Ralucăi Alexe. Partenerul de viață al Danielei Armașu este Ionel Bostan, cei doi având o fată și un băiat împreună.

REPORTER DE IAȘI a scris că, în 2019, Ionel Bostan a dat o lovitură financiară de proporții: a vândut către Iulius Real Estate, în schimbul a 400.000 euro, o locuință cu suprafața construită la sol de 63 mp și un teren de 108 mp. După scurt timp, casa a fost rasă de pe fața pământului, deci Iulius a dat acest preț doar pentru teren. După ce a luat terenul, Iulius l-a cedat Primăriei într-un schimb. Compania a primit o parcelă care-i era necesară pentru edificarea Palas 2.

„Fosta” soție, în afaceri pe domeniu
În aprilie 2021, Raluca Alexe a mai înființat o firmă, Sensory Play SRL, cu sediul social la Sculeni. În cazul ambelor firme, Corporex și Sensory Play, mențiunile la Registrul Comerțului s-au făcut cu numele de Raluca Alexe, cel de căsătorie. Surse politice au afirmat, pentru REPORTER DE IAȘI, că divorțul Raluca-Costel Alexe a fost doar o mutare strategică, în fapt cei doi trăind tot împreună.
La sfârșitul anului trecut, în comuna Victoria, a fost constituită Arca Chalet Events SRL a lui Mihai Alexe, unul dintre frații șefului Consiliului Județean Iași. Domeniul principal de activitate este cel de „restaurante”.

Mita care a făcut înconjurul țării

În prezent, președinte al Consiliului Județean, Costel Alexe este protagonist al unui dosar DNA. Potrivit procurorilor, Alexe, în calitate de ministru al Mediului, ar fi pretins de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, în mod direct, în perioada martie-aprilie 2020, mai multe produse din tablă în valoare de aproximativ 100.000 lei. „Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului”, au comunicat procurorii la începutul acestui an. Presa a vehiculat că respectivul punct de lucru este chiar moșia de la Sculeni, iar firma beneficiară a fost Corporex. În acest dosar, Alexe este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare.

Firmele care-și au sediul social la ferma familiei Alexe din Sculeni:

- aprilie 2021: a fost înființată Sensory Play SRL, obiect de activitate – alte activități recreative și distractive, unic asociat Raluca Alexe. Societatea nu mai are bilanț depus din anul 2017;
- martie 2021: în firma Corporex SRL (înființată în 2013), la care Raluca Alexe era unic asociat, a intrat și Daniela Armașu, mătușa sa, distribuția părților sociale fiind de 50% - 50%.

Totodată, cu aceeași ocazie, firma și-a mutat sediul social în interiorul ranch-ului;
- ianuarie 2021: la Mobilis Ideas SRL, a fraților Mihai și Florin Alexe, a intervenit o modificare. Mihai Alexe s-a retras din calitatea de asociat, rămânând doar Florin. Nu are bilanț depus;
- august 2020: Concept Art Event SRL, înființată în 2017, și-a schimbat structura asociaților. A ieșit Maria Simona Cuciureanu, a intrat Adina Dura (sora lui Costel Alexe). Această firmă a administrat site-ul „Pulsul Ieșean”, publicație online folosită în campaniile electorale de anul trecut în care erau lăudate performantele lui Costel Alexe și ale apropiaților săi și înfierați adversarii politici ai acestuia. Aproape 300.000 de lei cifră de afaceri în 2019 și proit net 121.000 lei;
- februarie 2019: Royal Concept SRL, fondatori Elena Bibire, Cătălin Tudosă. Obiect de activitate restaurante. Bibire mai deține aici și Viber Agency SRL ”publicitate”. Nu au bilanțuri depuse;
- ianuarie 2019: Domeniul Arca, unic asociat Costel Alexe, cu obiect de activitate „activități suport pentru interpretare artistică (spectacole)”. O vreme, administrator la această firmă a fost Andrei Cazacu, fost subaltern cât Alexe a fost ministrul Mediului. Acum, Alexe e președintele CJ Iași, iar Cazacu este administrator public al aceleiași instituții. Fără bilanț depus;
- ianuarie 2019: Arca Broderie, fabricarea altor articole textile, cu fondatori Elena Costin și Raluca Alexe (mamă și fiică), adică soacra și soția lui Costel Alexe. Fără bilanț depus;
- decembrie 2020: tot în comuna Victoria, la adresa strada Vămii 94, Mihai Alexe a fondat firma Arca Chalet Events cu obiect principal de activitate „restaurante”.


Întrebările pe care REPORTER DE IAȘI i le-a trimis lui Costel Alexe și la care acesta nu a dat niciun răspuns:
1) Care este stadiul amenajărilor la domeniul pe care familia dvs. îl deține la Sculeni? Au fost finalizate toate lucrările?

2) Care este destinația acestui complex, concret ce activități se vor desfășura acolo? Când va fi deschis?

3) La cât s-au ridicat costurile până acum (de la achiziție și până la stadiul actual) și care au fost sursele de finanțare?

4) La domeniul de la Sculeni sunt mai multe firme ale fraților dvs. și ale fostei soții. În acest moment, în urma divorțului, scriptic, cui aparține complexul de la Sculeni?

 

Article image
În 2018, Costel Alexe spunea că nu poate face investiții la complexul de recreere de la Sculeni pentru că i-a fost respinsă finanțarea la o licitație de proiecte europene. În doi ani, a făcut toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fără să spună care a fost sursa banilor. Ministrul are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de p...
Autor Cezar Moraru Anchete 27 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31