fbpx
 
Porumboiu, pe cale să piardă 31 de milioane de lei la Iaşi

Porumboiu, pe cale să piardă 31 de milioane de lei la Iaşi


Agricultură: o prăbuşire de proporţii a celui mai bogat om de afaceri din judeţul Vaslui. O datorie la bancă îl poate lăsa pe magnatul Adrian Porumboiu fără 825 de terenuri agricole. O parte se află în comuna Dobrovăţ. Licitaţia va avea loc pe 18 august, la biroul unui executor judecătoresc din municipiul Iaşi.   

Executorul judecătoresc Mihai Florea a scos la licitaţie 2.200 de hectare de teren agricol deţinute de omul de afaceri Adrian Porumboiu (67 de ani). Este primul termen al procedurii, evaluarea imobilelor având loc la începutul lunii iulie.

Are terenuri la Dobrovăţ

Preţul de începere al licitaţiei din 18 august este de 30,93 milioane de lei, cu aproximativ 1 milion de lei mai mult decât datoria firmei Mopan SA Vaslui a lui Porumboiu către OTP Bank. Debitul este compus din două credite restante, unul de 20,51 milioane lei şi altul de 9,33 milioane lei, ambele sume conţinând şi dobânzile restante. În cazul în care nu vor exista amatori, procedura se va relua în termen de 30 de zile la un preţ mai mic cu 25%.

Sunt oferite spre vânzare, în bloc, 825 de parcele, în majoritate din comune ale judeţului unde se află sediul societăţii. Există însă şi câteva parcele, în suprafaţă totală de aproape 12 hectare, situate în comuna ieşeană Dobrovăţ.

 

Perioadă grea pentru afacerile lui Adrian Porumboiu

 

De la profit la o pierdere uriaşă

Conform datelor oficiale, în 2015, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date, Mopan SA, la care Porumboiu deţine peste 75% din acţiuni, a avut o cifră de afaceri de 36,6 milioane lei, pierderi nete de 21,5 milioane lei şi peste 550 de angajaţi, având ca obiect de activitate fabricarea produselor de morărit. O scădere dramatică dacă se are în vedere că, în anul anterior, cifra de afaceri fusese dublă, iar societatea înregistrase un profit de câteva sute de mii de lei.

Declinul Mopan caracterizează, de altfel, scăderea afacerilor lui Porumboiu din ultimii ani. Cunoscut la un moment dat drept unul dintre cei mari latifundiari ai României, fostul arbitru a înstrăinat o parte din firme (Ilvas, Mopan Suceava), altele trecând prin dificultăţi financiare care le-au dus aproape de insolvenţă (Comcereal).

 

Acuzaţii grave pentru vasluian

 

Explicaţia falimentului

În mai multe intervenţii publice, Porumboiu a dat vina pentru eşecurile firmelor sale pe pe seama mizelor politice şi a sancţiunilor primite, în 2015, de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Instituţia l-a pus la plata a 12 milioane de lei pe motiv că ar fi încasat subvenţii pentru animale ce nu existau. „Fătările erau înregistrate în sistem electronic în baza de date, dar decesele nu, pentru că, dacă declarau şi decesele în sistem, automat la noi, APIA, puteam vedea şi deceselor lor. Ei aveau un contract cu PROTAN-ul, o societate autorizată de ridicare şi distrugere a deşeurilor animale, care le ridica animalele decedate. Ei scoteau din registrul fermei animalul decedat dar nu mai actualizau baza de date în Registrul Naţional al Exploataţiilor, iar paşaportul animalului care trebuia predat imediat spre distrugere, rămânea tot în fermă şi, ulterior, se depunea pentru subvenţie la APIA”, a declarat, în 2015, Răzvan Arteni, şeful APIA Vaslui, pe tema unor practici ilegale de la fermele omului de afaceri.

 

Printre cei mai bogaţi români

Cu o avere estimată în 2015 de revistele de specialitate la peste 100 de milioane de euro, Porumboiu exploata, la un moment dat, peste 50.000 de hectare de teren. Conform agrointel.ro, vasluianul mai avea atunci două ferme de vaci, o fabrică de ulei, una de biodiesel, trei mori, nouă fabrici de pâine, o fabrică de procesare a laptelui şi circa 300 de magazine proprii. Cumulat, acestea aveau o cifră de afaceri estimată la peste 170 milioane euro.

 

Sediul UPA a fost cumpărat de Universitatea de Medicină

 

Alte licitaţii de milioane din Iaşi

Bloc cu 10 etaje plus mansardă, din Complexul Dream Village. Preţ iniţial: 5,4 milioane euro, suma a scăzut la 3,02 milioane euro*;

Hala Centrală. Valoare de evaluare 40,7 milioane lei, s-a vândut cu 16,49 milioane lei**;

Sediul Universităţii „Petre Andrei” (UPA). Evaluată la 23,2 milioane lei, clădirea a fost valorificată de Fisc cu 15,5 milioane lei**;

Căminul Studis al UPA. De la 20 de milioane de lei, preţul a scăzut la 7 milioane de lei**;

Sediul administrativ şi hale ale firmei Avicola, evaluate la 38 de milioane lei, vândute cu 14,4 milioane lei**;

181 apartamente din Complexul Green Park, preţ de pornire 8,4 milioane euro*;

Staţiile de betoane ale Combeton: 33, respectiv 30 de milioane lei*.

 

* în derulare.

** adjudecată. 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31