fbpx
 
Tânăra Marina Seicaș, specialistă în HR Tânăra Marina Seicaș, specialistă în HR

Directorul Școlii Populare plimbă toată ziua cu mașina o domnișoară căreia îi plătește serviciile HR cu 2.400 de lei în loc de 650 de lei


Vlad Baba a externalizat și serviciile de Resurse Umane unei domnișoare, bună prietenă cu cea care preluase serviciile de Contabilitate. Marina Seicaș e văzută toată ziua în mașina directorului. Ea face pontajele și calculează concediile la cei 20 de angajați ai Școlii Populare de Arte. Pe piața serviciilor private, prețul lunar la 20 de oameni este de 600-650 de lei. Vlad Baba plătește 2.400 lei/lună. Anterior, el externalizase Contabilitatea pentru 1.700 euro/lună. Dacă mai apar multe domnișoare, Vlad Baba externalizează toată Școala Populară.

 Tânăra abia își înființase firma când a prins contractul cu Vlad Baba

Pe 15 februarie, la ora 13.47, Școala Populară de Arte „Titel Popovici” a înscris în SICAP o solicitare de contract de „consultanță HR și servicii conexe”. Peste 16 minute contractul era adjudecat de către SC Marsei Invest SRL, cu acționar Marina Seicaș. Contractul, cu o valabilitate de două luni, are valoarea de 4.800 de lei fără TVA, iar firma trebuie să întocmească pontajele de la Școala Populară de Arte.

Marina Seicaș este plătită cu 2.400 de lei pentru servicii care în piață valorează de patru ori mai puțin

Toată ziua, în mașina directorului
Marina Seicaș, originară din Chișinău, este o prietenă de-a contabilei Diana Geantimir. Surse apropiate de Vlad Baba, directorul Școlii Populare de Arte, spun că Geantimir este cea care i-a „făcut pârtie” lui Seicaș pentru a prinde acest contract. Tânăra basarabeancă lucrase chiar la firma contabilei.
Ziarul de Iași dezvăluise săptămâna trecută că Diana Geantimir a preluat Contabilitatea de la Școala Populară pe un contract de 20.000 de euro/an (1.660 de euro/lună). Pentru firma Omega Expert Accounting SRL, acesta este cel mai mare contract din portofoliu.
Cele două tinere sunt extrem de atrăgătoare, dar aceasta este o prejudecată în contextul obținerii celor două contracte. Singurul lucru cert este că angajații Școlii Populare îi văd pe Vlad Baba și Marina Seicaș făcând toată ziua drumuri cu mașina între sediu și oraș. „Nu știm exact ce face tânăra la Resurse Umane, este tot timpul plecată cu domnul director, cu mașina”, spun surse din interior.

Marina Seicaș este prietenă bună cu tânăra care obținuse contractul de Contabilitate, tot de la Vlad Baba

Tânăra și-a făcut firma în ajunul contractului

Marina Seicaș, experta în pontaje, și-a înființat firma cu doar două săptămâni înainte de a obține contractul de la instituția condusă de Vlad Baba. Practic, el i-a făcut botezul. Certificatul de înregistrare al societății Marsei Invest SRL este datat 28 ianuarie 2021. Contractul cu Școala Populară de Arte este obținut pe 15 februarie.
Tânăra n-a dorit să dea relații despre evaluarea serviciilor firmei. „Toate informațiile le găsiți la domnul Baba. Aici fac pontaje, programe de HR, contracte, acte adiționale”, a precizat Marina Seicaș.
Firme de contabilitate din Iași consultate de REPORTER susțin că serviciile HR la circa 20 de angajați se contractează la circa 600-650 de lei/lună, preț maximal. Vlad Baba plătește 2.400 de lei/lună, fără TVA.

Diana Geantimir, experta în Contabilitate angajată pe contract de prestări-servicii de directorul Școlii Populare de Arte



„Din lipsa personalului (deoarece școala dispune doar de o singură persoană angajată în departamentul economic-administrativ), dar și fiind în imposibilitatea de a scoate posturile la concurs, acestea fiind blocate, am fost nevoiti să externalizăm serviciul de HR, pe bază de contract de colaborare pe perioadă determinată, pentru rezolvarea problemelor economice - resurse umane și financiare."
Vlad Baba, director Școala Populară de Arte

Vlad Baba (stânga) a jucat într-un sitcom, pe You Tube, alături de Ștefan Loredan, căruia apoi i-a făcut comenzi de 26.000 de lei (fără TVA)

Directorul interimar al Școlii Populare de Arte “Titel Popovici”, pus în funcție pe 12 noiembrie 2020, a trecut în forță la achiziții, imediat ce a fost numit.
Începând cu 12 noiembrie 2020, cumpărările directe înregistrate în SICAP, portalul achizițiilor publice, au fost de 118.000 de lei fără TVA.
Au fost 41 de proceduri de achiziție între 12 noiembrie și 15 ianuarie 2021. Comparativ, până la numirea lui Vlad Baba, Școala Populară cheltuise în tot anul 2020 doar 18.500 de lei.
Vlad Baba a explicat acest val de achiziții: „Banii au provenit atât din subvenții, cât și din veniturile și taxele de învățământ încasate în decursul anului la Școala de Arte, bani pe care, dacă nu îi cheltuiam până pe 31 decembrie, trebuiau restituiți către Consiliul Judetean. Profesorii Școlii de Arte aveau mare nevoie de aparatură și instrumente noi, cele vechi fiind depășite din punct de vedere tehnic. Deși existau bani alocați pentru instituție, aceștia nu au fost absorbiți, în timp ce școala se afla într-o pronunțată stare de degradare. Am dat o utilitate fondurilor disponibile pentru a putea continua activitatea în condiții mai bune de lucru".

Firma lui Loredan făcuse în 2019 o cifră de afaceri de doar 30.000 de lei, adică tot atât cât a împușcat din două comenzi de la prietenul său, Vlad Baba

Contract cu prietenul său

Pe 7 decembrie, la ora 11.26, școala condusă de Vlad Baba a lansat o comandă de 8 laptop-uri Lenovo Thinkbook 15 G2. Peste 18 minute, comanda în valoare de 16.720 de lei (fără TVA) era preluată de SC EN Goodies International SRL.
Pe 21 decembrie, schema s-a repetat cu un acordeon Weltmeister Topas (neapărat roșu, conform anunțului), comanda de 9.663 de lei (fără TVA) fiind preluată de aceeași firmă EN Goodies International.
Firma care a prins cele două contracte este a lui Ștefan Loredan, prieten de-al directorului Vlad Baba. Ștefan Loredan apare în fotografii alături de Baba și face parte din distribuția serialului 6ase, de pe Youtube, produs de directorul de la Școala Populară de Arte. Loredan și Baba au jucat împreună într-unul din episoadele serialului.
„Având în vedere că sunt o persoana publică și cunosc foarte multă lume,  menționez că pe domnul Loredan Ștefan l-am întâlnit la diverse activități profesionale", a explicat Vlad Baba.

Article image
Liderul PNL Iași, Costel Alexe, a aplicat el însuși „metoda detașării” pentru a-și impune un favorit la cârma unei instituții publice, fără concurs. Numit pe 11 noiembrie 2020 consilier la cabinetul lui Alexe de la Consiliul Județean, Vlad Corneliu Baba a stat doar o zi în post, pe 12 noiembrie fiind detașat director la Școala Populară de Arte „Titel Popovici”, instituție subordonată Consiliului Județean condus de Alexe. Es...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 12 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31