fbpx
 
Chirica a plătit 180.000 de euro (fără TVA) pe un soclu care face doar 80.000 de euro! Prețul real, calculat la leu de Asociația Pietrarilor

Chirica a plătit 180.000 de euro (fără TVA) pe un soclu care face doar 80.000 de euro! Prețul real, calculat la leu de Asociația Pietrarilor


* Adevăratul subiect pentru Mihai Chirica ar trebui să fie cele 200.000 de euro (cu TVA) plătite pentru un soclu care face de două ori mai puțin
* Primarul și-a găurit singur statuia din fața Palatului Roznovanu, ca să arate că e granit, nu beton sau ciment
* Discuția reală: prețul enorm, nejustificat
* Oferta de preț obținută de REPORTER DE IAȘI este 100% reală, ca și cum firma s-ar apuca mâine de treabă
* Toți specialiștii care au analizat lucrarea spun că valoarea achitată de Primărie este cel puțin dublă față de cotațiile din piață, cu toate costurile incluse
* S-au furat 100.000 de euro la un simplu soclu de statuie

Pentru primarul Mihai Chirica, discuțiile legate de materialul folosit în soclul statuii Regelui Ferdinand au venit mănușă. Dezbaterea despre materialul folosit (granit vs ciment) a distras atenția de la adevăratul subiect: faptul că soclul, care a costat aproape 200.000 de euro fără TVA, a fost nejustificat de scump. Primăria a plătit dublu decât face.

REPORTER DE IAȘI a cerut o ofertă de preț de la una dintre cele mai vechi firme de profil din România, trimițând companiei specificațiile soclului realizat în fața Primăriei Iași.

O ofertă detaliată

Soclul amplasat la Iași a fost măsurat cu un laser, astfel că erorile sunt excluse. Doar pentru partea situată imediat sub statuie a fost utilizată o aproximare, dimensiunea fiind neglijabilă în raport cu restul monumentului.
Valorile exacte au fost trimise firmei City Marble, fără ca reprezentanții acesteia să știe că se dorește o comparație cu valoarea plătită de Iași.
Ca paranteză, managerul firmei clujene, Sorin Deji, este și președintele Asociației Pietrarilor din Transilvania, cu o experiență de 30 de ani în domeniul monumentelor și rocilor speciale. Specialistul este racordat la tot ce înseamnă materiale și prețuri, fiind una dintre vocile cele mai credibile în materie de prețuri pe domeniul său.

În calculația de preț, dimensiunile soclului au fost măsurate la precizie de milimetru

80.000 de euro cu tot cu un profit consistent și pierderi

În realizarea prețului final, firma a ținut cont de câteva detalii. În primul rând, volumul de granit a fost calculat cu pierderi de 25% (reprezentând crăpături, accidente de transport, modificări de ultim moment ale proiectului).
Estimarea de preț s-a făcut la valoare maximală, pentru a nu mai suferi creșteri neprevăzute. Datorită acestui detaliu, trebuie precizat că, în realitate, prețul ar fi fost mai mic, pentru că ar fi scăzut, de fapt, cheltuielile. Al treilea detaliu: marja de profit calculată a fost foarte generoasă: 35%.
Al patrulea amănunt: a fost bugetat un capitol „Diverse". 500 de euro reprezintă o rezervă pentru cheltuieli neprevăzute, accidentale (în realitate se ajunge rar să se intre în această rezervă).

Măsurători făcute cu laser

Analiza de preț, cu un profit generos, de 29.000 de euro

Pretul total calculat de City Marble este fără TVA, exact cum este prețul plătit de Primăria Iași, și include toate lucrările de realizare și montaj. Basoreliefuri sunt obiecte de artă și i valoarea cerută de autorul lor variază foarte mult. Basoreliefurile de mici dimensiuni, cum sunt cele de pe soclul statuii Regelui Ferdinand, turnate in bronz sau în fontă, au costuri de 3.000 de euro.
Calculul final realizat de compania din Cluj Napoca este detaliat astfel:
- sunt 22 mc de granit x 1.500 euro – 33.000 euro. Cei 22 mc acoperă și pierderile
- Se adaugă transport – 3.000 euro
- debitare la filou diamantat – 4.500 euro,
- prelucrări pe CNC - 4000 euro
- finisaje - 3.500 euro
- montajul – 2.500 euro.
A fost adăugat și elementul "Diverse" – 500 euro
TOTAL CHELTUIELI: 51.000 de euro
Profit: 29.000 de euro.
Rezultă un preț maxim de 80.000 de euro, cu un profit excelent. Sunt 393.000 de lei la cursul zilei, fără TVA. Pentru soclul statuii Regelui Ferdinand, Primăria a plătit 826.758 de lei, fără TVA, pentru care nu s-au dat explicații nici măcar Curții de Conturi

Tot soclul a costat 180.000 de euro, fără TVA. Experții au tușit când au auzit. Prețul real, avansat de Asociația Pietrarilor este de 80.000 de euro, fără TVA

Combinații cu aceeași firmă care a făcut și Drapelul din Podu Roș

Decizia realizării unei stații a Regelui Ferdinand a fost luată în 2017, în contextul sarbatoririi Centenarul Unirii din 1918. Primăria Iași a promovat o hotărâre de CL, aprobată în decembrie anul 2017, stabilind un buget de peste 900.000 de lei pentru soclul statuii. Realizarea soclului a fost adjudecată de firma TAR Mv, aceeași care a făcut soclul drapelului din Podu Roș.
Camera de Conturi Iași a descoperit, la un control din 2019, nereguli în achiziționarea serviciilor TAR Mv. Firma nu avea relații contractuale cu furnizorul granitului din Ucraina și nu exista o situație clară de lucrări.
Inspectorii au mai descoperit că există o diferență majoră de greutate pentru materiale. S-ar fi pus în operă 43 de tone de material și s-au decontat 74 de tone. Tot inspectorii Camerei de Conturi au spus că soclul trebuie să fie din granit. Primăria a constetat raportul în instanță dar a pierdut procesul.

Article image
* Chiș, cel mai mare distribuitor de materiale pentru monumente din România, spune că postamentul din fața Primăriei nu poate costa mai mult de 20.000 de euro * A costat de 10 ori mai mult! * Săptămâna trecută, în partea dreaptă a soclului a apărut o gaură forată, carota urmând a fi analizată în laborator * Se verifică dacă blocurile folosite sunt din granit, conform versiunii oficiale, sau din beton * Indiferent de mat...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 09 Iunie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31