fbpx
 
Primarul din Schitu Duca a reinventat Codul Administrativ: votează și cei absenți. 8 prezenți, 12 voturi!

Primarul din Schitu Duca a reinventat Codul Administrativ: votează și cei absenți. 8 prezenți, 12 voturi!


* În procesele verbale de ședință scrie că „lipsesc următorii...” care totuși „au votat” fără să fie prezenți!
* În multe comune din România democrația e o maimuțăreală: nu se respectă niciun fel de reguli
* Odată cu pandemia, consilierii locali au voie să participe online, dar votul trebuie să fie vizibil, clar exprimat, în timpul ședinței
* La Schitu Duca nu se mai încurcă în proceduri, votul se ia unanim, specificându-se că „X”, „Y” au votat toate punctele de pe ordinea de zi înainte de ședință
* Primarul PNL spune că el nu știe legea, trebuie să întrebăm secretara CL
* Grigore Corciovă e acuzat de furtișagurile clasice la țară: a plătit 100 de camioane cu piatră, dar pe drumuri s-au împrăștiat doar vreo 10 remorci
* Prefectul n-a analizat până acum rapoartele de ședință de la Schitu Duca

Talmeș-balmeș la Primăria Schitu Duca. Consilierii din Opoziție îl acuză pe primar că permite votul în Consiliul Local fără ca aleșii să fie prezenți. „Și-au exprimat votul înainte de ședință”, este formularea din procesele verbale.

„E unicat în țară, n-am mai auzit de așa ceva”, a spus un secretar de UAT cu multă experiență.

Opoziția îi mai reproșează lui Grigore Corciovă, primar PNL, că a plătit zeci de camioane de piatră care însă nu s-ar regăsi pe ulițe, iar o altă achiziție, de lămpi pentru iluminatul public, nu s-ar fi concretizat și cu montarea acestora.

„Am înlocuit primarul PSD cu primar PNL, dar în esența lucrurile nu s-au schimbat deloc, sunt aceleași obiceiuri. E lipsă de transparență, nu se vrea dezvoltarea comunei”, a declarat Vasilica Cârlescu, consilier local USRPLUS.

Primarul PNL Grigore Corciovă a reușit să-l învingă pe eternul Mihalache, de la PSD, dar cei doi se înțeleg bine și acum în Consiliul Local

 

„Și-au exprimat votul înainte de ședință”
Studiu de caz, ședința extraordinară a Consiliului Local Schitu Duca din 23 septembrie 2021. În procesul verbal este menționat cadrul în care s-a desfășurat: „La ședință au participat 8 consilieri în funcție, primarul comunei, Corciovă Grigore, dl. Constantin BOGDĂNICI, secretarul general al comunei, dl. CIUBOTARIU Andrei este absent, iar d-nii MIHALACHE Mihai, IFTIMOAIA Ioan Cezar, RUSU Daniel și d-na Paraschiv Tatiana și-au exprimat votul înainte de ședință”.
Așadar, din cei 13 consilieri locali, patru au votat deși nu au fost prezenți la ședință, nici fizic și nici online. „Eu nu am auzit să fie în țară o situație similară”, a explicat un secretar de UAT cu experiență.

„I-am zis cu o zi înainte cum votez”
Unul dintre consilierii care au votat în lipsă este Ioan Iftimoaia. „Pentru că am fost anunțat de ședința extraordinară doar cu o zi înainte, n-am putut să ajung. Am primit ordinea de zi, apoi l-am sunat pe președintele de ședință și i-am zis cum votez”, a declarat Iftimoaia. La masă au fost 8 consilieri, primarul și secretarul, dar la vot figurează, astfel, și cei 4 absenți.
În context pendemic, au fost făcute modificări ale Codului Administrativ în ceea ce privește participarea la ședințele de consiliu local. „Este permisă orice modalitate de exprimare a votului online, prin zoom, whatsapp sau altă metodă”, a spus Dan Cârlan, președintele Corpului Profesional al Secretarilor Generali ai Comunelor din România.

Procesele verbale de ședință arată ilegalitatea, dar explicațiile sunt naive și stârnesc râsul

 

Nici nu mai contează ce votezi: este unanimitate!
Dar la Schitu Duca voturile au fost exprimate înainte de ședință, fără ca ei să participe online. „Sunt consilieri care nu vin la ședințe și transmit votul prin altcineva. Dar sunt trecuți «prezent» și votează”, a spus Andrei Ciubotariu. Deși din PNL, Ciubotariu se află în conflict cu primarul Corciovă, tot liberal și el.
De neînțeles este poziția lui Mihai Mihalache, actual consilier local, fost primar PSD al comunei. În procesele verbale ale ședințelor din 23 și 28 septembrie, acesta a fost notat că și-a exprimat votul înainte de ședință. „Este o eroare, o greșeală, eu am mers la toate ședințele și am votat. Nu știu ce scrie în procesele verbale”, a zis Mihalache. Însă, inclusiv în materialele video cu înregistrările ședințelor în cauză se observă că Mihalache nu e prezent în sală.

Când lipsesc „colegii USR”, înseamnă că sunt „împotrivă”
La ședința din 28 septembrie, au fost trei situații distincte: consilierul Ciubotariu a lipsit, Cârlescu și Rusu au fost învoiți și nu au votat, iar Mihalache „și-a exprimat votul înainte de ședință”.

În preambul, primarul Grigore Corciovă a avut o intervenție: „Observ că domnii colegi de la USR nu sunt prezenți în sală. Au anunțat că nu pot veni. Pe de altă parte, și-au exprimat și intenția de vot în sensul în care nu sunt de acord cu aceste proiecte. Prin urmare, cetățenii din comună au ocazia să vadă cât de mult sunt interesați acești consilieri de soarta comunei”, a spus primarul Corciovă, înregistrarea video fiind încă disponibilă pe pagina de Facebook a Primăriei.

Pe-aici trebuiau să fie zeci de camioane de piatră, dar abia sunt aruncate câteva găleți. Nimeni n-a văzut unde s-a dus piatra cumpărată

 

Votul „pentru” a fost luat în calcul, deși era dat în lipsă
La fiecare dintre cele șase puncte de pe ordinea de zi, au fost 10 voturi „pentru” și mențiunea „dl. Ciubotariu Andrei lipsește, d-na Cârlescu Vasilica și dl. Rusu Daniel nu votează”. Adică, deși erau doar 9 consilieri prezenți, voturile „pentru” ale lui Mihalache dinaintea ședinței au fost luate în seamă, iar cele „împotrivă” pe care chiar primarul susține că le-au exprimat cei doi consilieri USR nu au fost contabilizate.
Contactat de REPORTER DE IAȘI, primarul din Schitu Duca nu a avut o explicație convingătoare pentru voturile în lipsă. „Toți consilierii primesc ordinea de zi. Aceia n-au putut să ajungă. Secretarul general al comunei ar trebui să știe mai bine situația cu legalitatea”, a afirmat Corciovă.

Comuna n-are niciun proiect major, la 1 an de la alegeri
Lipsa de transparență și lipsa unei viziuni de dezvoltare sunt alte lucruri pe care Opoziția i le reproșează primarului. „Comuna nu are niciun proiect la Compania Națională de Investiții și nici cu fonduri europene. Abia acum, prin PNDL 3, e un proiect de asfaltare a 20 kilometri de drum. Dar și acesta este de pe vremea fostului primar”, a declarat Vasilica Cârlescu (USRPLUS).
Ales consilier local pe listele PNL, lui Andrei Ciubotariu i se vrea retragerea sprijinului politic pentru ca, astfel, să-și piardă calitatea de ales. „Suntem în proces”, a spus el. A intrat în conflict cu primarul și-i reproșează frontal: „S-au cumpărat peste 100 de camioane de piatră, pe hârtie, dar în fizic nu știu dacă au fost 10”, a precizat Ciubotariu.

Consiliera USR Vasilica Cârlescu spune că luptă în van cu „Sistemul”: „Nu se schimbă nimic la Schitu Duca”

 

Acuzații că nu s-a pus piatra pe drumuri
În două rânduri, în decembrie 2020 și în primăvara anului acesta, Primăria a cumpărat piatră de la Lis Affair SRL. Valoarea contractelor, cumpărare directă, a fost de 84.000 lei și, respectiv, 92.000 lei. „Am cerut o recepție, dar mi-au dat ceva să-mi închidă gura din care nu se înțelege nimic”, a declarat Vasilica Cârlescu. Firma furnizoare a avut în ultimii ani mai multe contracte cu primării din județ, multe fiind la Lețcani, comună condusă de un alt liberal. „Eu sunt primar de anul trecut. Când am venit, era o situație disperată cu drumurile. Am început să sun și ei au avut cel mai bun preț”, a parat primarul.

Și becurile pe stradă le-au numărat ca Pristanda
Achiziția de lămpi pentru iluminatul stradal, în valoare de 37.000 lei este un alt motiv de dispută. „Banii s-au cheltuit și nu s-a făcut nimic”, a remarcat Ciubotariu. La rândul său, Cârlescu nu știe dacă și unde au fost înlocuite lămpile: „Nu s-au văzut schimbări”. Mai mult, chiar acum ar fi în derulare o altă procedură pentru lămpi. „Vrem să facem extinderea iluminatului și înlocuiri acolo unde este cazul”, a spus primarul.

 

Article image
* La Comarna, primarul PNL a primit bani să repare toate cele cinci poduri din comună, deși anul acesta n-au fost viituri * În schimb, primarul PSD din Țigănași a cerut 3 milioane de lei și a primit doar 73.000 de lei * La Strunga, alt pesedist s-a ales cu doar 4.000 de lei, nici să repari acoperișul unui șopron * Cei trei primari PNL cu sumele cele mai mari, în milioane sau sute de mii de euro, sunt oamenii de încredere ai...
Autor Cezar Moraru Anchete 28 Septembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31