fbpx
 
Sursa foto: Facebook Sursa foto: Facebook

Oprișanu, acuzat de Fisc de mare evaziune: a dosit 200.000 de lei prin 70 de tone de motorină fictive


Fost manager de la Socola, judecat pentru evaziune fiscală. Firma lui Gabriel Oprișanu a declarat la Fisc, în fals, că a cumpărat 70.000 de litri de combustibil

Firma a fost mutată în alt oraș și băgată în faliment

Medicul Gabriel Oprișanu, fost manager al Institutului de Psihiatrie Socola între 2015 și 2020, a fost trimis în judecată de procurorii din Botoșani, fiind acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul stabilit de finanțiști fiind de peste 200.000 de lei. Dosarul a trecut de Camera preliminară, primul termen pentru judecata pe fond fiind stabilit pentru data de 15 septembrie.

Primul prejudiciu: 130.000 de lei

Conform rechizitoriului datat 25 iunie 2021, Oprișanu, în prezent medic oftalmolog la Spitalul Judeţean Mavromati din Botoșani, este acuzat că, în calitate de administrator de fapt al SC C.O. CO SRL, a încălcat legea penală. Astfel, în perioada octombrie 2013 - decembrie 2014, Oprișanu a dispus înregistrarea în evidența contabilă a firmei de bonuri fiscale reprezentând achiziția unei cantități de 69.169,90 litri combustibil, în valoare totală de 324.405,42 lei. Procurorii susțin că acestea au fost ”achiziții nereale, cu intenția de a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, cauzând un prejudiciu în sumă de 129.762,17 lei, din care impozit pe profit în valoare de 51.904,87 lei și taxă pe valoare adăugată în sumă de 77.857,30 lei.”

Al doilea: 71.000 de lei

De asemenea, Oprișanu mai este acuzat și de faptul că, în aprilie 2014, „a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă, respectiv în contul contabil 6583 - cheltuieli cu cedarea mijloacelor fixe în contrapartida contului contabil 231 - imobilizări corporale în curs a sumei de 445.423,22 lei, fără a avea la bază operaţiuni reale.” Pentru această sumă nu există mențiuni referitoare la tipul de cheltuială şi nu sunt anexate facturi fiscale, bonuri fiscale, bonuri de consum, situații de lucrări care să justifice realitatea acestor cheltuieli, respectiv a investițiilor efectuate.

În aceste condiții, s-a majorat, în mod fals, valoarea cheltuielilor înregistrate şi, implicit, s-a produs diminuarea venitului impozabil, cauzându-se bugetului consolidat al Statului un prejudiciu în sumă de 71.267,72 lei reprezentând impozit pe profit.

În acest dosar, anchetatorii l-au mai avut în vizor pe Oprișanu și pentru infracțiunea de evidențiere, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, dar, în final, această cauză a fost clasată.

De asemenea, a mai fost clasată cercetarea față de suspecta C.C.C., angajată a lui Oprișanu, precum și o sesizare a ANAF pentru omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

Lucian Heiuș, președintele ANAF, a declanșat de câteva luni o campanie asiduuă de controale fiscale la companiile mari

Apărare: „Nu sunt prezentate suficient de clar faptele”

În procedura de Cameră preliminară, Gabriel Oprișanu a solicitat judecătorului să se constate neregularitatea actului de sesizare a instanței în ceea ce priveşte faptele pentru care este trimis în judecată. El a explicat că în rechizitoriu nu sunt prezentate suficient de clar faptele reținute în sarcina sa și că anumite aspecte prezentate sunt contradictorii.

Oprișanu a afirmat că, din probele administrate în cauză, nu rezultă în mod clar calitatea sa de administrator în fapt al societății și nici momentul, respectiv modalitatea în care a dispus înregistrarea acestor cheltuieli, în condițiile în care, din acte, rezultă că nu a avut calitate de administrator în această societate în perioada incriminată și nu a ținut contabilitatea acestei societăți, ci, din contra, societatea a avut contabil angajat care a întocmit și semnat toate actele contabile ale societății, alături de administratorul acesteia, C.C.C. ”(...) în dosar nu există niciun document financiar contabil semnat de subsemnatul”, a precizat Oprișanu care a adăugat că în cauză nu sunt administrate probe din care să rezulte modalitatea în care ar fi dispus înregistrarea presupuselor cheltuieli nereale, iar din expertiza contabilă întocmită nu rezultă acest caracter nereal al cheltuielilor înregistrate în contabilitate.

Judecătorul de Cameră preliminară de la Tribunalul Botoșani a respins toate obiecțiile și a decis că urmărirea penală a fost efectuată legal, lucru confirmat apoi și în apel, de Curtea de Apel Suceava. Primul termen al dosarului pe fond se va judeca în septembrie, tot la Tribunalul Botoșani.

Firma, mutată la Iași și în faliment

Înființată în 2001, societatea C.O. CO SRL Botoșani are ca obiect de activitate „telecomunicatii prin rețele cu cablu”. Din 2015, atunci când a înregistrat o cifră de afaceri de 1,4 milioane de lei, iar Oprișanu a fost numit de ministrul PSD al Sănătății de la acel moment, Nicolae Bănicioiu, ca manager al Institutului Socola din Iași, activitatea a scăzut considerabil, ajungânnd ca, în 2020, cifra de afaceri să fie de 12.000 de lei. În 2021, sediul societății a fost mutat în Bârnova, loc unde Oprișanu și-a cumpărat o vilă. În acest an, C.O. CO SRL a intrat în faliment. 

După ce, în 2020, Consiliul de Administrație al Institutului l-a demis din funcție, medicul a contestat fără succes decizia în instanță și, astfel, a fost nevoit să se întoarcă la vechiul lui post, de medic oftalmolog la Spitalul Județean din Botoșani.

Article image
REPORTER l-a monitorizat două luni pe prof.dr. Adrian Covic de la Spitalul Clinic „I.C. Parhon” Joia și vinerea, medicul participă 45 de minute la raportul de gardă, după care pleacă la consultații în clinici private, timp de 3-4 ore Între 17-24 iunie a fost plecat în vacanță la turci, prin Christian Tour, dar parafa sa apare înregistrată în sistemul electronic ca și cum ar fi fost la spital În 2020, doctorul câștiga 24....
Autor Cezar Moraru Anchete 04 August 2022


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31