fbpx
 
Ionel Onofraș se află în prezent în arest la domiciliu (Sursa foto: Facebook) Ionel Onofraș se află în prezent în arest la domiciliu (Sursa foto: Facebook)

Efectul REPORTER: dosarul prădătorului sexual Onofraș a fost desecretizat. Judecătorii: „O eroare. Am efectuat verificări extinse”


Judecătoria Iași a desecretizat mai multe informații legate de dosarul de viol și agresiune sexuală comise de fostul primar al municipiului, Ionel Onofraș. Acest lucru a avut loc după ce, luna trecută, REPORTER dezvăluise faptul că, din luna mai 2022, de pe portalul instanțelor dispăruseră atât mențiunile referitoare la dosarul pe fond al lui Onofraș, în care acesta fusese trimis în judecată, cât și dosarele separate, de la Camera Preliminară și de contestație la măsurile de arestare preventivă.

Zilele trecute, Judecătoria a transmis REPORTER că secretizările au fost făcute „din eroare”. Rămâne, însă, suspiciunea că mâinile care au ascuns informațiile au avut un motiv interesat.

Acuzații extrem de grave

Luni, 27 martie 2023, REPORTER prezenta situația neobișnuită a unor dosare penale în care este implicat omul de afaceri Ionel Onofraș (64 de ani), pentru o scurtă perioadă fost primar al municipiului Iași. Eliberat din pușcărie în 2018 după ce fusese condamnat pentru înșelăciune, acesta a fost arestat la începutul lui martie 2022, fiind acuzat de viol și agresiune sexuală, victime fiind trei minore (ulterior, plângere a mai depus una). Concret, Onofraș le invita la atelierul său de fotografie pentru a le poza ca modele, iar apoi le viola sau le agresa sexual. Infracțiunea de viol s-ar fi săvârșit prin penetrarea cu degetele. În altă situație, una dintre minore ar fi acuzat că ar fi fost obligată să-i facă sex oral lui Onofraș.

Ionel Onofraș, la momentul arestării din martie 2022 (Sursa foto: captură Youtube Ziarul de Iași)

Până la un moment dat, pe portalul instanțelor de judecată, ca la orice dosar de acest gen, a fost reflectată activitatea procurorilor și judecătorilor: propunere arestare preventivă pe 30 de zile, admitere cerere, contestație depusă de inculpat. După 26 mai 2022, însă, orice referire de pe portal la Onofraș și această anchetă au dispărut, situație unică. Timp de aproape un an, nu a mai apărut nici dosarul și în care acesta a fost trimis în judecată, pe 10 iunie 2022, nici dosarele de la Camera Preliminară în care, anterior judecării pe fond se cercetează legalitatea probelor administrate în timpul anchetei penale și nici contestațiile depuse de Onofraș la măsura prelungirii arestului preventiv.

Minciuna inițială a instanței

Un răspuns trimis REPORTER de instanța competentă pe aceste dosare – Judecătoria Iași – susținea că secretizarea avusese loc în baza unui ordin al Președintelui instanței din aprilie 2021 care obliga persoanele abilitate de înregistrarea proceselor să apese în sistem bifa „dosar confidențial” la dosarele care privesc „viața sexuală” cu scopul de a proteja datele personale ale victimelor. În acea adresă, Judecătoria a pretins că și numărul de dosar este informație secretă.

Acest răspuns a ridicat mai multe întrebări, prima fiind de ce, totuși, până la un moment dat (26 mai 2022), dosarele de arestare au apărut și apăreau încă pe portal la momentul documentării articolului REPORTER. Doi: REPORTER a descoperit că, în timp ce la Onofraș totul dispăruse, la aceeași instanță - Judecătoria Iași -, ulterior ordinului din aprilie 2021, dosare similare cu obiect „viață sexuală” apăreau pe portal. Mai mult decât atât: în loc să fie anonimizate, numele unor victime minore, ale părinților lor, din dosare de agresiune sexuală, viol sau proxenetism, figurau la părți cu nume și prenume!

REPORTER găsise la Judecătorie și exemple de bună/normală practică: numele agresorului adult - integral, iar cele ale victimelor și părinților – anonimizate.

Nimic despre sancțiuni

Ulterior publicării acestui articol, Judecătoria Iași ne-a trimis un răspuns în care și-a contrazis precedenta adresă și a recunoscut că a greșit. „Conducerea Judecătoriei Iași a dispus efectuarea unor verificări suplimentare în ceea ce privește modalitatea de înregistrare a dosarelor (...) s-a constatat că (...) la momentul înregistrării dosarului (lui Onofraș n.r.) din eroare, una dintre persoanele desemnate cu atribuții de înregistrare și repartizare aleatorie a cauzelor a procedat la aplicarea bifei «dosar confidențial», deși în baza dispozițiilor deciziei mai sus individualizată (cea din aprilie 2021 n.r.) obiectul dosarului nu făcea parte din cele prevăzute în anexele actului decizional intern pentru care se impunea aplicarea bifei «dosar confidențial», ci doar a bifei «protejarea dosarelor personale»”.

În răspunsul Judecătoriei se mai arată că dosarele de arestare/prelungire a arestării nu fac obiectul ordinului din aprilie 2021. Ulterior răspunsului Judecătoriei, instituția a desecretizat dosarul pe fond și patru contestații ale inculpatului la prelungirea arestului. Nu figurează, însă, pe portal, nici acum, dosarul de la Camera Preliminară și nici cel întocmit ca urmare a eventualei contestații depuse de Onofraș.

A fost corectat sistemul? Nu!

În schimb, după desecretizare, la dosarul lui Onofraș continuă „erorile”. Astfel, numele fetelor agresate este anonimizat, așa cum este și corect, în timp ce o parte din numele părinților, nu!

Numele părinților fetelor au fost anonimizate de REPORTER. Paradoxal, Judecătoria Iași secretizează atunci când nu este cazul

Aceasta în condițiile în care, în același răspuns și pe baza sesizării REPORTER despre faptul că victime ale abuzurilor sexuale și părinții lor apăreau cu nume și prenume, Judecătoria Iași ne-a transmis că „Din dispoziția președintelui instanței, persoanele cu atribuții de supraveghere, îndrumare și control au procedat la efectuarea unor verificări extinse în ceea ce privește implementarea efectivă a modalității și situațiilor de aplicare a deciziei interne vizând procedura de lucru despre care am făcut vorbire mai sus, acesta fiind prelucrată, din nou, cu toate persoanele angrenate în asigurarea unui flux informațional legal și transparent, în limitele și condițiile prevăzute de normele care guvernează și se răsfrâng în activitatea administrativ-judiciară a Judecătoriei Iași.”

Pentru a vedea care este rezultatul „verificărilor extinse” invocate, REPORTER a căutat dosarele cu minori abuzați sexual care apăreau cu nume și prenume pe portalul instanțelor, la secțiunea dedicată Judecătoriei Iași și reproduse în articolul din 27 martie 2023.

Anonimizarea numărului de dosar, al numelui victimelor și al părinților a fost făcută de REPORTER pentru a ilustra articolul din 27 martie. Și acum situația este exact la fel, cu părțile la vedere

Joi, 6 aprilie 2023, la 17 zile după ce am sesizat această instanță despre faptul că existau zece dosare cu date neanonimizate, la zece zile după publicarea acelui articol și la patru zile după răspunsul Judecătoriei pe această problemă, nimic nu se schimbase. Minorele agresate sexual apar cu nume și prenume ca părți în dosarele Judecătoriei de pe portalul instanțelor de judecată.

Article image
Judecătoria Iași a ascuns informații cruciale pentru procesul de înfăpuire a justiției: a secretizat procesele lui Ionel Onofraș, fostul primar al Iașului și lider mason, acuzat că ar fi violat și agresat sexual patru minore. Din mai 2022, de pe portalul instanțelor au dispărut subit toate referințele la dosarele sale de arest și mersul procesului în care a fost trimis în judecată, pe fond. Într-un răspuns pentru REPORTER...
Autor cristi tanasa Anchete 27 Martie 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: