fbpx
 
Foștii studenți ai directorului Esports au topit 30.000 de euro în trei zile la Comic Con. Achiziție făcută în ziua festivalului. Comic!

Foștii studenți ai directorului Esports au topit 30.000 de euro în trei zile la Comic Con. Achiziție făcută în ziua festivalului. Comic!


Participarea Iașului, ca preambul la Esports, a fost asigurată din bugetul Primăriei

Evenimentul de la Romexpo a început pe 19 mai, la ora 16.00, iar organizarea standului ieșean a fost adjudecată în aceeași zi la ora 13.31

În două ore, firma trebuia să fie la București

Banii au ajuns la doi debutanți cu o firmă micuță, dar care îl cunoșteau din facultate pe Cristian Nistor, numindu-l „profesorul lor preferat”

Cazările, onorariile, printurile, luminile, prizele, absolut totul a costat enorm față de prețurile normale din România, dar nimeni nu s-a mai uitat la bani

Se puteau tipări 30.000 de coli A4 din bugetul de print, puteau fi cazate 20 de persoane în loc de două, închiriatul calculatoarelor a costat 3.000 de euro și gamerii invitați au fost plătiți cu 8.500 de euro

Deși site-ul care trebuia lansat încă din aprilie încă nu este funcțional, banii alocați Campionatului Mondial de Esports se topesc deja. Din bugetul anunțat ca fiind extrem de generos, de 7,35 milioane de euro, circa 30.000 de euro au fost alocați în mare viteză unor foști studenți ai directorului competiției, Cristian Nistor.

Afluxul de public la standul ieșean a fost bun

Doi puști premiați de profesorul lor preferat

Tinerii și-au înființat firma în 2021 și o conexiune bună i-a făcut să obțină banii de la Primărie prin încredințare directă. Cei doi foști studenți apar în fotografii pe Facebook alături de mentorul lor, directorul Esports, iar unul dintre ei l-a menționat pe Nistor printre profesorii săi preferați din facultate.
Marksome SRL avea o cifră de afaceri modestă, de până în 3.000 de euro/lună, dar au fost aleși să se ocupe de participarea Iașului la Festivalul East European Comic Con, organizat la Romexpo în București.
Bugetul pentru trei zile de prezență într-un stand de târg expozițional a fost de 147.000 de lei: sumele cheltuite sunt piperate, de la onorariile „gamerilor”, la prețul printurilor, a calculatoarelor închiriate. Totul a fost extrem de scump deși, culmea, organizatorii le-au oferit standul gratuit, fără taxă de participare.
Derutant, bugetul prezentat este de 31.000 de euro mai mult chiar decât cel alocat, de aproximativ 29.850 de euro. Suma a fost cu puțin sub pragul de la care era necesară licitația, 30.000 de euro, în loc de achiziție directă.

Vlăduț Faraonel a făcut un selfie în clasa de curs de la FEEA. În centru, profesorul său, Cristian Nistor, iar sus, în dreapta, asociatul său, Claudiu Dogaru

Achiziție atribuită cu 2 ore înainte de eveniment

Contractul de 147.000 de lei (fără TVA) pentru „Organizare Eveniment Digital Throne în Cadrul Comic Con” a fost atribuit, prin achiziție directă, firmei Marksome SRL din Iași. Societatea a fost înființată de Vlăduț Faraonel în 2021. În anul următor, a devenit asociat fostul său coleg de facultate, Claudiu Dogaru.
Cronologia achiziției publicate pe SICAP, portalul achizițiilor publice din România, indică o înțelegere prealabilă. Anunțul pentru contract a fost publicat de către autoritatea contractantă (Club Sportiv Municipal Iași 2020, subsidiară a Primăriei) pe 19 mai, la ora 9.53. Adică exact în ziua în care festivalul Comic Con începea, la Romexpo București.
Firma a publicat oferta la 10.05, la 12 minute după publicarea anunțului, apoi autoritatea contractată a confirmat acceptarea propunerii la ora 13.31. Comic Con a început la ora 16.00.

Finanțatorul Cristian Nistor a alocat banii studenților săi

Un al doilea detaliu: Vlad Faraonel și Claudiu Dogaru au absolvit FEEA la Universitatea „Al.I. Cuza”, iar profesor le-a fost Cristian Nistor. Acesta este directorul Campionatului Mondial de ESports, eveniment pentru care a fost necesară și prezența la Comic Con la Romexpo.
„Ne cunoaștem, ne-a fost profesor în timpul facultății, dar nu am păstrat legătura, am terminat în 2019. Eram in Departamentul de promovare a facultății și am avut legături mai strânse”, a precizat Vlăduț Faraonel.
„A fost necesară prezența la Comic Con, trebuie să ne obișnuim cu astfel de evenimente. Contractul a fost practic o externalizare a serviciilor de organizare eveniment de la noi către firma menționată”, ne-a declarat Cristian Nistor.

Primăria a lansat anunțul pe SICAP pe 19 mai dimineață, oferta studenților lui Nistor a venit rapid, iar achiziția s-a încheiat la prânz. În aceeași zi, la ora 16.00, începea deja Comic Con, iar Faraonel era deja la București, cu 30.000 de euro în cont

Gamerii invitați au costat aproape 11.000 de euro

REPORTER DE IAȘI a solicitat un desfășurător al cheltuielilor necesare pentru organizarea standului Digital Throne de la Iași. O parte consistentă a bugetului a reprezentat plata a șapte gameri invitați să facă jocuri demonstrative. Aceștia au fost plătiți cu 8.500 de euro, la care s-au adăugat cheltuielile de transport și „alte cheltuieli” de 2.200 de euro.
Deci 11.000 de lei pentru deplasare, unii dintre invitați venind la Romexpo din țară. Un drum Cluj-București cu avionul costă 130-140 de euro dus-întors. 2.200 de euro ar fi fost suficienți pentru 17 persoane.
„S-au jucat la stand, au fost meciuri demonstrative, a fost concurs acolo, s-au dat premii. A fost cel mai vizitat stand cu excepția celor care dădeau ceva gratis”, a precizat Cristian Nistor.
„Nu cunosc tarifele lor, suma nu e mare. Industria aceasta a jocurilor nu este foarte bine dezvoltată în România, majoritatea celor care fac parte din ea muncesc din pasiune, nu pentru bani. O persoană pe care o inviți la un eveniment trebuie plătită, este normal să ia bani, renunță la programul pe care îl are, interacționează cu oamenii la standul tău, lucrează pentru tine”, a precizat cunoscutul influencer George Buhnici.

Gamerii invitați au fost plătiți cu 8.500 de euro. Nu s-a precizat câți au venit din afara Bucureștiului, dar cazările și transportul au mai costat 2.200 de euro

10 calculatoare închiriate trei zile: 3.000 de euro

Standul Digital Throne a avut 10 calculatoare despre care organizatorii au spus că sunt foarte performante. Pentru trei zile de festival, suma decontată a fost de 3.000 de euro, 300 de euro/unitate.
„Au fost calculatoare cu i9, de ultimă generație, închiriate de la Nexus Gaming. Un astfel de calculator costă aproximativ 15.000 de lei, de asta prețul de închiriere nu este mare. Nu ai cum să inviți la stand niște oameni și să nu-ți funcționeze impecabil aparatura”, a menționat Cristian Nistor.
Alte cheltuieli raportate sunt surprinzătoare: consumul de curent electric și de internet a costat 840 de euro, adică 4.100 de lei factura pentru trei zile la un stand de 30 mp.
Amenajările standului sunt picante: 1.600 de euro lumini, prize, manoperă. Mocheta și schela au fost costat aproape 5.000 de euro.

Scump-scump, dar prezența la târg a fost gratuită

Norocul Primăriei Iași a fost că organizatorul Comic Con nu le-a perceput taxa de participare de 8.000 de euro, oferindu-le un stand cu titlu gratuit. Aceasta deoarece același promotor, Yuzu Events, va pune în scenă festivalul similar de la Iași, din cadrul Campionatului Mondial de Esports, și a făcut acest gest de curtoazie.
„Am făcut asta în virtutea parteneriatului pe care îl avem cu Primăria Iași pentru organizarea Comic Con în cadrul Campionatului Mondial de ESports, în august-septembrie”, ne-a spus Mircea Mureșan, directorul executiv al East European Comic Con.
Un alt tarif plătit cu generozitate a fost plata unui prezentator cu 1.450 de euro, în timp ce un fotograf profesionist a costat 1.500 de euro pentru cele trei zile de târg.

Secțiunile site-ului dedicat Campionatului Mondial de Esports din august-septembrie nu merg nici în prezent, deși suntem aproape în iunie

Cheltuieli care îți taie respirația

Cheltuielile de transport și cazare ale delegației din Iași sunt neclare: 2.900 de euro, circa 14.300 de lei în trei zile. Nu se precizează câte persoane au fost și la ce hotel s-a stat. O cameră la patru stele în București costă circa 350 de lei/noapte, adică circa 1.000 de lei în cele trei zile.
Cu 14.000 de lei cazezi la patru stele în București 14 persoane. La trei stele cazezi 20 de persoane, adică o întreagă echipă de fotbal. Firma deplasată la București e reprezentată de doar doi oameni.
Cei doi tineri, foștii studenți ai lui Cristian Nistor, au închis orice comunicare cu REPORTER DE IAȘI după ce au auzit întrebările privind cheltuielile. Nu au mai răspuns la telefon, lăsându-l pe profesorul lor să ofere informațiile. Astfel, multe lucruri au rămas nelămurite.
Cert este că achiziția publică s-a făcut în chiar ziua de debut al festivalului, astfel că toate materialele și cheltuielile erau deja programate.
Până și printurile raportate în lista de cheltuieli au ajuns la un preț exorbitant: 1.200 de euro pentru un stand în trei zile de festival. O coală A4 color la PIM costă 20 de bani. Cu 6.000 de lei se puteau tipări 30.000 de coli, cu care puteai să învelești tot standul Iașului de la Comic Con ca un sarcofag.

Premii de 3.000 de euro: un mouse sau o tastatură

Organizatorii au mai declarat că au oferit premii în valoare de 3.000 de euro, pentru că s-au desfășurat jocuri pe calculator. În ce au constat aceste premii nu s-a precizat, dar în imaginile postate pe Facebook se vede că au fost acordate circa 15 produse unor participanți, mai exact câte un mouse sau câte o tastatură.
Ultimul preț menționat în lista de cheltuieli sunt bannerele cu care au fost acoperiți pereții standului ieșean: patru bucăți au costat 950 de euro. REPORTER a verificat. prețurile din piață, la aceleași dimensiuni, și ar fi putut costa maxim 650 de euro.
Și toți cei 30.000 de euro s-au terminat.

Article image
Jumătate din bugetul de 7,35 milioane de euro al Campionatului Mondial de Esport de la Iași, din august-septembrie 2023, se duce pe transportul, cazarea și masa jucătorilor, iar cealaltă jumătate pe evenimente și marketing. Bugetul de marketing are prevăzută suma de 802.000 euro pentru publicitate, promovare, influenceri. Pentru concertele din zilele campionatului este alocată suma de 2,2 milioane de euro, iar pentru Comic ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 Aprilie 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31