fbpx
 
Concurs penal: DSP a angajat inspector sanitar cu studii în Comunicare. Au eliminat specialiști pentru un singur candidat: „Fiica Șefei”

Concurs penal: DSP a angajat inspector sanitar cu studii în Comunicare. Au eliminat specialiști pentru un singur candidat: „Fiica Șefei”


Concursul din luna mai de la DSP e o fraudă de proporțiile scandalului „Chelnerița” de la Apele Române

Pentru postul de inspector sanitar au cerut exclusiv studii de Științele Comunicării și au eliminat Medicină și Ingineria Produselor Alimentare, specializări care au legătură cu domeniul Sănătății Publice

Singurul candidat admis în concurs a fost Amalia Șoldan, fiica șefei de Birou Resurse Umane din cadrul DSP, informație furnizată de REPORTER DE IAȘI săptămâna trecută. Dacă termini medicina, nu poți lucra la DSP în România!

Pentru inspecție sanitară, tânăra beizadea nu are nicio pregătire: trebuie să știe medicină, chimie, fizică, igienă. Ea știe doar Comunicare

REPORTER a verificat în alte orașe din țară: posturile de inspector sanitar se ocupă doar cu studii de Medicină sau Ingineria Produselor Alimentare

ANFP este o glumă proastă pentru că au acceptat condițiile de concurs trimise de DSP Iași fără să verifice legalitatea

În acest scandal de nepotism este ca și cum ai angaja un pictor să piloteze avioane sau o coafeză să facă operații pe cord

Amalia Șoldan este fiica șefei de Birou de la DSP. Are o diplomă în Relații Publice dar trebuie să facă inspecții sanitare. După acest principiu nu mai contează ce facultate faci, te poți angaja oriunde

Concursul prin care a fost angajată Amalia Șoldan la Direcția de Sănătate Publică (DSP) este de o ilegalitate crasă. REPORTER DE IAȘI dezvăluise acest caz de nepotism săptămâna trecută. Laura Șoldan este șefă de Birou la Resurse Umane iar Amalia îi este fiică.
DSP a angajat un inspector sanitar cerând doar studii de Științele Comunicării. Era exact diploma Amaliei Șoldan. Studiile de Medicină sau de Industrie Alimentară au fost eliminate din cerințele concursului, astfel că s-a înscris un singur candidat: fiica șefei din DSP.
REPORTER a verificat în țară: toate Direcțiile de Sănătate Publică angajează agenți sanitari doar cu studii de Medicină sau Industrie Alimentară. Științele Comunicării nu există în domeniul sanitar.
ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici) a acceptat condițiile stabilite de DSP Iași. Cazul este revoltător, semănând cu Cazul Chelnerița de la Apele Române.

Studiile cerute la concursul din 2023 sunt de Științele Comunicării, o anomalie în Sănătate Publică. Nu s-au acceptat candidați absolvenți de Medicină sau specialiști în Industrie Alimentară

Anunțul concursului, greu de găsit

Anunțul de concurs a fost ascuns în a doua parte a unui fișier Word pus pe site-ul DSP Iași, fiind aproape imposibil de găsit de către cineva care ar căuta un post liber la această instituție.
Pregătirea Amaliei Șoldan, singura candidată înscrisă, a fost total nepotrivită postului de inspector sanitar, pentru că atribuțiile presupun cunoștințe de chimie, fizică și biologie. Fiica șefei de la DSP știe doar Comunicare. Conform anunțuluii, ea trebuie să „efectueze
determinări fizico- chimice în teren, utilizând aparatura şi trusele rapide din dotare”, materii care nu apar în anii de studiu ai unui student de la Comunicare. Practic, Amalia Șoldan trebuie să facă școlarizare la locul de muncă, așa cum s-a întâmplat cu tânăra de la Apele Române care nu știa aria triunghiului și care sunt malurile stâng și drept ale unui râu.
DSP a răspuns cu o întârziere de o săptămână întrebărilor REPORTER DE IAȘI, spunând că totul a fost legal și luând ca apărare binecuvântarea ANFP.

Laura Șoldan (stânga), a aranjat apele la DSP pentru fiica sa, Amalia (dreapta)

Un singur candidat: Amalia Șoldan

„Anunțul de concurs a fost publicat atât pe site-ul DSP Iași, la secțiunea RUNOS/examene/angajări, cât și pe site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (înștiințarea ANFP privind organizarea concursului s-a făcut în data de 24.04.2023)”, se arată în răspunsul directoarei DSP, Corina Gâscă.
Anunțul era vizibil doar dacă un posibil candidat ar fi insistat foarte mult ca să-l găsească. Recrutarea era ascunsă într-un fișier de 70 de pagini, din care primele 35 de pagini cuprindeau metodologia și cerințele pentru un alt post în cadrul DSP.
Doar cineva informat dinainte că acel post există ar fi putut găsi anunțul. Titlul era cu caracter general – „ocuparea unor funcții publice vacante” – fără a fi menționate posturile propriu-zise.
În plus, DSP spune că a trimis documentația la ANFP pe 24 aprilie, dar anunțul a fost postat pe site-ul Agenției Naționale abia pe 17 mai, cu doar câteva zile înaintea concursului. Efectul: pentru postul de inspector sanitar s-a prezentat un singur candidat, Amalia Șoldan.

Același post în inspecția sanitară ca la Iași, concursuri organizate la Adjud și Târgu Mureș: s-au cerut studii de Medicină sau Ingineria Produselor Alimentare. ANFP acceptă practic orice, neexistând o practică unitară. Apare o pilă, studiile cerute se schimbă

S-a dat dedicație pe studiile fetei

Al doilea indiciu al sprijinului mamei pentru angajarea fiicei sale în DSP sunt condițiile de concurs specifice. Vechimea solicitată era de 1 an, iar studiile cerute erau extrem de restrictive: „Studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, Domeniul fundamental - Științe sociale, Ramura de știință - Științe ale comunicării, Domeniul de licență – Științe ale comunicării, Specializarea - Comunicare și relații publice”.

Amalia Șoldan a luat chiar două concursuri la DSP, nu unul singur, având toate calitățile

Surse autorizate din DSP confirmă că este exact specializarea absolvită de Amalia Șoldan. Niciun absolvent de Medicină sau de Industrie Alimentară n-ar fi putut să se angajeze la DSP ca inspector sanitar!
REPORTER a căutat concursuri similare la alte Direcții Sanitare din țară, la Serviciul Control în Sănătate Publică. Peste tot s-au cerut studii de specialitate, nu Științele Comunicării. La Suceava: Ingineria Produselor Alimentare, 7 ani vechime. Mureș: absolvenți de Medicină. Adjud: Ingineria Produselor Alimentare.

Simulacru de concurs cu studii aberante: o singură candidată, Amalia Șoldan, care a fost admisă

Atribuții fără legătură cu studiile

Conform fișei postului, atribuțiile sunt complexe și nu au legătură cu ce studiază studenții la Comunicare.
Sarcini:
- prescrie unităţilor controlate măsuri de remediere; efectuează activităţi de îndrumare şi consultanţă în unităţile inspectate
- participă la activitatea de implementare a prevederilor specifice din Regulamentul sanitar internaţional, verifică şi aplică măsurile de protecţie sanitară
- constată şi sancţionează contravenţiile la normele de igienă
- efectuează determinări fizico-chimice în teren, utilizând aparatura şi trusele rapide din dotare
- recoltează şi aplică elemente de securizare la probele recoltate în cadrul activităţii de inspecţie, precum şi contraprobele necesare pentru identificarea şi analizarea riscului pentru sănătate
- asigură manipularea şi transportul corect al acestora
- opreşte, denaturează sau condiţionează punerea în consum public a alimentelor care nu corespund normelor de igienă, precum şi folosirea obiectelor, materialelor şi a substanţelor care, prin natura lor sau prin modul de utilizare, periclitează starea de sănătate a populaţiei
- propune inspectorului şef retragerea avizului sanitar pentru proiectele de activităţi, inclusiv construcţii, în cazul în care nu sunt respectate normele de igienă.
Nimic din aceste activități nu se studiază la Științele Comunicării. DSP a angajat un inspector de sănătate publică fără nicio bază de cunoștințe. Singura recomandare: este fiica șefei de Birou de la Resurse Umane în cadrul DSP. E ca și cum ai angaja o chelneriță la Apele Române sau un profesor de franceză la Neurochirurgie să facă operații pe creier.

Amalia Șoldan, fiica șefei de la DSP, a fost candidată unică și la concursul din 2021 de la DSP, tot cu studiile de Relații Publice la Serviciul Administrativ. La un concurs similar, tot la Administrativ, DSP Iași a cerut studii de inginer. Excepțiile s-au făcut doar pentru Amalia Șoldan

Șoldan, la al doilea concurs viciat

Fiica șefei de birou Laura Șoldan a ajuns în instituție în 2021, în plină pandemie, pentru un contract pe perioadă determinată. Informație confirmată de DSP: „Doamna Amalia Șoldan a susținut și promovat, în anul 2021, un concurs de ocupare post inspector de specialitate gradul II, de natură contractuală, la Serviciul Administrativ”.
Și pentru acest post s-au cerut exclusive studii de Științe ale Comunicării, pentru că se potriveau unei singure candidate: Amalia Șoldan. S-a cerut vechime de doar 6 luni și au fost respinși ceilalți candidați care aveau alte studii. Fiica șefei din DSP a concurat singură și a câștigat.
Extrem de importat: la un alt concurs organizat de DSP Iași exact pe același post, inspector gradul II Administrativ, s-au cerut studii de inginerie civilă, nu de Comunicare. Practic, condițiile de concurs și studiile cerute se schimbă de la un candidat la altul în sistemul public din România.

Corina Gâscă, directoarea DSP Iași, se face că nu înțelege grozăvia acestor concursuri și susține că totul a fost legal: studii de Comunicare în Sănătatea Publică, o singură candidată, aproape nota maximă admisă, fiica unei șefe din Direcție

Stă în vila soacrei

Într-o discuție cu REPORTER DE IAȘI, șefa DSP Corina Gâscă a apărat-o ca o leoaică pe Amalia Șoldan, spunând că a venit în instituție respectând toate regulile, prin concursuri care n-au fost influențate de mama ei. Dialogul s-a produs însă înainte ca răspunsurile în scris, cu anomaliile studiilor cerute la cele două concursuri, să parvină redacției.
Corina Gâscă, fostă medic șef la Casa Județeană de Asigurărilor de Sănătate, locuiește într-o casă de 200 mp care nu apare în declarația sa de avere. Vila, la granița dintre municipiul Iași și comuna Valea Lupului, a fost construită în 2016, pe numele soacrei sale, Maria Șandru.
„Este construită înainte de a mă căsători”, a spus Corina Gâscă.
Imobilul n-a fost niciodată pe numele soților Gâscă, astfel că directoarea DSP menționează în declarația de avere doar două apartamente.

Article image
Directoarea Direcției de Sănătate Publică a refuzat să furnizeze informațiile privind angajarea tinerei Amalia Șoldan Mama și fiica și-au închis telefoanele, iar contul de Facebook a fost șters cu o viteză uimitoare, chiar în timpul documentării articolului Nu e clar ce studii are tânăra pentru că se înscrisese la FEEA dar a renunțat Oficial, posturile sunt blocate în sistemul bugetar dar soluții se mai găsesc
Autor Iulian Mofteescu Anchete 12 Septembrie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31