fbpx
 
Fals uriaș: în Trei Fântâni se construiesc 20 de blocuri cu studiu de Circulație din 2015. Cele 3.000 de mașini nu există

Fals uriaș: în Trei Fântâni se construiesc 20 de blocuri cu studiu de Circulație din 2015. Cele 3.000 de mașini nu există


Proiectul Italimob, cu 2.000 de apartamente și mall, are un studiu de Circulație făcut pe datele de trafic valabile în 2015

Comisia Consiliului Local a aprobat favorabil acest studiu, deși are toate cifrele deformate

În 2015 nu exista niciun bloc pe Trei Fântâni, iar acum sunt 16 plus 40 de case. Și se mai construiește un nou cartier

Strada n-are nicio supratraversare spre oraș, prin Calea Chișinăului sau prin Bd. Socola, oamenii fiind captivi în cele 1.000 de mașini pe care le folosesc zilnic

Pe Trei Fântâni se aprobă blocuri cu mii de apartamente, dar nu se impune crearea de trasee de transport în comun

Studiul de Circulație propune un drum nou cu oprire la bariera de cale ferată, ca în urmă cu 100 de ani

Comisia de Circulație a CL a dat aviz pozitiv acestui studiu, afirmând că are rol consultativ și că poate face doar recomandări. În plen însă primarul spune că PUZ-urile au toate avizele de la comisii și de la instituții și că nu el nu se poate opune specialiștilor

Locuitorii au ieșit în stradă: stau blocați, n-au trotuare, n-au iluminat public

Locuitorii din strada Trei Fântâni (Bucium, fostul Poligon Auto) au ieșit cu pancarte în stradă pentru că au cumpărat niște locuințe fără ca Primăria să le ofere nicio soluție de mobilitate. Blocurile s-au făcut, apartamentele s-au vândut, profiturile s-au înregistrat la Fisc, valorând milioane de euro, dar nu există nici măcar un microbuz pentru transport public.
În acest moment sunt 1.000 de locuințe în două ansambluri rezidențiale (Baroque Residence și Confort Bucium) pentru care nu există un acces real spre oraș: ambele ieșiri din Trei Fântâni, spre Bucium și Tomești, sunt în conflict rutier, dopurile create fiind cuprinse între 20 de minute și o oră. Nu există autobuze, tramvaie, subtraversări, niciun pasaj, ci doar 16 blocuri și circa 40 de case pe marginea unui drum cu o bandă pe sens.
REPORTER a descoperit studiul de circulație pentru cel mai mare ansamblu proiectat în zonă: 20 de blocuri și un mall, totalizând circa 2.400 de apartamente. Studiul a fost aprobat în Comisia de Circulație din Primărie deși folosește date de trafic din urmă cu aproape 9 ani (2015) și oferă o singură propunere de fluidizare, un drum nou spre Zona Industrială dar cu staționare la bariera de cale ferată.

Italienii vor să construiască 27 de clădiri pe 13 ha

Noul proiect cu 20 de blocuri are toate avizele

Nu se prevede nicio soluție. Vor fi în următorii ani peste 4.000 de apartamente pe o stradă secundară, cu cedare a trecerii atât spre DN 24 (Bucium-Socola) cât și spre DN28 (Tomești-Zona Industrială). Acest lucru va însemna minim 4.000 de mașini care, dimineața între 7 și 9, vor ieși simultan de pe o stradă cu o singură bandă pe sens, dând în două intersecții în care e imposibil de intrat pentru că nu vor avea prioritate. 4.000 de mașini bară la bară înseamnă o coloană întinsă pe 20 km.
Proiectul de 20 blocuri și un mall este dezvoltat de o firmă italiană, Italimob Construzioni. PUZ-ul are toate avizele obținute și așteaptă avizul unic de la Consiliul Județean, urmând apoi dezbaterea în Comisia de Urbanism a Consiliului Local și votul final în plen. Cartierul este prevăzut pe aceeași parte cu Mănăstirea Vlădiceni, pe o pantă ușoară ce urcă spre pădurea din spate.
Noul ansamblu de 2.000 de apartamente are studiul de Circulație realizat de firma Det Axis Proiect, deținută de inginerul Dragoș Vizitiu. Documentul a ajuns în Comisia de Circulație a Primăriei în august 2023, dar conține date de trafic din 2015.
Proiectul menționează ultimul recensământ de circulație realizat de SC CESTRIN SA în anul 2015, la cererea CNAIR. Singurele cifre prezentate sunt cele de pe DN 28 (Iași-Tomești) și DN 24 (Iași-Bucium), fără a se menționa mașinile existente deja în cartierele nou construite pe strada Trei Fântâni.

Datele de trafic sunt din 2015, când situația pe Trei Fântâni era cu totul alta

Toate datele de trafic sunt dinainte de explozia imobiliară

Inginerul Vizitiu consideră, în dizertația sa, că recensământul din 2015 este suficient pentru a putea extrapola cifrele de trafic până în 2035. Numai că în 2015, nu existau cele 16 blocuri și 40 de case construite în cadrul ansamblurilor Confort Bucium și Baroque Residence între 2018 și prezent. Acestea nu sunt luate deloc în calcul.
Studiul de circulație menționează că pe DN 28, spre Tomești, e un trafic de 9.914 vehicule/24 h, din care 7.153 sunt autoturisme. Ar rezulta o medie de 300 de autovehicule/oră. Aceste cifre erau valabile în 2015.
Straniu că pe DN24, spre Bucium, traficul este mai mic: 5.180 vehicule/24 h, din care 3.185 sunt autoturisme. Media orară ar fi de 216 autovehicule.
Inginerul aplică niște coeficienți pentru estimarea creșterilor cifrelor de trafic în ultimii ani și face niște prognoze super-optimiste pentru următorii 10-15 ani. Dragoș Vizitiu spune că pe cele două drumuri naționale care flanchează Trei Fântâni creșterile de trafic vor fi cu 80% mai mari în 2035, dar raportându-se la cifrele din 2015.

Tabelul menționează că datele de trafic sunt cele din 2015

În realitate, în 2015 pe strada Trei Fântâni traficul era inexistent, iar după 2018, odată cu ridicarea a zeci de blocuri, cifrele au crescut de 20 de ori. S-a plecat de la câteva mașini la halele din zonă și s-a ajuns în 2021 la peste o mie de mașini din noile ansambluri rezidențiale.
Comisia de Circulație a luat la cunoștință de aceste cifre și a dat studiului de circulație un aviz favorabil.

Desenarea unei simple benzi de selecție la stânga în intersecția spre Tomești este principala soluție propusă de Studiul de Circulație la apariția a 2.000 de mașini noi în zonă

Studiul admite că nu se mai poate ieși din Trei Fântâni
Studiul inginerului Vizitiu constată sec imposibilitatea accesului prin intersecțiile spre Bucium și Tomești, fără a considera că acest impediment major ar putea pune sub semnul întrebării construirea a încă 20 de blocuri turn într-o zonă fără infrastructură rutieră.
Autorul studiului spune că la Bucium există o bandă de selecție la stânga, în mijlocul nodului rutier, dar aceasta își dovedește ineficiența, afirmând negru pe alb că „nivelul de serviciu al intersecției este depășit”, conducând la blocaj. Dragoș Vizitiu recomandă, dată fiind situația fără ieșire, crearea unui nou drum între Trei Fântâni și Calea Chișinăului, peste pârâul Vămășoaia, dar care să fie prevăzut cu barieră la calea ferată, nu cu o supratraversare prin pasaj.
La intersecția din capătul celălalt, spre DN 28-Tomești, autorul recomandă crearea „buzunarului de stocaj”, acea bandă pentru selecția la stânga, care nu există în prezent, dar care la Bucium își arată ineficiența.

Ce mai spune studiul: că pe Trei Fântâni se circulă bine dar că e o mică problemă la intersecția spre Bucium

Studiul de Circulație nu ia în calcul cele 2.000 de mașini nou-apărute
Alte măsuri necesare nu sunt prevăzute. Inginerul Dragoș Vizitiu spune că a luat în calcul datele de trafic din 2015 pentru că recensămintele se fac din 5 în 5 ani, iar în 2020 CNAIR nu a mai făcut din cauza pandemiei. El recunoaște că s-a făcut un nou recensământ în 2022, dar el a realizat studiul în 2021, deși în Comisia de Circulație a ajuns abia în august 2023.
„Am prevăzut pentru acest an o creștere cu 50% a traficului față de 2015”, a spus inginerul în apărarea sa. Vizitiu afirmă că nu știe cât costă amenajarea unui nou drum, „pentru că nu este treaba mea să fac evaluări de costuri, e problema administrației publice”.
Frapează că studiul de Circulație nu vorbește nimic despre cele 20 de blocuri turn care vor fi construite, iar autorul recunoaște că nu știe câte apartamente vor fi construite. El nu introduce deloc în studiul său cele 2.000 de mașini prevăzute în acest cartier, lăsând misterul să plutească în aer: sunt zeci de mașini în discuție, câteva sute sau câteva mii?
Nu vorbește în cercetarea sa despre mașinile nou-apărute și despre impactul asupra întregii zone în ceea ce privește mobilitatea. În interviul luat de REPORTER, Dragoș Vizitiu a spus că nu poate avansa nicio sursă de finanțare pentru un eventual pasaj suprateran peste calea ferată, pe care de altfel nici nu o avansează ca soluție obligatorie în studiul său:
„Sunt întrebări pentru administratorul drumului, Primăria și Consiliul Local”.

Ruta alternativă spre Calea Chișinăului prevede oprirea la barieră în fața căii ferate, soluție ideală pentru 2.000 de mașini aflate în tranzit

Singurul scop: profituri nete de 18 milioane de euro la blocurile din Trei Fântâni

Blocurile pe Trei Fântâni au apărut după 2018. Inițial, în zonă a fost construit un ansamblu de case de către Cristian Delcea și Constantin Rădeanu (care erau asociați la Egros). Dat fiind avântul imobiliar și poziționarea aproape de Bd. Socola, cei doi au extins proiectul cu 6 blocuri având circa 400 de apartamente.
Mai recent, în zonă au apărut și 9 blocuri P+5 construite de Bucium Confort. Sunt 540 de apartamente, iar zona a devenit una infernală la orice oră din zi din cauza lipsei accesului în cele două intersecții care fac legătura cu orașul.
Șefii Primăriei analizează acum construirea a încă 2.000 de apartamente și deja au aprobat Studiul de Circulație, care nu-și asumă nicio măsură de forță (sub- sau supratraversări) și care minimalizează traficul real folosind date din 2015.
Singurul rezultat în zona Trei Fântâni sunt sumele uriașe făcute din vânzarea apartamentelor: la Bucium Confort (frații Panaite) profitul net este de 12 milioane de euro între 2017-2022 doar de pe urma acestui cartier. La Baroque Residence s-a raportat un profit net de 6 milioane de euro în aceeași perioadă luată în calcul.
Deși traficul e în colaps și nu există nici măcar un mijloc de transport în comun, la Bucium Confort se lucrează în continuare la ridicarea a două blocuri noi.

Cartierul Confort, numit ironic, are noi blocuri în construcție

Șeful Comisiei de Circulației spune că el este de decor

Președintele Comisiei de Circulație, care a semnat avizul favorabil, este Radu Botez, actual director interimar Ecopiața, fost viceprimar. El își declină orice responsabilitate, afirmând că „avizul comisiei este doar consultativ”.
Afirmația lui Radu Botez este năucitoare, anulând practic rolul instituțiilor administrative în deliberare și autorizare.
Putem face discuții și recomandări, dar nu avem competențe tehnice, nu există legislația să oprim un proiect pentru că are două benzi în loc de patru. Vă spun sigur că recomandarea membrilor a fost ca, împreună cu Primăria, dezvoltatorul să realizeze o trecere supra sau subterană peste liniile de cale ferată de la Trei Fântâni. La traficul actual, acolo este nevoie de cel puțin o trecere peste calea ferată, dacă nu chiar două. Strada va fi total blocată fără proiecte mari de infrastructură", a declarat Radu Botez.
Dând recomandări, dar fără a folosi instrumentul avizului negativ, Comisia de Circulație lasă proiectele să treacă, discuțiile nefolosind la nimic.

„E groaznică viața pe Trei Fântâni. Primăria a permis construirea unor blocuri fără să aibă soluțiile de trafic. Noi stăm la bloc într-o zonă în care nu există iluminat public, nu există șanțuri de scurgere la drum, când plouă avem apa până la genuchi. Taximetriștii refuză să vină aici, ambulanța nu are pe unde să intre. Să vă explic respectul Primăriei față de sutele de familii care locuiesc aici: am aflat la fața locului, dimineață, că Trei Fântâni este închisă. Nu era niciun panou, niciun afiș, niciun anunț la bloc.”
Narcis Dorcu, președintele Asociației de proprietari Bucium Confort

Proteste în premieră pe un mare bulevard din Iași

Vinerea trecută, circa 100 de locuitori de la blocurile din Trei Fântâni au protestat pe Pasajul Socola, purtând pancarte cu mesaje împotriva primarului Mihai Chirica.
Revolta, acumulată în ultimele săptămâni de blocajele din intersecția Bucium, a răbufnit după ce Primăria a blocat complet o bandă pe Trei Fântâni din cauza lucrările la aducțiunea cu apă. Locuitorii și-au adus aminte că nu au infrastructură, nu au trotuare, nu au transport public.
Parcurgerea a 200 m, de la blocurile Bucium Confort până la intersecția cu Socola și Poitiers, durează minim 20 de minute.

Primarul se laudă cu lucrările de întreținere în loc să facă investiții în proiecte mari de infrastructură

Într-un monolog, Chirica i-a făcut nerecunoscători pe locuitorii din Bucium

Într-un video postat pe pagina Primăriei ca răspuns la protestele de vineri, 24 noiembrie, Mihai Chirica spune că Bucium are cea mai mare finanțare pentru infrastructură. „Se are în vedere modernizarea Șoselei Bucium aproximativ 22 de milioane de lei, modernizarea sistemului de iluminat public, 8 milioane de lei, consolidarea pasajului Bucium, circa 42 de milioane de lei, este în procedură de licitație, se întocmesc acum documentațiile pentru a publica modernizarea bulevardului Poitiers, aproximativ 56 de milioane de lei”, a spus Mihai Chirica. Mihai Chriica a vorbit doar despre repararea unor rute existente, nu despre rute noi. Rutele existente sunt aproape blocate.

Article image
Cu 1 miliard de euro în 9 ani terminam aceste proiecte. Alte orașe mari din țară au accesat fondurile necesare sau le-au obținut prin lobby de la Guvern Mihai Chirica nu doar că nu a parcurs această listă, dar nici măcar n-a început într-un deceniu unul sau două proiecte Iașul are aceeași infrastructură și același număr de școli ca în anii ’80. Au trecut 40 de ani
Autor cristi tanasa Anchete 15 Noiembrie 2023


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30