fbpx
 
„Mă duc să-i bat!” Disperat să ia șpaga, Buzatu și-a terorizat subordonații și s-a expus masiv la DNA / ÎNREGISTRĂRI ÎN PREMIERĂ

„Mă duc să-i bat!” Disperat să ia șpaga, Buzatu și-a terorizat subordonații și s-a expus masiv la DNA / ÎNREGISTRĂRI ÎN PREMIERĂ


Președintele Consiliului Județean Vaslui a intrat în trepidație din momentul în care consultantul ieșean Radu Judele a schimbat expertiza la drumul făcut de Emil Savin, netezind calea spre încasarea celor 3 milioane de euro

Din iunie până în septembrie, când a fost prins, Dumitru Buzatu s-a purtat ca un tiran cu funcționarii care trebuiau să întocmească raportul final de conformitate a celor 47 km de drum

O problemă era supervizorul care ezita să își asume rezultatul expertizei lui Radu Judele, care luase la rândul lui 140.000 de euro de la Savin ca să falsifice datele tehnice

Își înjura subalternii și amenința că îi dă afară „în două ceasuri, când mă întorc”, pentru că Savin nu putea încasa banii, iar el nu-și putea primi peșcheșul de 10%

În septembrie, când a rezvoltat problema, a deschis portbagajul înainte ca Emil Savin să scoată geanta, știind că are ceva de primit

Secretara i-a spus în mașină, cu un minut înainte de flagrantul DNA: „A cui e geanta aceea? V-a mai adus unul o geantă…”

Dumitru Buzatu continuă să dea ordine din pușcărie, primarii din Vaslui îi știu de frică și se feresc să-i pronunțe numele în declarațiile la DNA. Baronul influențează și acum martorii, ca o umbră care îi bântuie

O presiune infernală a exercitat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, pentru a primi șpaga de 1,25 milioane de lei. Întâi, pe constructor, căruia nu i-a plătit, timp de doi ani, facturi restante de 15 milioane lei și căruia i-a blocat alți 8 milioane lei, garanții de bună execuție.

Apoi, Buzatu și-a terorizat subordonații pentru a urgenta plățile la același constructor de la care aștepta mita de 10%. Băi, dar să le facă mai repede, futu-i Dumnezeirea mamii lor, astăzi și mâine, dimineață că... cred că treʼ să mă duc să-i bat într-o zi!”, i-a spus unui subordonat.

DNA l-a umflat în septembrie, în urma unui spectaculos flagrant, dar Buzatu conduce acum CJ Vaslui din arestdeoarece trasează sarcini tuturor primarilor și factorilor decidenți din administrația locală”, după cum a remarcat DNA. Toți îi știu încă de frică.

Și tot de după gratii, face planuri de fugă cu secretara în Ecuador: Mergem până în Ecuador! Vă iau și pe voi!”.

Administratorul public al Consiliului Județean Vaslui, Valeriu Caragață, nu crâcnea în fața lui Dumitru Buzatu, fiind disperat să rezolve problema cu deblocarea celor 3 milioane de euro (FOTO: VREMEA NOUĂ)

Buzatu trimite ordine din arest prin secretară

Din septembrie 2023, de când a fost prins cu 1,25 milioane lei șpagă, Dumitru Buzatu, fost președinte al CJ Vaslui, a stat în arest preventiv. Anchetatorii l-au monitorizat permanent. Dezvăluirile sunt uluitoare.

Iată ce au scris procurorii DNA în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată: „În ceea ce-l privește pe inculpatul BUZATU Dumitru se observă că martorii audiați manifestă un puternic sentiment de temere față de inculpat, fiindu-le teamă să-i rostească numele și preferând să-l individualizeze sub diferite funcții pe care le-a ocupat (președintele CJ Vaslui, ordonatorul principal de credite).

Inculpatul Buzatu Dumitru care se află în custodia CRAP Iași, a luat legătura cu mai mulți martori audiați în prezenta cauză și le-a promis că va afla cine «a montat această șmecherie», dovedind un puternic sentiment de răzbunare. Se observă că cea mai aspră măsură preventivă nu îl oprește pe inculpatul Buzatu Dumitru de a influența martorii și de a a-și exercita în continuare atribuțiile de președinte a CJ Vaslui din CRAP Iași, deoarece trasează sarcini tuturor primarilor și factorilor decidenți din administrația locală a jud. Vaslui.

În prezent inculpatul Buzatu Dumitru nu manifestă o atitudine de îndreptare a comportamentului infracțional, acestuia părându-i rău că nu a fost atent pentru a nu putea fi tras la răspundere penală «păi bineînțeles că asta este făcută intenționat, toată povestea asta în raport cu toată chestiunea aceasta, dar…asta e. Dacă eu n-am fost atent, trebuia să fiu atent, asta-i! Doar știam lucrurile astea că de ani de zile urmăresc chestiunea aceasta și…».

Totodată Buzatu Dumitru reiterează faptul că va avea aceeași atitudine și că tragerea la răspundere penală pentru infracțiunea pentru care este cercetat nu-l va schimba «eu voi continua în felul acesta până la sfârșitul vieții mele că nu am să-mi schimb eu natura mea acuma din cauza că-s mulți nebuni pe lumea asta! În sfârșit!....Dar n-o să mă opresc eu din cauza asta!».

Inculpatul Buzatu Dumitru este foarte încrezător în influența pe care o are asupra martorilor, asupra factorilor decidenți din administrația locală a jud. Vaslui afirmând că «Lasă că le rezolv eu de la distanță chiar, dar le rezolv eu cu dânșii».

Din convorbirile pe care Buzatu Dumitru le are cu martora Obreja Ana-Maria (secretara sa – n.r.) se observă clar că acesta trasează prin intermediul acesteia sarcini martorilor și factorilor decidenți din administrația locală a jud. Vaslui. Totodată Buzatu Dumitru îi propune martorei că în cazul în care va fi eliberat să plece împreună în Ecuador. ”.

Savin era blocat total: creanțe de 18 milioane lei și garanții de 8 milioane lei

Întreaga poveste apare în rechizitoriu. În 2019, Consiliul Județean Vaslui a organizat licitația pentru reabilitarea și modernizarea drumului strategic județean Bârlad - Laza - Codăești cu fonduri UE. Pentru loturile 1 și 2, în total 47 de kilometri, contractele de lucrări au fost câștigate de SC Soragmin SRL, controlată de omul de afaceri Emil Savin (poreclit Farmazon).

DNA: „Soragmin SRL a câștigat contractele de lucrări aferente celor două loturi cu o ofertă redusă față de valoarea contractuală estimată, aproximativ 75% (Asocierea și-a adjudecat contractul de lucrări din cadrul Lotului 1 la valoarea de 50.431.456,26 lei, deși valoarea estimată a contractului era de 71.368.608,41 lei, în timp ce pentru lotul 2 acordul a fost semnat pentru cuantumul de 20.289.528,96 lei, valoarea estimată fiind de 29.685.005,05 lei) o parte din soluțiile tehnice propuse de societate fiind subevaluate”.
Presiunea Consiliului Județean Vaslui asupra companiei
Soragmin s-a manifestat financiar în două direcții:
1) În 2023, Savin
efectuase 80% din lucrări și mai avea de încasat pentru acestea, după calculele sale, încă 3 milioane de euro, restanță tocmai din 2021. O expertiză a lui Radu Judele îi blocase acești bani, iar contractul dintre CJ și Soragmin fusese reziliat amiabil
2) Nu doar că Savin avea de încasat 15 milioane de la CJ Vaslui, dar îi fusese indisponibilizată o altă sumă impresionantă. DNA:
La data semnării contractelor, antreprenorul SC Soragmin SRL a trebuit să depună două scrisori de garanție bancară de bună execuție privind lucrările contractante, în cuantum de 5.691.436,27 lei și 2.365.076,17 lei. La inițiativa factorilor decizionali din cadrul CJ Vaslui, aceste garanții au fost indisponibilizate până la finalizarea lucrărilor aferente lot 1 și 2 din drumul strategic deși autoritatea contractantă (CJ Vaslui) a reziliat amiabil contractele aferente cu antreprenorul Soragmin SRL. Acest aspect denotă intenția factorilor decizionali ai CJ Vaslui de a pune o presiune asupra SC Soragmin SRL de a nu contesta licitațiile care se vor desfășura pe cele trei loturi aferente drumului strategic și care trebuie finalizate până la sfârșitul lunii decembrie 2023, în caz contrar UAT Vaslui fiind pasibil de a pierde finanțarea”.

Patronul Soragmin, Emil Savin, s-a dus la DNA pentru că blocajul financiar ajunsese insuportabil și risca falimentul

Alba-neagra cu centimetrii de covor asfaltic

Altădată prieteni, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, și Emil Savin, director administrativ la Soragmin, se aflau pe poziții antagonice.

În acest context, Drum Pod Invest, controlată de Radu Judele, a fost desemnată să facă o expertiză la lucrările deja executate. Concluzia: firma lui Savin trebuia să mai toarne un strat de 6 cm pe toată întinderea. Prin urmare, CJ Vaslui i-a imputat firmei Soragmin peste 18 milioane de lei, deși constructorul calculase că el mai avea de luat 15 milioane de lei de la autorizatea contractantă.

În schimbul unei mite de 714.000 lei disimulată într-un contract de prestări servicii, Judele a redus grosimea stratului de asfalt de la 6 la 1,5 cm. Prin aceste manevre, suma imputată lui Savin a scăzut, acesta având de primit de la CJ Vaslui, în final, peste 12 milioane de lei.

Încep presiunile lui Buzatu: Savin să-și ia banii!

După ce concluziile expertizei lui Judele au fost modificate, a intrat în scenă Dumitru Buzatu, filat fiind de procurori. La data de 15.06.2023 Buzatu Dumitru este contactat telefonic de Caragață Valeriu (administratorul public al județului Vaslui, manager al proiectului – n.r.), căruia îi solicită să urgenteze încheierea documentelor prin care numitului Savin Emil, să-i fie deblocate sumele de bani aferente lucrărilor efectuate pe loturile 1 și 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui.

Numitul Buzatu Dumitru este conștient de situația creată, respectiv că aceste sume se cuvin de drept antreprenorului și că trebuiau decontate de mai multă vreme, de aprox. 2 ani. Din dinamica convorbirii telefonice rezultă că supervizorul Emeric Koti ar fi cel care ar fi întârziat plata sumelor de bani, fapt pentru care Buzatu Dumitru pune presiune pe Caragață Valeriu și-i dă instrucțiuni cum să procedeze cu supervizorul Emeric Koti pentru ca această să semneze documentele ce-i revin pentru deblocarea sumei de bani cuvenite antreprenorului”, au notat anchetatorii în rechizitoriu.

Flagrantul a fost filmat de DNA de la distanță: Emil Savin aduce geanta, i-o înmânează lui Dumitru Buzatu iar acesta o așează singur în portbagajul mașinii cu care a venit

Nu reușeau să-l convingă pe supervizorul drumului să accepte ultima expertiză

15 iunie 2023, ora 14:01:
BUZATU Dumitru: - Vali, mă duc până la Spital dar .. !

CARAGAȚĂ Valeriu: - Sunt aici sus la etajul 3 într-o ședință cu băieții!

BUZATU Dumitru: - .. când vin, vino să văd odată dacă ați terminat cu deconturile alea, cu treburile astea, că.. !

CARAGAȚĂ Valeriu: - N-am terminat că uite asta discutăm de niște hârtii care pur și simplu, ba sunt, ba nu sunt, ba le-a dat constructorul, ba nu le-a dat constructorul. Pentru că au fost niște neconcordanțe care pur și simplu nu s-au concretizat în niște documente finale și ele acuma l-a determinat pe supervizor să facă o balanță de cantități finală! Că n-o mai terminam și acuma stăteam și verificam pe traseu care sunt documentele lipsă.

BUZATU Dumitru: - Frate, a durat 2 ani povestea asta. După profilul discuției de acuma, mai durează încă 2 ani. Eu știu că ăla a semnat niște hârtii și să-mi răspundă ăla repede până mâine, băi de ce le-ai semnat dacă nu erau. Unde-s situațiile aferente că el nu putea să dea niciun certificat de-ăla până când nu avea situațiile aferente în mână să discute cu ele?
(...)

BUZATU Dumitru: - ... trec de contracte, VALI, le-am închis. Ăla cere banii! Noi n-avem, nu știm pe ce treʼ să-i dăm banii? La ce ne chinuim? Băi, vino încoace pentru ce ai, îți dăm, pentru ce nu ai, nu-ți dăm și vino tu și ne cere, adă documente, de ce trebuie… nu eu vorbesc, vorbesc în numele supervizorului, de ce trebuie să stau eu acuma la coadă la TRANSMIR sau la care dracuʼ mai este acolo și eu nu am o chestiune, ca să nu aud poveștile astea?

(...)

BUZATU Dumitru: - Că eu vorbesc cu .. despre treaba aceasta de 3 săptămâni, Vali dragă!

CARAGAȚĂ Valeriu: - Eu am vorbit cu el dar doar să mă duc eu la BUCUREȘTI. Mă duc eu mâine la BUCUREȘTI să-l bat pe ăla, să-l....să-l strâng de gât, să-l ucid, îmi iau și un pistol.. !

BUZATU Dumitru: - Nu! Dar nu te duci, trimitem pe cineva, dacă este. Nu frate, nu-l strângi de gât! Băi dar te...te somez! Băi dar trimit eu dacă nu poți veni! Băi dar ți le scriu eu, nu i le scriem noi, le scrie el că doar pentru asta intră.. este în contract cu noi, dar problema este că trec lunile. Ne aflăm în luna august, deja. Că după ce vine la noi, mai stăm încă 3 luni!

CARAGAȚĂ Valeriu: - Da. Eu îl sun imediat după ce închei discuția cu.. !

BUZATU Dumitru: - Eu nu mai pot să mai rezist, Vali, la treaba asta!

CARAGAȚĂ Valeriu: - ... îl sun.. îl sun .. îl sun pe supervizor să vină mâine cu ele așa cum le are! Băi, dacă nu.. !

BUZATU Dumitru: - Măi, nu veni mâine dar poți să vii până luni?

CARAGAȚĂ Valeriu: - Nu! Mâine să vină!

Buzatu se vedea la pescuit cu Savin

În declarația dată la DNA Valeriu Caragață a spus că nu a simțit nicio presiune exercitată de Buzatu asupra sa. Procuror: În ceea ce privește expresia folosită de Caragață Valeriu că va merge la București să-l bată pe supervizorul Koti Emeric și că va folosi un pistolul, martorul susține că nu a fost nicio presiune din partea lui Buzatu Dumitru în a face aceste afirmații, fiind o «expresie plastică»”.
Buzatu a făcut presiuni asupra propriilor subordonați, dar a ținut legătura și cu Savin.
Implicarea numitului Buzatu Dumitru în procedura de întocmire a documentației de efectuare a plății către antreprenorul SC Soragmin SRL și presiunea pe care o exercită asupra funcționarilor responsabili denotă că președintele CJ Vaslui urmărește obținerea unor foloase de natură patrimonială în schimbul implicării sale.

În acest sens Buzatu Dumitru a trasat sarcini clare lui Caragață Valeriu pentru a-l convinge pe supervizor să elibereze CIP-urile aferente plăților iar apoi președintele CJ Vaslui l-a contactat pe Savin Emil solicitându-i o întâlnire unde vor discuta aspecte importante, care se pare nu puteau fi transmise la telefon. Se observă că Buzatu Dumitru utilizează drept pretext faptul că dorește să pescuiască pe balta martorului denunțător dar în fapt dorește să-i prezinte faptul că s-a implicat în urgentarea efectuării plăților și să-i pretindă un procent din această sumă”, au precizat cei de la DNA Iași.

Dumitru Buzatu, printre ultimii pterodactili ai PSD: e deputat din 1992 și președinte CJ din 2012. Are 32 de ani în politică

Buzatu: „Trebuia terminată povestea aia”. Savin: „N-am terminat nimic”

Pe 11 iulie 2023, ora 11:25, o altă discuție Buzatu - Caragață:
BUZATU Dumitru:
- Mersi! Au venit...clienții?

CARAGAȚĂ Valeriu: - N-au venit, dar am discutat cu ei și.. !

BUZATU Dumitru: - Și?

CARAGAȚĂ Valeriu: - ... să facă niște documente să vedem exact.. !

BUZATU Dumitru: - Băi, dar să le facă mai repede, futu-i Dumnezeirea mamii lor, astăzi și mâine, dimineață că... cred că treʼ să mă duc să-i bat într-o zi!

CARAGAȚĂ Valeriu: - Da.

BUZATU Dumitru: - Măcar să lămurim ... niște situații! Băi, nu le putem pe toate, dar ... acuʼ ceia ne întârzie, acuma cu asta, stă el și se scarpină. Parcă-s nebuni! Și ar fi în interesul nostru, nu într-al lor!

......

BUZATU Dumitru: - Nu știu, frate, ce să mai zic! Nu mai știu ce să mai zic! Asta este!

CARAGAȚĂ Valeriu: - Da.

BUZATU Dumitru: - Bine!

CARAGAȚĂ Valeriu: - Bine! Să trăiți!

BUZATU Dumitru: - Bine, Vali! Te ții de ei, te rog eu frumos!

CARAGAȚĂ Valeriu: - Da! Da, da, da, sigur!

BUZATU Dumitru: - .. insistat că dacă nu, dracuʼ, treʼ să găsim ceva o chestie să-i constrângem!

CARAGAȚĂ Valeriu: - Da. Am înțeles! Bine!

BUZATU Dumitru: - ... să mergem mai departe olecuțică!

CARAGAȚĂ Valeriu: - Am înțeles! Știu și înțeleg situația!

A doua zi, Buzatu l-a sunat iar pe Savin. DNA a transcris convorbirea care a avut loc pe 12 iulie la ora 18:49:

SAVIN Emil: - Alo, da?

BUZATU Dumitru: - Salut băi, Emile!

SAVIN Emil: - Să trăiți!

BUZATU Dumitru: - Ce faci măi, prietene?

SAVIN Emil: - Dar ce să fac? Treier pe-aici pe la CÂRJA!

BUZATU Dumitru: - Ei, bravo! Păi acuma intrasem și eu în casă. Dacă nu prea am putut treiera azi că ... are umiditate mare, 17-18.. !

SAVIN Emil: - Îhî! Îhî!

BUZATU Dumitru: - Și n-am cui îl da acuma deocamdată îl puneam pe-aici, îl depozitam și mi-am adus aminte că de vreo 3 zile voiam să te sun că pur și simplu, voiam să văd ce faci, n-aveam ... ! Ești bine?

SAVIN Emil: - Hm! V-am sunat...v-am sunat alaltăieri sau când v-am sunat, da... vroiam să vă mai văd!

BUZATU Dumitru: - Măi, nu te-am văzut, măi, să mă scuzi te rog, că nu știu ce că toată lumea sună aici și.. !

SAVIN Emil: - Îhî! Hm! V-am sunat.. !

BUZATU Dumitru: - Dacă e vreo treabă ceva, îmi spui tu, dar eu te-am sunat să văd ce faci!

SAVIN Emil: - Păi nu, am zis că poate...dați pe-aici să mai vorbim despre...să mai.. ! Am... m-am încurcat și eu cu TVA-ul, m-am încurcat și eu cu dracuʼ, tu toate (neinteligibil) ..astea că am... sunt dat peste cap cu toate.

BUZATU Dumitru: - Bun, dar aici trebuia terminată povestea aia. Au venit băieții ăia, că era vorba să vină ieri?

SAVIN Emil: - Păi, le-am dat acelea. Le-am dat. Nu le-am dat acolo? I-am dat situația. Vedem cine semnează, că n-are cine semna, nu știu ce .. !

..................

BUZATU Dumitru: - Dar mâine mă ocup eu de asta! Eu am crezut că ați terminat treaba! Eu te sunasem că.. !

SAVIN Emil: - Am terminat? N-am terminat nimica!

BUZATU Dumitru: - .. am rămas la ultima discuție.. ! O termin eu, las-o, dă-i pace că am înțeles.. nu mai vorbim.. ! Voiam să văd ce faci că.. !

SAVIN Emil: - Păi?

BUZATU Dumitru: - .. am zis că mi s-a părut că erai supărat asta când.. !

SAVIN Emil: - Ei, nu sunt supărat!

BUZATU Dumitru: - Bun! De la astea de la treburile astea toate ziua-s supărări, dar așa .. ! Văd că ești bine. Bine! Asta mă bucură!

SAVIN Emil: - Păi dacă treceți.. ! Când aveți, dacă.. !

BUZATU Dumitru: - Măi, vin ..o să vin într-o zi dacă.. ! M-a înnebunit nu altceva și acuma a venit și o tâmpenie cu controalele astea la centrele astea..!

SAVIN Emil: - Ei, asta e!

............

SAVIN Emil: - Hai când aveți timp... când aveți timp, să treceți! Vreau să mai vorbesc cu dumneavoastră .. da?

BUZATU Dumitru: - Da, vin să stăm pe malul bălții oleacă și.. !

SAVIN Emil: - Hai!

BUZATU Dumitru: - ... mâine văd eu ce-i acolo!

SAVIN Emil: - Da! Bine! Bine! Bine!

BUZATU Dumitru: - Băi, băiatule, treʼ să-i păzești ca pe oi! Hai, pa, pa!

Stresul șefului CJ de a nu ajunge la bani: „Mor eu de draci”

Remarca procurorilor: Se observă că Buzatu Dumitru se implică în deblocarea sumelor de bani către SC Soragmin SRL, așa cum i-a transmis lui Savin Emil. Scopul lui Buzatu Dumitru este acela de a pretinde și primi un procent de 10% din sumele pe care Soragmin SRL le va primi, cu implicarea lui Buzatu Dumitru, de la CJ Vaslui pentru lucrările efectuate pe lot 1 și 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui”.

Dialogurile Buzatu – subordonați și Buzatu – Savin au continuat în toată perioada iunie – septembrie 2023.

La data de 18.08.2023 numitul Savin Emil a mers la biroul numitului Buzatu Dumitru din cadrul CJ Vaslui, ocazie cu care cel din urmă i-a dat garanții că a întreprins și va întreprinde toate diligențele pe lângă funcționarii din cadrul CJ Vaslui și pe lângă colaboratorii din cadrul proiectului Drumului Strategic din jud. Vaslui pentru ca antreprenorul SC Soragmin, administrat în fapt de Savin Emil, să i se deconteze suma aferentă lucrărilor efectuate pe lot 1 și 2 a drumului menționat mai sus (EMIL, uite acuma mă doare capul, mor eu de draci, nu altceva. În fiecare zi am discutat cred că de două ori cu fiecare ... cheamă-i încoace, i-am chemat pe toți că am zis că băi, poate-s ... (neinteligibil) și nu vor să.. !

/ Mor de nervi, nu altceva! În fiecare zi, nu așa! Ieri te-am ... m-am întâlnit cu tine că ți-am spus, în toate zilele care am fost aici, aceeași chestie).

Numitul Buzatu Dumitru este conștient de faptul că această sumă de bani trebuia decontată de mai multă vreme antreprenorului (în mod normal, trebuia de multă vreme să nu mai fie nicio problemă. Noi am încheiat contractele, am... du-te dracu de-aici.. !).

Buzatu Dumitru reiterează preocuparea privind această situație creată (Dar nu mă mai duce mintea ce să fac, frate, să rezolv problema .. !) precum și presiunea pe care o exercită asupra funcționarilor din cadrul CJ Vaslui și asupra lui Emeric Koti pentru a întocmi documentația în urma căreia să se facă plata către antreprenorul SC Soragmin SRL. (De ce crezi că i-am stresat pe ăștia? Băi dați-i drumul de-aici oleacă să... (neinteligibil)! Imediat cum trece luna septembrie, dăm ce avem ceilalți și ... povestea aia și tot așa mai departe dar să trecem ... cel mai greu lucru, să trecem de pasul ăsta. Să vedem că eu am sunat vinerea trecută că așa a fost înțelegerea că-i ultima poveste și că rezolv. Bun! Luni-marți liber, miercuri i-am întrebat pe ăștia, joi i-am întrebat, azi e vineri, i-am luat din nou, după cum ai văzut...(înjură)... mă duc eu la domnul KOTI acasă ca să le.. !).

Totodată Buzatu Dumitru a dorit să afle atitudinea lui Savin Emil față de problema creată, în condițiile în care SC Soragmin SRL trebuia să încaseze suma de aprox. 15.000.000 lei în cursul anului 2021. Buzatu Dumitru s-a convins că Savin Emil manifestă o atitudine umilă și supusă, fapt pentru care președintele CJ Vaslui i-a dat de înțeles celui din urmă că va accepta un procent din suma pe care CJ Vaslui o va deconta către SC Soragmin SRL, ceea ce explică implicarea activă a numitului Buzatu Dumitru în deblocarea acestei situații. Acest procent reprezintă 10% din suma decontată”.

Presiuni infernale pe funcționari, cu Emil Savin de față la CJ

Cu Savin în biroul său, Buzatu a făcut o demostrație de forță și l-a sunat pe subordonatul său, Valeriu Caragață:Vezi unde-i supervizorul, băi prietene care-i problema, că am făcut toate astea de 70 de ori drumul ăsta, du-te, adă-l încoace! Le semnezi? Nu le semnezi? Când să le aștept aici ca să ...? Că turbez eu că în fiecare zi discut treaba asta și nu mai pot! Fii te rog drăguț și..!”.

În altă zi, Buzatu i s-a adresat lui Caragață, subiectul fiind actele blocate la supervizor. Discuția din 25.08.2023, la ora 10:54:58:
BUZATU Dumitru: - Nu, dar eu nu vreau să vorbesc cu antreprenorul! Vreau să.. când te întorci, nu știu când ... mi-l convoci pe supervizor... !

CARAGAȚĂ Valeriu: - .. săptămâna viitoare.

BUZATU Dumitru: - .. că aceala este omul nostru! Băi, du-te-n pi..a mă-tii odată de-aici și vină încoace! Ori te ții de treabă ori nu te ții de treabă! Ai oameni? Dacă n-are, să-i reziliem domʼle, odată contractul ăsta, măcar ... paștele mă-sii! Dar el stă aici și stau pe capul meu oamenii toată ziua? Înțeleg și eu, băi ... or fi ăia răi, or fi cum or fi, băi dar luni de zile cu banii cheltuiți acuʼ doi ani care acuma practic s-au dublat, luni de zile tu stai și-mi faci figuri de-astea ca să mă înnebunească pe mine lumea asta? În mod corect, nu vorbesc de altceva! Așa-i, băi! Băi frate, ți-am făcut, am avut ce-am avut, ne-am lămurit! Dă odată, băi! Dă și tu, dă și tu înapoi și tot așa mai departe! Nu se mai poate treaba asta!

Câteva minute mai târziu, Buzatu a vorbit cu un alt subordonat, Cătălin Alexandru Toma, director adjunct al Direcției Tehnice din cadrul CJ Vaslui. Ora 10:58:11:
BUZATU Dumitru: - N-am primit semnalul!

TOMA Cătălin Alexandru: - Luni ajung la KOTI hârtiile! Atâta știu!

BUZATU Dumitru: - Băi, dă-l în pi..a mă-sii de Koti, băi!

TOMA Cătălin Alexandru: - Dar .. !

BUZATU Dumitru: - Scuză-mă.. că mă aude lumea asta!

TOMA Cătălin Alexandru: - Vă rog să mă scuzați! Asta .. !

BUZATU Dumitru: - Ține lumea asta aici.. ! Îs...îs ani de zile! De unde să ajungă la KOTI hârtiile?

TOMA Cătălin Alexandru: - De la constructor.

BUZATU Dumitru: - Cum de la constructor? Că constructorul le-a dat la ăia, toate? Nu mai era nica! De unde asta?

DNA a avut o cameră de filmat și în tavanul foișorului de pe domeniul lui Emil Savin. Momentul în care omul de afaceri îi face semn cu piciorul lui Buzatu pe sub masă: imediat cei doi se ridică și se duc la mașină să rezolve preluatul genții cu bani: 250.000 de euro

Ultimele zile de furie înainte de a se încasa banii: „Nu scapă ăla de mine! Freacă menga?”

Până la urmă, supervizorul a dat drumul la acte, dar plata a fost blocată alte câteva zile din cauza funcționarilor din CJ. Turbat de furie, în mai multe conversații telefonice, Buzatu a înjurat și a amenințat cu demiteri. Câteva fragmente din replicile șefului CJ Vaslui:
*
Dacă este, pe ăla îl dau afară primul când mă întorc în două ceasuri de la unitatea militară! Pentru prima dată .. nu scapă ăla de mine! Freacă menga? Dar nu de asta! În fiecare zi am sunat, să știi!
*
Băi, cred că nu-s sănătoși! Cineva acolo îi.. le face ceva, le pune în cafea, le pune ... !
*
Băi, poate poți să faci ceva să închidem povestea asta că treʼ să mă duc să sar în BÂRLAD, băi!
*
Nu, nu, n-accept niciun detaliu. Să vină toți încoace că mă răfuiesc eu cu ei acuma!
*
Futu-i Dumnezeirea mă-sii de treabă astăzi și mâine dimineață, știi? Așa spune-le.. ! Nu mai ..cu calm, măi, a zis că mâine la ora 9 el vine să vadă acolo că treʼ să semnez referatele. Nu?
*
Am zis că să vorbesc întâi cu tine că am uitat revolverul acasă. Nu, nu pentru tine!

Buzatu s-a invitat la pescuit: „Sunt pe drum!”

Pe 15 septembrie 2023, Dumitru Buzatu a fost informat că plata către Soragmin a fost realizată. După câteva zile, un om de-al lui Buzatu a luat legătura cu Savin și au stabilit o întâlnire pentru 22 septembrie. Pentru ziua respectivă, DNA a pregătit banii: „Organele de urmărire penală au pus la dispoziția colaboratorului (Savin – n.r.) o geantă maro cu suma de 1.250.000 lei compusă din 2.500 de bancnote cu cupiura de 500 lei”. Buzatu și-a trimis înainte oamenii la baltă. Unul dintre ei l-a contactat pe șeful CJ și l-a chemat. Discuția a avut loc pe 22.09.2023, la ora 15:25:09:
BUZATU Dumitru: - Ai pescuit ceva?

BURUIANĂ Ioan : - Am prins câte un pește toți!

BUZATU Dumitru: - Altceva … decât pește?

BURUIANĂ Ioan : - Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!

BUZATU Dumitru: - Hai că vin și eu până la voi acolo să văd!

BURUIANĂ Ioan : - Hai! Hai!

BUZATU Dumitru: - Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii!

BURUIANĂ Ioan : - Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata!

BUZATU Dumitru: - … când vin … vin, pescuiesc 5 minute și plec!

BURUIANĂ Ioan : - Gata! Da! Da! Dar cât durează ca să-i spun lui EMIL să vină cu mâncarea caldă?

BUZATU Dumitru: - Acuma vin! Acuma ajung!

BURUIANĂ Ioan : - Acuma ajungeți?

BUZATU Dumitru: - Acuma, vin acum, da.

BURUIANĂ Ioan : - Acuma? Bine, hai!

BUZATU Dumitru: - Sunt pe drum!

Au deschis portbagajele și au mutat geanta

Relatarea DNA:În aceeași zi, după sosirea inculpatului BUZATU Dumitru la Ferma Cârja acesta a luat masa alături de SAVIN Emil, BURUIANĂ Ioan, OBREJA Ana Maria și CAZACU Eduard. Ulterior BUZATU Dumitru a rămas singur la masa de la foișor cu Savin Emil care i-a făcut un gest cu piciorul pe sub masă lui Buzatu Dumitru. Imediat Buzatu Dumitru s-a ridicat de la masă și au discutat aspecte care sunt neinteligibile.

Cei doi s-au îndreptat spre locul unde erau parcate autoturismele iar Buzatu Dumitru a ajuns primul în dreptul autoturismului marca Dacia Duster cu care venise. Buzatu Dumitru a deschis portbagajul acestui autoturism mai înainte ca Savin Emil să fi deschis autoturismul personal din care a scos geanta cu suma de 1.250.000 lei pusă la dispoziție de organele de urmărire penală.

Numitul BUZATU Dumitru a preluat geanta și a așezat-o în portbagajul autoturismului DACIA DUSTER cu nr. VS-11-WAT. Faptul că Buzatu Dumitru a deschis portbagajul autoturismului marca Dacia Duster mai înainte ca Savin Emil să deschidă autoturismul personal din care a luat geanta cu bani pusă la dispoziția de către organele de urmărire penală denotă faptul că Buzatu Dumitru a cunoscut de la început scopul vizitei sale în localitatea Cârja, respectiv de a primi de la Savin Emil procentul de 10% din suma de către CJ Vaslui în conturile SC Soragmin SRL”.

Ana Maria Obreja, secretara și confidenta președintelui CJ Dumitru Buzatu, îl vizitează pe acesta în arest și așteaptă să o ducă în Ecuador, așa cum i-a promis (FOTO: VREMEA NOUĂ)

Savin: „Eu m-am achitat de obligație”

Alte amănunte menționate de DNA în legătură cu transferul șpăgii: „În momentul în care Buzatu Dumitru a primit geanta cu bani de la Savin Emil i-a transmis «Sărut mâna, Emil! Încă o data îți mulțumesc că eram pe drojdie (neinteligibil)» SAVIN EMIL: «Da, eu m-am….!Na!» / BUZATU DUMITRU: «Măi...(neinteligibil)...!».

Această ultimă frază care nu este în totalitate inteligibilă poate fi coroborată cu aspectele relatate de către Savin Emil, în calitate de colaborator cu identitate reală, la data de 28.09.2023 când a afirmat că după momentul în care a înmânat geanta cu suma de 1.250.000 pusă la dispoziție de organele de urmărire penală i-a spus lui Buzatu Dumitru: «Eu m-am achitat de cei 10%» și că i-a făcut un semn cu mâna în sensul că «m-am achitat de obligație, totul e ok» iar Buzatu Dumitru a confirmat, înclinând din cap. Aceste ultime aspecte se confirmă din vizionarea înregistrărilor video legal efectuate”.

Ultima replică, a secretarei: „V-a mai adus unul o geantă!”

Ulterior, Savin a plecat, iar Buzatu și anturajul său au mai zăbovit la fermă. DNA: În momentul în care Buzatu Dumitru a dorit împreună cu celelalte persoane să plece, Obreja Ana Maria (secretara – n.r.) a observat geanta în care se afla suma de bani primită de Buzatu Dumitru de la Savin Emil. Aceasta face afirmația că a mai primit o geantă, ceea ce poate indica perseverența infracțională a inculpatului”.

La orele 19:03:26 se aude cum BUZATU Dumitru poartă următoarea discuție cu numita OBREJA Ana Maria:

OBREJA Ana Maria: - A cui e geanta aceea, Nelu? Ăh?

BUZATU Dumitru: - E geanta mea! (neinteligibil)

OBREJA Ana Maria: - (neinteligibil)

BUZATU Dumitru: - .. te doare capul?

OBREJA Ana Maria: - Și ce țipați așa? V-a mai adus unul o geantă!”

Apoi, pe drumul de întoarcere, DNA i-a interceptat. Și de-atunci, Dumitru Buzatu (69 de ani) se află în arest preventiv fiind trimis în judecată sub acuzația de luare de mită.

Article image
Nici la ora actuală nu se știe dacă drumul Bârlad-Codăești, făcut de „Farmazon” Emil Savin, are sau nu standardele respectate Expertiza ieșeanului Radu Judele ajunsese la concluzia că pe cei 47 km de drum mai trebuie turnat un covor de 6 cm de asfalt, prejudiciul fiind de 18 milioane de lei Ieșeanul a cerut 140.000 de euro șpagă, sub forma unui „contract de consultanță”, ca să modifice indicatorii și să scoată necesarul d...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Ianuarie 2024


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31