fbpx
 
Orașul Zero Investiții: Centura Cicoarei-Nicolina – 16 ani de proiect blocat și păcăleală electorală. „Se face” și în 2024

Orașul Zero Investiții: Centura Cicoarei-Nicolina – 16 ani de proiect blocat și păcăleală electorală. „Se face” și în 2024


Proiectul unei alternative la intrarea în oraș prin Păcurari există din 2008

Intersecția Uricani trebuia prelungită cu o șosea paralelă cu Bahluiul, urmată de modernizarea străzii Cicoarei și ieșirea la CUG pe malul pârâului Nicolina

Această bretea ar degreva traficul dinspre Nicolina spre Podu Roș și spre Păcurari, cele mai aglomerate bulevarde din Iași

În campania electorală din 2016 s-a mers cu acest proiect în fața ieșenilor

În 2020 a revenit ca temă prioritară: „La anul veți merge pe această șosea”. Dar apoi s-a lăsat liniștea

În 2024, promisiunea electorală a revenit: „Licitație în trimestrul III din acest an”

Șapte ani a durat doar obținerea avizelor, lentoarea responsabililor politici fiind exasperantă

În acest moment șoseaua costă 56 milioane de euro și e pe masa Guvernului. Șeful DRDP Iași spune că trebuie obținuți acești bani, dar n-are nicio pârghie pe care să se bazeze

Sunt în stare primar, președinte CJ, prefect, lideri PNL și PSD Iași să obțină această finanțare? Sala Polivalentă o promit de 4 ani și n-au reușit să primească un leu de la Guvern

Sunt 16 ani de când Iașul are aprobat traseul definitiv al centurii orașului. Împărțit în 4 segmente, proiectul a fost aprobat în 2008. Un singur segment, cel de la Metro – Lunca Cetățuii, a fost deja executat și dat în folosință în 2012.
Un altul, denumit „Centura ușoară”, este un traseu de la Uricani la șoseaua Nicolina, menit să mai preia din aglomerația din Podu Roș. Acesta ar putea fi în sfârșit realizat, la un cost uriaș față de estimările inițiale, după ce a avut nevoie de ani de zile pentru a obține avizele de la instituțiile statului. Activiștii ieșeni spun că a trecut atât de mult timp de la aprobarea proiectului până la implementare încât acum orașul extins are nevoie de alt inel de centură.

Segmentul 1: Sensul giratoriu de la Uricani, pe câmp până la Str. Cicoarei

Segmentul 2: Traversarea orașului pe malul pârâului Nicolina până la CUG

Din Centura ușoară se va desprinde o bretea spre cartierul Dacia, prevăzută cu un pod peste Bahlui

Studiul de fezabilitate a durat o eternitate

Centura ușoară a Iașului a fost aprobată în urmă cu 16 ani, dar lipsa politicilor coerente și a unor reprezentanți cu influență la București a blocat-o în toată această perioadă. Inițial nu a avut finanțare, apoi obținerea avizelor a fost tergiversată ani în șir.
„Cum funcționează CNAIR: directorul este din PNL, instituția are interes să scoată la capăt proiectele din județele unde sunt oamenii lor, ca să aibă cu ce se lăuda. Unde nu sunt ai lor, îi faultează. Nici măcar nu este vorba despre lipsa de influență a politicienilor la nivel central”, a explicat activistul Irinel Bucur cum funcționează lucrurile la Compania Națională de Infrastructură Rutieră.
Oficial, proiectul Centurii ușoare a stat blocat din cauza opoziției Apelor Române și Agenției de Mediu. Soluția tehnică în albia inundabilă a Bahluiului a fost considerată nesustenabilă, astfel că studiul de fezabilitate a trebuit refăcut. Iar acest lucru a durat enorm.
Cele două instituții și-au dat avizul abia anul trecut, astfel că studiul de fezabilitate a putut fi deblocat după patru ani.
„În prezent, proiectul de află la CNAIR. Nu va mai sta mult aici, apoi urmează să plece cu toate avizele către Ministerul Transporturilor. Finanțare există, astfel că va intra în etapa de licitație. Când am revenit la DRDP în iunie 2022, proiectul era blocat”, a precizat Ovidiu Laicu, directorul DRDP Iași.

Mugurel Laicu, șeful DRDP Iași, spune că banii trebui aduși de la București de către liderii politici. Centura ușoară a stat blocată 15 ani, dar Laicu o consideră un succes

Traseu de 8 km, bretea spre Dacia, pod peste Bahlui

Pentru obținerea avizelor, până la etapa de licitare, au trecut 16 ani, în condițiile în care aproape 4 km de drum există deja, aici urmând doar o modernizare. Lungimea totală a variantei de trafic uşor este de 8,175 km .

Cum arată sectoarele:

1. Primul segment: varianta de trafic ușor se desprinde din varianta de trafic greu, la intrarea in localitatea Uricani, printr-o intersecție giratorie (existentă), merge paralel cu râul Bahlui, la baza dealului Catolicilor și se termină la intrare pe strada Cicoarei. Sectorul are 4,747 km si este prevăzut cu 4 benzi de circulație, câte două pe sensul de mers. Intersectează drumul comunal DC25. La intersecția cu varianta ce va duce în Dacia, terminată cu un pod peste Bahlui, va exista sens giratoriu.

2. Al doilea segment există deja: este pe Cicoarei până la intersecția cu Calea Galatei, după care merge pe Arhitect Ioan Berindei, în lungul pârâului Nicolina, până la intersecția cu șoseaua Nicolina, în dreptul benzinăriei OMV. Traseul se intersectează cu str. Sofia Nădejde în zona Spitalului Arcadia, unde va fi un sens giratoriu. Segmentul are 3,427 km și este prevăzut cu două benzi de circulație – una pe sens. Tot traseul va fi de fapt o modernizare a străzilor existente.

3. Intrarea în Dacia: se desprinde din varianta de trafic ușor spre stânga, se îndreaptă către Bahlui, urmează realizarea unui pod. Se finalizează după digul de apărare, la intersecția cu strada Strămoșilor. Penetrația, cum este denumită în proiect, are o lungime de 0,596 km și este prevăzută cu doar două benzi de circulație, câte una pe fiecare sens de mers.

Drumul care ar trebui să preia o mare parte din traficul din Iași se termină în câmp. Proiectul a fost vânturat în trei campanii electorale și urmează și a patra

Prețurile au crescut imens după pandemie

Ce atrage atenția la proiectul Centurii ușoare este prețul vehiculat în prezent: 279 de milioane de lei cu TVA (220 de milioane fără TVA), adică 56 de milioane de euro cu TVA. Rezultă un preț de 7 milioane de euro/km, în condițiile în care aproape 4 km de traseu există deja prin oraș.
Estimarea inițială de cost a fost de 80 de milioane de lei cu TVA, în condițiile în care centura dată în folosință în 2012 a costat 300 de milioane de lei pentru 14 km.
Totuși, în preț este inclus și un pod peste Bahlui, în zona cartierului Dacia. „Costul unui km de pasaj rutier pe autostradă este acum de 50 de milioane de euro, așa poate fi estimat prețul unei traversări la centura ușoară. Prețul total, de 7 milioane de euro pe km, pare destul de mult”, a explicat Irinel Bucur.
Conform proiectului, trecerea peste Bahlui va fi de 600 de metri, dar cu doar 2 benzi de circulație (câte una pe sens). O estimare a prețului acestuia ar fi, astfel de 12-15 milioane de euro cu TVA, cu tot cu bretelele de circulație. Restul sumei, până la 56 de milioane de euro, este prețul efectiv pentru șosea.

O bună parte din traficul din Păcurari și CUG-Nicolina ajunge în Centru, neexistând o alternativă de ocolire. O Centură ușoară ar prelua traficul din oraș și ar elibera și ieșirea dinspre Păcurari

Inelul de Centură al Iașului va mai dura mulți ani de-acum înainte

Celelalte segmente din centură nu se simt foarte bine. Proiectul inițial al centurii Iașului avea 4 segmente: cel realizat deja, cel al Centurii ușoare, precum și variantele de ocolire sud și est (trafic greu). Acestea sunt încă la stadiul obținerii avizelor și există controverse legate de traseul acestora. Singurul segment cu finanțare obținută este cel al variantei de trafic ușor.
Ce există ca plan, în plus față de Centură, este realizarea a două pasaje rutiere: unul la Metro, în lungul drumului european, și unul la Podu Iloaiei. Acestea sunt la stadiul de proiect și ar urma să intre la finanțare pe PNRR, dar nu există mai multe date disponibile despre costuri sau începerea execuției.

Article image
Turiștii de la Campionatul Mondial de Gaming nu s-au văzut în statistici: nu apar în sosirile la Aeroport, nu se văd în cazări, nu se văd în sumele încasate de la concerte Iașul a avut anul trecut 356.000 de vizitatori, conform INS, iar anul acesta doar 344.000, un recul inexplicabil în condițiile organizării unui Campionat Mondial care a costat milioane de euro Pierderile la festivalul de muzică asociat Esports au fost d...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 08 Decembrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: