fbpx
 
Alexe decidea tot la Arcaland când cerea tablă cu TIR-ul de la Liberty. Biletul buclucaș găsit de procurori / INTERCEPTĂRI

Alexe decidea tot la Arcaland când cerea tablă cu TIR-ul de la Liberty. Biletul buclucaș găsit de procurori / INTERCEPTĂRI


În ianuarie 2021, președintele Consiliului Județean dormea acasă, cu soția, pe strada Amurgului, deși divorțaseră din octombrie 2020, ca să scape de ancheta penală. DNA îl filma când intra și ieșea din casă

Interceptările arată că șeful la Arcaland, parcul de peste 1 milion de euro de la Sculeni, era Costel Alexe. Muncitorii îl sunau ca să îi plătească, facturile îi erau trimise pe Whats App iar soția îi cerea aprobarea pentru diverse activități

O convorbire între șefii de la Combinatul Liberty Galați arată că erau stresați de închiderea haldei de zgură: „Iar ne lovim de omu’, de omu’ care știi cum e...”

La percheziția din 11 ianuarie 2021, procurorii au găsit în buzunarul hainei lui Costel Alexe o ciornă pe care acesta scrisese cu stiloul sintagme folosite în cadrul unei audieri: era foarte stresat pentru că făcuse deja o vizită la DNA pe 7 ianuarie

Costel Alexe și soția n-au dat declarații în dosarul DNA de frică să nu facă vreo greșeală

Dosarul „Tabla” al lui Costel Alexe, episodul 2. Dezvăluire în premieră: în ianuarie 2021, procurorii DNA au efectuat percheziții la Costel Alexe, la soția sa, Raluca, și la fratele Mihai, la ferma de la Sculeni.

Lui Alexe, procurorii i-au găsit în haină o ciornă pe care-și notase câteva formulări standard, ca pentru o audiere: „Din ce îmi aduc aminte”, „Nu țin minte să”, „Nu îmi amintesc să”.

Convorbirile telefonice ale lui Alexe, ale soției și ale șefilor combinatului din Galați, cei care au oferit șpaga, au fost interceptate luni în șir. Actual președinte al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe a fost filat ca în filmele de spionaj: umbra sa l-a urmărit când mergea la culcare, în apartamentul din Amurgului, la Raluca, deși oficial divorțaseră.

Dis de dimineață, ofițerii de filaj l-au preluat tot de la apartament și l-au însoțit în deplasările prin oraș ori chiar până la scara avionului, pentru cursa de București. În Capitală, a fost la fel de strict monitorizat. În dosarul de corupție al lui Alexe, aflat la Înalta Curte de Casație și Justiție, este menționată întâlnirea cu un misterios domn B1 (nume protejat, probabil un demnitar de la Centru), cu „ceas și brățară”, cu care Alexe a luat cina în preziua audierii sale la DNA, de pe 7 ianuarie 2021.

Sponsorizare pe o fundație-fantomă

Pe baza actelor, a înregistrărilor audio și a mărturiilor, procurorii au demonstrat cum 22 tone de tablă de la combinatul siderurgic Liberty Galați au reprezentat mită pentru Alexe. Produsele au fost aduse la ferma de la Sculeni prin asociația Help People and Nature (HPN) a cărei președintă este Raluca Alexe, soția demnitarului.

Contractele de sponsorizare, de închiriere, notele contabile au fost, ulterior, măsluite, fiind antedatate. Costel Alexe ar fi pretins mita, în mod direct, de la Ionel Borș, country managerul Liberty Galați „în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură)”.

În cele două transporturi dovedite (23 aprilie și 7 iulie 2020) s-au livrat (demonstrat) 22 tone de tablă și țevi, în valoare totală de 20.041 euro.

Declarația lui Alexe: „Nu dețin tablă, nu am legătură cu Arcaland”

Un eveniment necunoscut public până acum. Pe 11 ianuarie 2021, în această speță, procurorii au făcut percheziții. La dosar, este atașată declarația făcută cu acel prilej de Costel Alexe, care, de fapt, e singura în cele 26 de volume.

„Nu am nicio legătură cu entitățile menționate în cadrul dosarului penal și nu dețin documente sau suporturi de stocare ale unor informații legate de entitățile menționate în mandat. Nu am pretins, nu am primit și nu dețin obiecte metalice, tablă, șipci sau alte produse metalice de la Liberty Galați. Nu cunosc detalii despre cele două contracte de sponsorizare. Știu că HPN este o asociație a cărei președinte, la un moment dat, era fosta soție, Alexe Raluca”, a fost declarația lui Costel Alexe menționată în procesul verbal încheiat cu ocazia percheziției.

Stresat de ancheta la „Apele Române”

Procurorul a mai notat: „În continuare, s-a procedat la efectuarea percheziției corporale a suspectului Alexe Costel, iar asupra sa în buzunarul de la haină au fost identificate următoarele bunuri: telefon marca Samsung Galaxy și o coală A4 cu mențiuni olografe, despre care suspectul Alexe Costel a precizat că îi aparțin și sunt gânduri așternute pe ciornă, în perioada noiembrie-decembrie 2020 și se referă la o posibilă situație în care ar fi martor într-un dosar penal”.

Anchetatorul a fotografiat biletul descoperit în haina lui Alexe pe care erau notate, de mână, următoarele sintagme:
„Din ce îmi aduc aminte”

„Nu țin minte să”

„Nu îmi amintesc să”

„Ele treceau prin filtrul de legalitate și oportunitate a conducătorului instituției”

„Propunerile de la filiale erau recomandări”

Unele ajungeau la mine și altele la ANAR”

Petru Avram (prim-plan) a picat în Afacerea „Chelnerița” de la Apele Române, fiind cumătru cu Costel Alexe. Eduard Boz (în centru, fundal) a intrat în afacerile cu consultanță la primării liberale. Toți fac bani în funcții publice

Din formulări, pare că aceste replici pregătite de Alexe nu ar avea legătură cu mita de la Liberty Galați, mai ales că acronimul ANAR ar putea fi Administrația Națională „Apele Române”, instituție aflată în coordonarea ministerului pe care Alexe l-a condus.

REPORTER DE IAȘI i-a adresat mai multe întrebări lui Costel Alexe, inclusiv despre acest bilet, însă șeful CJ Iași nu a răspuns.
Despre aceste însemnări, în dosarul aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, apare consemnată o declarație a lui Eduard Boz, avocat, liberal și el (acum consilier local, șef al Asociației Metropolitane de Transport Iași). Boz le-a spus procurorilor că mențiunile olografe pot fi în legătură cu o discuție purtată cu un avocat și din acest punct de vedere acestea sunt confidențiale.

Niciunul din membrii familiei Alexe nu a vrut să dea declarații

La perchezițiile domiciliare, Mihai Alexe, fratele, le-a arătat anchetatorilor produsele primite la ferma din Sculeni de la Liberty și unde au fost folosite.

Percheziție:
- țeavă rectangulară 10x10 = 20 buc
- țeavă 4x4 = 57 buc
- țeavă 3x3 = 75 buc
- țeavă 5x3 = 32 buc
- foi tablă 323x106 = 40 buc
- foi tablă 85x80 = 17 buc
- tablă cutată = 28 buc – acoperiș la două barăci pe latura de nord
- foi tablă ondulată 45 buc+148+141+200 (depozitate în curte)
- tablă cutată = alte 153 buc
- alte 2 foi tablă
- 7 paleți șipcă

S-au făcut din materiale:
- magazie
- baracă 6x5 m
- baracă 10x6 m
- magazie 22x10 m
- grajd 5x4 m
- țarc câini – 190 mp tablă

Peste 1 milion de euro au costat amenajările la parcul Arcaland. Costel Alexe a menționat că a mai primit sponsorizări de la producători de ciment, betoane și prefabricate

Inițial, la percheziții, membrii familiei Alexe au refuzat prezența unui avocat. Niciunul dintre ei, Costel, Raluca (soție), Mihai (frate), Florin (frate Alexe), toți trimiși în judecată, nu au dat declarații în faza de urmărire penală.

Anterior acestei percheziții, în primele zile din ianuarie 2021, Costel Alexe, care între timp devenise președintele Consiliului Județean Iași și părăsise, deci, funcția de Ministru al Mediului, a fost filat de ofițeri.

Costel Alexe dormea acasă la soție, deși oficial divorțase

Câteva fragmente din operațiunea de urmărire:

* 5 ianuarie 2021: str. Amurgului din cartierul ieșean Dacia, un bloc turn în care Raluca Alexe are un apartament. Ora 5 dimineața, Costel Alexe a ieșit din imobil
* 6 ianuarie 2021, la București, Costel Alexe s-a dus la avocatul Găurean. Apoi, însoțit de cineva, a mers la casa de avocatură „Mușat și asociații”

* 7 ianuarie 2021, la ora 10.50, Alexe a intrat în sediul DNA și a stat până la 11.25. După ieșirea acestuia, DNA a transmis un comunicat potrivit căruia procurorii Secției de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de Alexe și față de directorul combinatului siderurgic din Galați
* 8 ianuarie 2021, un BMW IS-32-PRD s-a dus în Amurgului la ora 21

* Pe 10 ianuarie 2021, un Ford Edge B-76-KZL, Costel Alexe era cu soția la mall

Costel și Raluca Alexe au divorțat formal în octombrie 2020, după ce șeful PNL Iași a aflat de ancheta DNA. Locuiesc și la ora actuală împreună

În acțiunile de filaj apare că Alexe a înnoptat în mai multe rânduri în apartamentul din Amurgului al Ralucăi Alexe (ianuarie 2021), iar pe 10 ianuarie a fost cu ea la mall. Însă, pe 5 ianuarie 2021, Ziarul de Iași scrisese că cei doi divorțaseră în urmă cu o săptămână. Supravegherea operativă poate întări ideea că desfacerea mariajului a fost doar o acțiune formală.

Ministrul „și-a manifestat interesul pentru halda de zgură”

Tot în cadrul monitorizării, sunt descrise persoanele cu care Costel Alexe s-a întâlnit în București, trăsăturile și vestimentațiile acestora. Într-una din serile petrecute în Capitală, Alexe a luat cina un un ins căruia anchetatorii i-au dat indicativul B1, menționând cum era îmbrăcat, dar și faptul că purta la mâni ceas și o brățară. Cel mai probabil este vorba de un alt demnitar, iar ofițerii au preferat să-i protejeze identitatea.

Cum a pornit acest dosar, au descris pe larg procurorii în tomurile care se află la Instanța Supremă. Astfel, Costel Alexe, ca ministru al Mediului, era interesat de halda de la Galați la vizita sa la combinat, pe 31 ianuarie 2020.

Iată un pasaj al procurorului: „Preocuparea ministrului Costel Alexe referitoare la acest subiect reiese inclusiv din declarația martorului Ionel Borș (country manager la Liberty – n.r.) care, așa cum am precizat anterior, a susținut că, în timpul vizitei din ianuarie 2020 de la combinatul siderurgic, și-a manifestat interesul pentru halda de zgură din incinta combinatului, aspect de natură să constituie un element determinant în acceptarea pretinderii avansate de ministru”.

Deținătorii depozitelor neconforme erau amenințați cu represalii

În prima parte a anului 2020 au avut loc mai multe întâlniri în care reprezentanți ai Guvernului au pus în vedere deținătorilor de depozite că, în cazul în care România va suferi sancțiuni pecuniare din partea UE, atunci Guvernul se va îndrepta împotriva poluatorilor pentru a recupera sumele.

„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu adresa înregistrată la cabinetul secretar de stat (...) a comunicat Agenției pentru Protecția Mediului Galați și Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul județean Galați că, în contextul iminenței aplicării unor sancțiuni pecuniare care decurg din Hotărârea CJUE (din 2018), semestrial, acest minister trebuie să transmită către Comisia Europeană o situație a acestor depozite din care să rezulte evoluții semnificative în procesul de închidere a acestora, astfel încât să se evite aplicarea acestor sancțiuni”, a notat procurorul DNA.

Șefii Liberty: „Iar ne lovim de omul care știi cum e..”

Procurorii au menționat două întâlniri, pe 5 februarie și 11 iunie, între reprezentanții Liberty Galați, ai Ministerului Mediului și cei ai Agenției pentru Protecția Mediului Galați. La cea din iunie, condusă de secretarul de stat Mircea Fechet, reprezentanții Liberty au menționat că a fost depusă documentația pentru obținerea acordului de mediu privind închiderea depozitului. Dar și că a fost constituită integral suma aferentă fondului pentru închiderea depozitului de deșeuri, 9 milioane lei.

DNA: „Preocuparea și îngrijorarea managementului combinatului referitoare la halda de zgură rezultă și din convorbirea telefonică purtată de Ionel Borș (country manager) cu Bogdan Grecu (director general) la data de 20.08.2020”.

Directorul general de la Liberty, Bogdan Grecu, a fost înlocuit din funcție în urma scandalului

Bogdan Grecu: Nu înțeleg de ce nu ne-a zis dinainte. Da’ aicea nu e o problemă. La partea aialaltă dacă e posibil, nu știu, vedem cum facem...

Ionel Borș: Bine. Mă...mă... (neinteligibil)

Bogdan Grecu: Da?

Ionel Borș: Da. Iar ne lovim de omu’, de omu’ care știi cum e

Bogdan Grecu: Îhâm. Ok

Ionel Borș: De omu’ care, care depinde și tot, tot insistă ăla, tot m-a, m-a înnebunit, a insistat, a insistat, nu știu dacă de la tine a ajuns cumva. El tot promite, domn’e, insist... El le-a promis...

Bogdan Grecu: Vorbiți de, de teren sau vorbiți de altu’

Ionel Borș: Nu, vorbesc de, de, de acuma de haldă

Declarația actualului ministru al Mediului: „Am semnat ca înlocuitor”

Pe aceste două subiecte, certificatele și halda pentru care Alexe ar fi luat mita ca să favorizeze Liberty Galați, în dosar a fost audiat și Mircea Fechet, atunci secretar de stat, acum ministru plin al Mediului. Principalele sale declarații, date pe 28 aprilie 2021:
*
„În cursul anului 2020, în mai multe împrejurări, ministrul Mediului, când era plecat din minister, un interval mai mare de timp, își delega atribuțiile atât mie cât și altui secretar de stat”
Despre certificate:
*
„În ceea ce privește ordinul 1401/13.07.2020 (privind aprobarea numărului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate cu titlu gratuit aferente anului 2020 – n.r.), am semnat acest ordin în calitate de înlocuitor al ministrului, fiind delegat de acesta, pe perioada absenței sale din minister. Emiterea și semnarea ordinului de ministru intră în atribuția exclusivă a ministrului”

Mircea Fechet a fost secretar de stat, iar acum este Ministrul Mediului. N-a cerut sponsorizări de la nimeni

Întrebare avocat: „Precizați dacă vi s-au delegat atribuțiile ministrului pentru perioada 8-13.07.2020 pentru a nu apărea semnătura ministrului pe acel ordin de atribuire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră”

Fechet: „În nicio împrejurare ministrul nu mi-a spus că îmi deleagă atribuțiile sale de a semna ordine pentru a nu semna el aceste ordine și nici în situația respectivă nu s-a întâmplat acest lucru. Mie mi se delegau toate atribuțiile ministrului când acesta nu era prezent. Existau situații în care mi se delegau atribuțiile și a celorlalți secretari de stat”

Despre depozitele neconforme:

* „Ministerul mediului trebuia să se asigure că sunt îndeplinite obligațiile de mediu ale entităților care făceau obiectul cauzei și să găsească soluții, să ne asigurăm că se închid în termenul stabilit de Comisie aceste depozite neconforme. (...) Operatorii erau întrebați data la care se închid depozitele, dacă au făcut demersuri pentru adoptarea unor soluții tehnice specifice fiecărui tip de depozit. (...) Principala grijă a ministerului mediului era și este și astăzi ca operatorii economici care încă își mai desfășoară activitatea să își îndeplinească obligațiile de mediu, iar pentru cei aflați în faliment să găsim o procedură legală prin care statul să intervină (...)”

Întrebare formulată de avocat: „Precizați dacă trebuia sau erați coordonați de ministrul mediului în ceea ce privește problema depozitelor neconforme?”

Fechet: „Aveam foarte multe întâlniri, chiar săptămânale, din câte îmi amintesc, cu toți secretarii de stat în care prezentam fiecare stadiul lucrărilor de care ne ocupam, ministrului mediului, apelor și pădurilor. Existau întâlniri periodice în care noi, secretarii de stat, împreună cu ceilalți colegi din minister prezentam ministrului problemele pe care le gestionam. Pe probleme de gestionarea deșeurilor și calitatea aerului, mă ocupam în mod direct și exclusiv. Chiar dacă îmi fusese delegată coordonarea acestor domenii, ministrul putea participa la ședințe de Guvern în care se dezbăteau probleme din domeniile respective”.

Costel și Raluca Alexe coordonează împreună afacerea de la Sculeni și sunt împreună inculpați

Costel Alexe coordona Arcaland: „Mă interesează termenul de livrare”

La dosar au fost transcrise și stenograme ale mai multor convorbiri telefonice. Apel din 9 septembrie 2020, ora 13:27 între Costel și Raluca Alexe.

Costel Alexe: Mami?

Raluca Alexe: Da!

Costel Alexe: Am uitat să te sun! Am vorbit la 11 cu Cristi. Mi-a zis pe la două. Adică, în juma’ de oră! A zis că... (neinteligibil)

Raluca Alexe: Ce-i la două?

Costel Alexe: Ai putea ajunge pân’ la el? La birou?

Raluca Alexe: Ca să ce?

Costel Alexe: Păi ca-ntr-o... să stabilești etapele viitoare și să toci... toate detaliile!

Raluca Alexe: Să-ncerc să ajung!

Costel Alexe: Da? Te rog!

Alte discuții între soții Alexe, interceptate și transcrise în dosar. Procurorii arată că liberalul Costel Alexe era la curent cu afacerile soției, fiind implicat direct în decizii:

Raluca Alexe: Ți-am dat un mesaj pe WhatsApp și nu aveai rețea să îl vezi. Întrebam dacă ai stabilit ceva cu valoare sau din astea, dar am stabilit eu! Și rămâne să fie un singur contract, cu toată...

Costel Alexe: Bun

Raluca Alexe Cu tot, tot, inclusiv...

Costel Alexe: Singura chestiune care mă interesează și am subliniat-o, voiam să văd dacă a… a făcut-o și cu tine… termenul de livrare!

(...)

Raluca Alexe: Ah, valoarea? Dar nu mi-a dat ... pregătește oferta și contractul, da?

Costel Alexe: Ok! Bine!

Raluca Alexe: Pentru că și ei, la rândul lor, trebuie să ia de la colaboratori. Și nu știu cât costă. Știi?

Costel Alexe: Bine! Bine, bine. Gata, am înțeles!

Raluca Alexe: Fiind partea cea mai consistentă, asta cu PTh-ul, de asta o zis! Pentru prima parte, nu are! O include și pe-aia, tot acuma, știi?

Costel Alexe: Bine. Am înțeles

Raluca Alexe: Da?

Costel Alexe: Da

Raluca Alexe: Așa că, când o primesc... o să mă uit pe ea și-o să îți povestesc și ție

Costel Alexe: Bine. Îți mulțumesc!

Costel Alexe plătea facturile la Arcaland: „Trimite-mi să verific în contabilitate”

Interceptare care îl conexează pe Costel Alexe cu ferma de la Sculeni, cu activitatea de acolo, cu facturi. Convorbirea este din 11 septembrie 2020, ora 10:01.

Interlocutor: V-ați mai gândit cu...

Costel Alexe: Cu mutatul?

Interlocutor: Da, cu marfa

Costel Alexe: Le mutăm! Le mutăm. Dar cred că le mut până sân...până la alegeri. N-am avut timp, Iuliu, nici să mă...

Interlocutor: Da, da, mă gândesc

Costel Alexe: Nici să respir! Da? Dar știu că au terminat acolo! Am să sun acuma la Mihai (fratele său – n.r.)... și nevastă-mea, să văd dacă au terminat... și băile tot, la Sculeni. Da?

Interlocutor: Aha! Ok! Și le ducem toate acolo, nu?

Costel Alexe: Toate le ducem într-o platformă, așa cum am discutat, într-un cort. Și din cort, le... care...

Interlocutor: Le selectați

Costel Alexe: Le selectăm. Care le bag în... în... în clădire și care nu, o să mă ajuți să le mutăm înapoi în Alexandru, da?

Interlocutor: Da, da, da. Da

Costel Alexe: Bine. Hai că te sun tot astăzi să-ți zic!

Interlocutor: Și, dacă aveți timp îmi puteți... știți că mai este... mai este o (adresându-se unei alte persoane – nota procurorului) Mai... ce mai e, o factură, nu? (În mediul ambiental se aude replica unei persoane de sex masculin – nota procurorului). Asta aicea ce...

Interlocutor: O factură mare?

(În mediu ambiental se aude replica unei persoane de sex masculin – nota procurorului): Două

Costel Alexe: Păi ce factură? Că eu știu că am plătit!

Interlocutor: Două. Alea ultimele

Costel Alexe: Ia trimite-mi facturile să-mi spui dacă... să verific dacă în contabilitate, dacă sunt plătite sau nu, da?

Interlocutor: Da. Nu, nu-s sigur! Vi le trimit eu, acum îl trimit pe Manu

Costel Alexe: Hai! Dă-mi-le pe WhatsApp!

Ionel Borș, country manager la Liberty, s-a îngrozit când a aflat că prima cerere de sponsorizare, trimisă de Costel Alexe, îl avea ca destinatar

Acționarul de la Liberty: „Nu poți avea dosar penal și să ai capul limpede”

Discuție interceptată între Ionel Borș, country manager Liberty Galați, și Mirela Gătin, șefa Departamentului Juridic de la aceeași companie. Subiectul, dosarul în cauză, dar și atitudinea șefilor din multinațională în raport cu ei. Discuția a fost surprinsă după ce s-a aflat în mod public despre dosarul deschis de DNA.

Mirela Gătin: Dar trebuie să fie în scopul, din ce am citit și eu că n-am avut situații de genul ăsta, din ce am citit și eu în codu’ penal, e ca să obțină niște foloase...

Ionel Borș: Necuvenite

Mirela Gătin: ...necuvenite pentru sine sau pentru altul. E o întreagă definiție în Codul Penal

Ionel Borș: Da, da (neinteligibil)

Mirela Gătin: Da, da

Ionel Borș: Da, o lăsăm p-asta deoparte

Mirela Gătin: Da

Ionel Borș: Să-și urmeze cursul, să meargă mai departe, să cerceteze, să îi dovedească vinovăția celui vinovat

Mirela Gătin: Da, da

Ionel Borș: Problema este, ce zici de atitudinea firmei?

Mirela Gătin: Eu n-am fost nici într-unul din call-urile în care înțeleg că au fost membrii MC sau nu știu exact. Din ce am înțeles eu...

Ionel Borș: Care membri MC? Care membri MC?

Mirela Gătin: Care sunt în combinat. Înțeleg că ar fi fost o întâlnire, un call, ceva

Ionel Borș: N-a fost

Mirela Gătin: Ah. Dar din ce am înțeles eu, că s-ar fi explicat așa. Că BOGDAN (Bogdan Grecu, directorul general Liberty – n.r.) a cerut să... să retragă din, sau mă rog, să înceteze funcția sau să...

Ionel Borș: N-a cerut, n-a cerut

Mirela Gătin: Așa. Vă spun ce...

Ionel Borș: Nu, este altce...(neinteligibil)

Mirela Gătin: Ca să... și ca să poată să își pregătească apărarea că nu poți cu cap limpede să conduci o companie atât de mare și să te gândești și la ce probleme personale ai tu și să poți să te pregătești în sensul ăsta.

În alt dialog, Gătin i-a spus lui Borș că nu știa cine este Alexe, că sunt nume comune. Gătin a zis că cererea lui Alexe îi era adresată lui Borș („era parcă în aprilie anul trecut”). Borș s-a cutremurat, a susținut că nu știa că era menționat în mail.

Mirela Gătin: „I-am cerut Nicoletei cererea, că nu se găsea pe nicăieri. Inițial au fost doar hârtiile asociației”

Lucian Jugrin a stat mereu prin preajma lui Costel Alexe și i-a prins bine: funcție la stat, casă, sinecuri în consilii de administrație

Jugrin, identificat de DNA la Sculeni: „Eu restituiam două umbrele”

La primul transport de tablă și țevi de la Liberty Galați din 23 aprilie 2020, procurorii l-au plasat la ferma din Sculeni pe liberalul Lucian Jugrin, un fel de băiat de trupă de-al lui Costel Alexe. Procurorul a scris: „La descărcarea produselor, au asistat Mihai Alexe și Lucian Jugrin, consilier în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor”.

Lucian Jugrin, declarație dată procurorilor pe 12 ianuarie 2021:
- în relații de prietenie cu Alexe din 2012
- „Am făcut parte din Asociația HPN în perioada 2014 – 2016, în anul 2016 demisionând”
- „Nu cunosc nimic în legătură cu sponsorizările acordate acestei asociații în cursul anului 2020 de către Liberty Galați”
- „În luna aprilie 2020 am fost consilierul domnului ministru Costel Alexe pentru circa 20 de zile”
- „Eu mi-am desfășurat activitatea în jud. Iași, ocupându-mă de problemele de mediu ale acestui județ, fără să îmi desfășor activitatea la sediul ministerului din București”
- „În cursul anului 2020, nu mai rețin perioada, m-am deplasat de circa 3 ori la Sculeni, la fratele lui Costel Alexe, Mihai Alexe, care se afla pe șantier unde se renovau mai multe clădiri”
- „În luna septembrie m-am deplasat pentru a restitui 2 umbrele pe care le împrumutasem de la Mihai Alexe”
- „În niciuna din împrejurările în care am fost la Sculeni, la Mihai Alexe, acesta nu a primit materiale”

Omul de casă al lui Alexe chiar a primit o casă de la Alexe

Lucian Jugrin, grație relației cu Alexe, a îndeplinit, în ultimii ani, mai multe funcții publice: consilier parlamentar la cabinetul deputatului Costel Alexe, consilier local PNL, consilier la Instituția Prefectului județului Iași, președinte al Consiliului de Administrație al Fondului Local de Garantare Sfântu Gheorghe, administrator neexecutiv SC Exploatare Sistem Zonal Prahova, administrator al Engie România, administrator public al orașului Podu Iloaiei.

În 2018, Lucian Jugrin și soția sa au cumpărat un teren de 245 mp și o casă D+P+M în comuna Bârnova, pe strada Mitropolit Anastasie Crimca. Prețul total al tranzacției a fost fixat la 376.278 lei, adică aproximativ 80.000 de euro. Vânzători au fost Lenuța și Aurel Panainte, cumnata, respectiv fratele lui Ionel Panainte, unul dintre finii lui Costel Alexe.

Article image
În aprilie 2020, Costel Alexe, ministrul Mediului, i-a cerut o sponsorizare lui Ionel Borș, country-manager la Combinatul Liberty din Galați Ministerul aproba acordarea gratuită a Certificatelor CO2 pentru marii consumatori industriali și, în plus, monitoriza halda de zgură de la Galați, în condițiile în care România nu respecta Directiva Comisiei Europene privind închiderea acestor depozite neconforme Borș: „Alexe era im...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Martie 2024

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30