fbpx
 
Chirica a jignit un polițist local și a anunțat că îl dă afară, dar nimeni din instituție nu știe despre cine este vorba. Concedierea ar fi ilegală

Chirica a jignit un polițist local și a anunțat că îl dă afară, dar nimeni din instituție nu știe despre cine este vorba. Concedierea ar fi ilegală


Zilele trecute, într-o emisiune TV, primarul Mihai Chirica a punctat în rândul electoratului său de bază. Edilul a anunțat că va da afară un polițist local pe motiv că a dat amenzi de 10.000 de lei pensionarilor în timpul Stării de Urgență. I-a făcut și un proces de intenție: „Păi omul ăla dacă avea un drept de a trage fără somare, îmi împușca jumate din pensionari până dimineață.” Șeful de sindicat de la Poliția Locală nu știe despre cine este vorba, și nici doi angajați ai instituției cu care a vorbit REPORTER DE IAȘI. Oricum, concedierea ar fi ilegală și nu ar dovedi decât stilul discreționar de a conduce al primarului. 

Declarația buclucașă

Iată vorbele de o virulență rară ale lui Chirica:

„De mâine încerc să iau parul de la conservat, că se pare că în România până nu crapi capul cuiva, până nu-l dai afară din servici, până nu vine cu copchiii de mână în fața Primăriei să înceapă să bocească... La fel și polițistul ăla cu amenzi de 10.000 de lei date la niște pensionari! M-am și trezit dimineață cu nevastă-sa și copiii, că dom'le, nu-l schimba, nu-l da afară. Cum să îl ierți? Păi omul ăla dacă avea un drept de a trage fără somare, îmi împușca jumate din pensionari până dimineață. Tre' să fii cel puțin defect mintal să dai o amendă de 10.000 de lei la un pensionar care îl vezi că stă, săracul, cu două sacoșe jerpelite, care costă 1 leu, și nu-și permite să le schimbe. Adică te mai uiți un pic la profilul omului. Păi se poate?... Când îl prinzi pe unul că te îmbrâncește, îți ia casca și ți-o dă de pământ, te înțeleg, reacționezi dur, dacă-i nevoie îi faci și plângere penală și acționezi ca atare. Dar tu, când vezi că-i un amărât care, săracul, poate n-a citit presa, poate nu știe să se uite la ceas, poate nu vede bine, poate are o problemă, poate are Alzheimer, poate are o boală... Mai te duci și-l tragi de mână, îl mai dirijezi, îl mai sfătuiești".

Situația reală

Un jurist a explicat pentru REPORTER DE IAȘI că, dacă a respectat prevederile legii, care îi confereau un minimum și un maximum pentru o amendă, un polițist nu poate fi sancționat. Persoana amendată se poate adresa justiției, în cazul în care se simte nedreptățită. „Aplicarea maximului pe care-l permite legea pentru o amendă nu i se poate imputa, nu poate fi tras la răspundere. Un funcționar nu poate fi dat afară pentru că și-a făcut treaba cu prea mult zel. Și, dacă este dat afară, câștigă fără emoții procesul cu angajatorul”, a precizat juristul.

Liderul sindicatului polițiștilor Pro Lex Iași, Lucian Bunduc, spune că nu știe la cine se referă primarul. „Noi nu am auzit de un asemenea caz. Pe scurt, dacă un polițist ar fi fost sancționat, ar fi venit să se plângă la noi. Nu a venit nimeni, nu a fost nimeni băgat în Comisia de Disciplină. Sigur este membru de Sindicat, ar fi cerut protecția Sindicatului. Suntem detașați acum pe lângă secțiile de poliție, este mai greu să auzi acum ceva, dar este o situație extremă”, a precizat Bunduc.

Ce spun doi polițiști de la stradă

Întrebați pe stradă, de reporter, despre cazul colegului care a dat amenzi mari și a fost dat afară sau urmează să fie dat afară, doi polițiști locali aflați în puncte diferite din oraș au ridicat din umeri.

„Sincer să fiu, am citit ce a spus domnul primar, dar eu n-am auzit de așa un caz. Nu știu ca vreun coleg să fie dat afară. Tot ce știu, știu din acea declarație pe care am văzut-o”, a spus unul dintre ei.

Celălalt a precizat același detaliu: a văzut doar declarația lui Chirica. „Nu știu de acest caz, la noi nu s-a auzit nimic, n-a fost nimeni dat afară. Nici nu știu dacă este posibil, pentru că noi suntem la Ministerul de Interne acum, mergem la secțiile de Poliție din oraș”, a spus cel de-al doilea.

Primăria nu răspunde, șeful Poliției Locale tace

REPORTER DE IAȘI a încercat să discute cu Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei; nu a răspuns, cerând întrebări prin mesaj. Îi cerusem un comentariu al primarului legat de faptul că niciun polițist local nu a fost băgat în Comisia de disciplină și niciun polițist nu a fost dat afară.

Nici șeful Poliției Locale, Liviu Zanfirescu, nu a răspuns câtorva apeluri telefonice sau unui SMS.

Este posibil ca edilul să fi făcut aluzie la cazul unui pensionar amendat cu 2.000 de lei într-o zi și cu 3.000 de lei a doua zi – 5.000 de lei în total. Omul avea pensie de handicap de 375 de lei lunar și amenzile le-a primit în Păcurari, în perioada Stării de urgență, în luna aprilie. Dar ambele amenzi au fost aplicate de patrule mixte Poliția Națională – Poliția Militară. Diferență mare, însă, între povestea lui Chirica și realitate.

În plus, este bizară referirea la o asemenea situație la aproape trei luni după ce s-a încheiat Starea de Urgență. Cele mai multe dintre instituțiile publice au prevăzute în Regulemantele de Ordine Interioară un termen maxim în care angajatorul poate demara cercetarea disciplinară a unui angajat.

Minciunile primarului

Nu este pentru prima dată când Mihai Chirica se înflăcărează într-o emisiune TV și distorsionează faptele sau spune jumătăți de adevăr sau chiar minciuni.

Iată câteva exemple:

„Rezultatul alegerilor a fost unul dezastruos, în special pentru două partide - PSD şi PNL, care au obţinut cele mai mici scoruri din istoria lor în municipiul Iaşi - 14 procente PSD şi 18 PNL.” (Evenimentul, interviu 21 iunie 2019)

Adevărul: Rezultate alegeri locale Consiliul Local al Municipiului Iași 1996 PDSR (precursorul PSD) 10,2%, 2000 PNL 6,09%, 2008 PNL 11,07% (Sursa informațiilor: Site-ul Autorității Electorale Permanente)

„De ce nu a fost trecută până acum vila în declarația de avere?

Nu a fost trecută pentru că nu a existat. Nu a fost trecută în declarația de avere pentru că abia a fost achiziționată în anul 2019.” (7est.ro, interviu 21 iunie 2019)

Adevărul: Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat pe 27 august 2018.

„Trebuie să te gândești la sănătatea ta. Până la urmă, nu știi cum este omul din față. Pare că este sănătos, așa cum par și eu. Eu o singură chestie spun. Că în calitate de primar și coordonator al Situațiilor de Urgență pe Municipiul Iași, mi-am făcut testul și ieri și îl fac săptămânal, ca să nu-mi infestez (sic!) colegii”. (IasiTvLife, aprilie 2020)

Adevărul: În acel moment în România erau testați doar cei suspecți de coronavirus. Coordonatorul Situațiilor de Urgență nu intra în această categorie. Pe toată Moldova se făceau 60 de teste la Iași, zilnic. A doua zi după apariția unui material despre declarația de mai sus, a revenit, inventând o poveste: la un centru al Primăriei pe care l-a vizitat ar fi existat suspiciunea unui caz pozitiv și de asta s-a testat, o singură dată.

Article image
Șefii Primăriei nu s-au lăsat până nu au demolat o scară metalică, o copertină și o anexă fără autorizație, în curtea proprie a unei văduve de 85 de ani. Sunt blocuri ilegale construite în Iași pe care Mihai Chirica nu le-a demolat deși sunt sentințe definitive și irevocabile. Sunt blocuri fără autorizație pe care Chirica le-a făcut scăpate de buldozer pierzând lamentabil în instanță, prin lipsa „calității procesuale”. La v...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 06 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30