fbpx
 
Proaspăt pensionar, directorul DSP tocmai s-a reangajat la stat: Vasile Cepoi are cumul pensie-salariu de 20.000 de lei/lună

Proaspăt pensionar, directorul DSP tocmai s-a reangajat la stat: Vasile Cepoi are cumul pensie-salariu de 20.000 de lei/lună


Doctorul n-a mai profesat de 22 de ani, timp în care a ocupat doar funcții administrative, dar și-a rezervat postul de la Spitalul Parhon în tot acest timp

A ieșit la pensie în octombrie 2022, are 68 de ani, dar și-a cerut din iarnă transferul la Institutul Regional de Oncologie, medic în Medicină Internă

Pensia e de 2.000 de euro la care se adaugă salariul de bază la noul loc de muncă, tot 2.000 de euro

Managerul IRO, Mirela Grosu, care e protejata lui Vasile Cepoi de mulți ani, spune că e criză de medici în spital, dar cei tineri nu primesc posturi

Medicul Vasile Cepoi, fostul șef al DSP Iași, a susținut-o constant, din 2011, pe Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie. La demiterea acesteia, în 2015, Vasile Cepoi a fost singurul care a insistat la Ministerul Sănătății ca aceasta să rămână interimar. Și așa s-a întâmplat.
A venit vremea întoarcerii favorurilor. În 2023, pensionarul Vasile Cepoi și-a cerut transferul de la Spitalul CI Parhon, unde avea post rezervat, devenind acum medic la IRO Iași.
„Avem foarte mare nevoie de medici. Domnul Cepoi s-a pensionat din funcția de la DSP, dar este medic, era la Parhon și acum a venit la noi”, explică Mirela Grosu.

IRO a fost creația lui Vasile Cepoi și s-a retras aici pentru a-și încheia cariera

Carierist cu funcții importante, inclusiv ministru

Între 2001 și 2005, cu o scurtă întrerupere, Vasile Cepoi a fost șeful Casei de Asigurări de Sănătate Iași. Între iulie 2003 și februarie 2004 a fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, apoi, între 2005 și 2008, președinte al CNAS.
Între 2008 și 2009 a lucrat la Spitalul C.I. Parhon (director pentru dezvoltare și asigurarea calității medicale), apoi, din 2009, a fost numit şef al DSP.
În 2012 a părăsit postul, care a rămas rezervat, fiind desemnat secretar de stat în MS. În mai 2012 a devenit ministru al Sănătății, dar a demisionat câteva luni mai târziu.
A fost consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului Victor Ponta, fiind eliberat din funcție în iulie 2014, când a devenit președinte al Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor (devenită Autoritatea Națională de Management a Calității în Sănătate).
În 2020, la 66 de ani, a revenit pe postul rezervat de director DSP Iași. În octombrie 2022, Vasile Cepoi, fost ministru al Sănătății și important birocrat din Sănătate, s-a pensionat de la conducerea Direcției de Sănătate Publică Iași. Teoretic, tot atunci s-a întors la Spitalul C.I. Parhon, acolo unde a avut, din 2001, un post de medic de medicină internă rezervat.

Veniturile lunare: circa 4.000 de euro/lună

Conform ultimei declarații de avere, depusă în iunie 2022, familia Cepoi deține 1.200 mp de teren intravilan în municipiul Iași, 453 mp de teren intravilan în municipiul Botoșani, 5 ha de teren agricol în Tudora - Botoșani, 1 hectar de pădure la Frumușica – Botoșani, 1.000 mp de intravilan la Molid (Suceava).
Soții Vasile și Fănița Cepoi au casă de 270 mp în Iași, un alt apartament de 82 mp și o casă de 70 mp în Botoșani (din 1969). Declarația de avere mai menționează un VW Tiguan din 2016, conturi de 31.444 de euro și 9.225 de lei.
În ultima declarație de avere, Vasile Cepoi a menționat venituri de 130.861 de lei de la DSP (10.905 lei/lună), 17.258 de lei de la Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București (cursuri) și 67.200 de lei de la UMF (cursuri). Soția, profesoară la Liceul cu Program Sportiv, a câștigat în același an 52.800 de lei.

Carieră de medic destul de discretă

Prin comparație cu traseul onorant în managementul medical, ocupând printre cele mai importante funcții din România în ultimii 20 de ani, cariera de medic a lui Vasile Cepoi a fost mult mai discretă. A fost medic stagiar la Spitalul CFR, până în 1984, iar Revoluția l-a prins ca medic de dispensar la Deleni.
Ulterior a lucrat, timp de 4 ani, la Spitalul Pașcani, apoi s-a transferat la CI Parhon, ca specialist în medicină internă. A rămas la spitalul din Copou până în 2001, când a început ascensiunea sa în structurile guvernamentale. Postul său de la Parhon a fost păstrat în conservare timp de 22 de ani.

Mirela Grosu, managerul IRO, spune că spitalul are nevoie de medici, dar unui tânăr nu i s-ar fi oferit un asemenea post

Mirela Grosu, protejata lui Vasile Cepoi

Relația lui Vasile Cepoi cu managementul IRO este una specială. În 2011, la insistențele lui Vasile Cepoi, pe atunci șef DSP, actualul manager Mirela Grosu a ajuns interimar la IRO, unitate medicală ce nu funcționa încă (activitatea a început în martie 2012). Înainte de preluarea funcției, era director financiar la fostul Spital de Urgențe.
În anul 2013, Mirela Grosu a participat și a câștigat concursul de manager, dar în mai 2015 a fost demisă brusc de Ministerul Sănătății. La evaluarea anuală nu avea la dosar un act adiţional necesar reevaluării unui indicator din planul de management. Grosu ceruse renegocierea acestuia cu câteva luni înainte, dar nu a mai transmis și actul adițional.
La evaluarea din mai i-a fost cerut tocmai acel document. În apărarea ei a sărit atunci, la Ministerul Sănătății, Vasile Cepoi. Fusese ministru, era președinte al Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor. Tot el a insistat ca Grosu să rămână interimar până la organizarea concursului. Așa s-a și întâmplat, iar în septembrie 2015 Mirela Grosu a câștigat din nou postul.

Se tot discută de interzicerea cumulului pensie-salariu

După ce s-a pensionat, Vasile Cepoi s-a întors la postul pe care Spitalul C.I. Parhon i l-a păstrat. Dar a fost angajatul spitalului scurtă vreme. De la începutul anului, la 68 de ani, s-a transferat la Institutul Regional de Oncologie, unde este medic de medicină internă.
„Avem foarte mare nevoie de medici. Domnul Cepoi s-a pensionat din funcția de la DSP, dar este în continuare medic. Lucra la Parhon, acum a venit la noi, unde este medic de medicină internă”, a precizat Mirela Grosu. REPORTER DE IAȘI nu l-a putut contacta pe Vasile Cepoi.
Cumulul pensie-salariu este permis în România. Guvernul a început recent discuții despre posibilitatea interzicerii acestei practici, dar a renunțat la propunere.

Article image
Spitalul de Oncologie are zilnic 25-30% paturi goale deși se spune că este subdimensionat și tocmai de aceea s-au închiriat alte spații de cazare pentru pacienți în privat Hotelul din Tătărași este de asemenea gol, cu 10-20% grad de ocupare, dar este plătit lunar la capacitatea maximă de 90 de paturi. Este cea mai ciudată negociere pe care o putea face statul român cu o firmă-căpușă Administratorul Ecoedil încasează anual...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 21 Aprilie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31