fbpx
 
Statul penal: șefa IRO și-a plătit nora cu 10.000 de lei/lună din bani publici ca să nu facă nimic. Asistentele muncesc pentru 3.200 lei

Statul penal: șefa IRO și-a plătit nora cu 10.000 de lei/lună din bani publici ca să nu facă nimic. Asistentele muncesc pentru 3.200 lei


Mirela Grosu a inclus-o pe nora sa într-un proiect cu finanțare europeană cu un salariu brut de 17.168 de lei

Anterior, Alexandra Grosu avea un venit la IRO de 2.400 de lei plus un spor de 15%

La un an după ce-a obținut o creștere de patru ori a salariului, nora directoarei IRO a născut și are o indemnizație lunară de 8.500 de lei/lună

Bugetul public a fost manevrat în folosul familiei Grosu

Statul confiscat: acum doi ani, Mirela Grosu, directoarea de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași, a angajat-o pe nora sa, Alexandra, pe poziția de „specialist în relații publice” în cadrul unui proiect cu finanțare UE. Salariul, absolut uluitor: 17.618 lei brut, peste 10.000 de lei net, adică mai bine de 2.000 de euro.

În primăvara acestui an, Alexandra Grosu a născut, astfel că acum se află în concediu de creștere a copilului, încasând, datorită salariului de la IRO, indemnizația maximă permisă de lege: 8.500 de lei. Trai pe vătrai, cu bani publici.

Mirela Grosu, directoarea Institutului Regional de Oncologie, s-a folosit de spital ca de firma ei proprie ca să-i facă nurorii un salariu net de 2.200 euro/lună

Coordonatele mutării pe relația soacră – noră:

* pe 21 iulie 2021, Alexandra Grosu a fost încadrată, cu normă întreagă, la Institutul Regional de Oncologie condus de Mirela Grosu, soacra sa
* contractul a fost încheiat pe durată determinată, până la 31 decembrie 2023
* salariul de bază brut lunar al Alexandrei Grosu a fost fixat la 17.618 lei, ceea ce corespunde unui venit net de aproximativ 10.300 de lei
* funcția ocupată de Alexandra Grosu a fost de „specialist în relații publice”
* pe 7 aprilie 2023, contractul dintre noră și IRO a fost suspendat. Alexandra Grosu a devenit mamă pentru a doua oară
* aflată în concediu de creștere a copilului, aceasta încasează indemnizația maximă permisă de lege, de 8.500 lei/net/lunar. Până ce copilul împlinește vârsta de doi ani, legea prevede că mama primește o indemnizație egală cu „85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni”, dar nu mai mult de 8.500 lei

Angajată de mama-soacră prin concurs

Explicația managerului-soacră: Alexandra Grosu a fost angajată pe un proiect european. „La data 25.03.2021 a participat la concursul organizat pentru posturi în afara organigramei IRO, post cu durată determinată și a fost încadrată (21.07.2021) coordonator expert informare și consiliere în cadrul Proiectului: «ONCOFEM - Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân» - Regiunile de dezvoltare Nord Est, Sud Est - Cod SMIS: 136664, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020. Denumirea postului apare în Revisal ca «specialist în relații publice» întrucât câmpurile de completat în platformă sunt predefinite, neexistând opțiunea notării postului de «coordonator expert informare și consiliere», acesta fiind un post specific derulării proiectului, în cererea de finanțare fiind menționat codul COR 243201 corespondent pentru «specialist în relații publice»”.

Fiul, Vlad Grosu, și soția sa sunt „bursieri” la spitalul de stat jupânit de mama Mirela Grosu. Fiul a falsificat dolari pe imprimanta proprie

A câștigat nora, participând mai mulți candidați

În plus, șefa IRO a spus că această selecție a fost anunțată public. „Încadrarea s-a realizat prin procedura de recrutare specifică proiectului, conform Ordinului MS nr. 355/11.03.2021 pentru aprobarea procedurii de recrutare și selecție a personalului angajat în afara organigramei în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, cu anunț de concurs (...) la care au participat mai mulți candidați. Anunțul a fost postat în mod transparent, pe site-ul IRO: www.iroiasi.ro, a precizat Mirela Grosu.

Pentru cei 10.000 de lei net pe lună, nora Alexandra „elaborează”, „coordonează”, „realizează”, „colaborează” și „participă” la diferite chestii în cadrul proiectului. Acum e în concediu de creștere a copilului.

Sclavii de la IRO iau 3.500 de lei/lună

Salariul uriaș cu care a fost angajată acum doi ani Alexandra Grosu este privit cu jind de alți lucrători medicali din IRO, în special de asistente care câștigă lunar doar 35-45% din cât ia nora directoarei.

„În Ambulatoriu, adică acolo unde se muncește la foc automat, sunt asistente care, cu tot cu spor, nu ridică mai mult de 3.500 de lei pe lună. Cele de la «Internări de zi» urcă spre 4.500 lei net lunar, iar cele de la screening 5.000 lei/net/lună”, a spus o sursă din interiorul unității medicale.
Anterior anului 2021, Alexandra Grosu a lucrat tot la IRO condus de mama-soacră. Astfel, tânăra, acum în vârstă de 36 de ani, a încheiat un contract de muncă cu Institutul în 2012.

În 2015, figura în baza de date ca referent cu timp parțial de muncă, Alexandra Grosu având atunci un salariu de bază lunar brut de 2.429 lei la care s-a adăugat un spor de 15% pentru „condiții deosebite, stres”.

Anterior, între 2009 și 2012, Alexandra Grosu a lucrat tot în sistemul sanitar ca registrator medical la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași. Până la ora publicării acestui articol, Alexandra Grosu a refuzat dialogul cu REPORTER DE IAȘI, deși a fost sunată în repetate rânduri și i-a fost trimis și un mesaj pe WhatsApp cu tema discuției.

Mirela Grosu are o vilă vizavi de Motel Bucium, gard în gard cu proprietarul unui hotel din Iași căreia IRO îi plătește lunar 20.000 de euro ca să cazeze bolnavi pe hârtie

Fiul directoarei de la IRO a falsificat dolari pe imprimanta de acasă

Mai mulți ani, Vlad Grosu, fiul directoarei IRO și soțul Alexandrei, a fost ofițer financiar la Ministerul Cercetării și Inovării, Direcția Generală organism intermediar pentru cercetare. Pe site-ul ministerului există declarațiile de avere completate de Grosu în perioada 2015 - 2019.
Însă, în ultimii ani, Grosu junior a fost parte a unui dosar penal, având calitatea de suspect. Acesta ar fi falsificat câteva sute de bancnote, fiecare cu o valoare de 100 de dolari, pentru a-și ajuta un amic care-i luase de la iubita videochat-istă.

Iată ce au consemnat judecătorii ieșeni:În fapt, s-a reţinut că inculpatul (amicul lui Grosu junior – n.r.) a avut o relaţie de concubinaj cu persoana vătămată (...), aceştia locuind împreună. În toată această perioadă, profitând de faptul că aceasta câştiga bani din video chat şi îi depozita în locuinţă, inculpatul a sustras sume mari de bani pe care intenţiona să le restituie, dar fiind dependent de jocuri de noroc, nu a reuşit acest lucru. Ca urmare, inculpatul a apelat la suspectul (Grosu Vlad Dumitru – n.r.) căruia i-a înmânat o bancnotă de 100 USD şi acesta a falsificat mai multe bancnote pe care i le-a înmânat inculpatului (...), care le amesteca apoi printre celelalte bancnote autentice deţinute de persoana vătămată, în speranţa că nu se va sesiza sustragerea acestora. Ulterior, relaţia dintre inculpat şi persoana vătămată s-a deteriorat, fapt ce a determinat-o pe aceasta să ducă banii la locuinţa tatălui său (...). (Persoana – n.r.) vătămată a constatat existenţa bancnotelor contrafăcute în momentul în care s-a deplasat la bancă (08.01.2015), intenţionând să schimbe banii din dolari în euro. În total au fost identificat un nr. de 210 bancnote falsificate, în cupiură de 100 USD, cu seria HK ######## B”.

I-au confiscat 210 de bancote false

Băiatul și fata de la care luase banii s-au împăcat. Grosu a avut calitatea de suspect. Nimeni n-a mai fost condamnat, dar judecătorii au dispus în primăvara anului 2023 „confiscarea specială a 210 bancnote false de 100 USD” precum și a unor „bunuri folosite de către suspectul Grosu Vlad Dumitru la săvârşirea infracţiunii”, laptop, HDD extern, o multifuncțională.

„E o problemă veche, de ce o dezgropați? Eu nu mai sunt persoană publică. Nu am falsificat nimic”, a spus Vlad Grosu.

Alexandra Grosu e un nomenclaturist de rit nou: are soacra manager la stat, deci poate câștiga 2.200 euro/lună fără să dea explicații

Cuscrul managerei de la IRO avea contracte cu spitalul

În 2021, REPORTER DE IAȘI a scris, în exclusivitate, cum familia lărgită a Mirelei Grosu se înfrupta din fondurile IRO. Astfel, Grosu, ca manager general, o avea în subordine pe nora sa, Alexandra, pe-atunci economist la Managementul Calității în cadrul spitalului. Iar cuscrul Mirelei Grosu, Titel Petrușca, fost instalator la IRO, își făcuse o firmă care avea contracte cu Institutul.

Prin firma sa PT SAN INSTAL, Titel Petrușca a avut contracte cu IRO, spital condus de cuscra sa și la care lucra fiica sa. Încrengăturile: în sistemul electronic de achiziții publice, la unul dintre contractele SAN INSTAL – IRO, numărul de telefon și adresa de email erau ale Alexandrei Grosu, fostă Petrușca. Deci, Alexandra era persoana de legătură a firmei tatălui său în relația de afaceri cu spitalul la care ea însăși era angajată, instituție condusă de soacra sa.

În 2020, instalatorul pensionar Petrușca a revenit la IRO, ca patron, și a semnat două contracte, unul în noiembrie și altul în decembrie, fiecare de câte 3.927 lei. Obiectul: „servicii de mentenanță instalații sanitare, termice și de evacuarea apelor menajere”. În 2021, valoarea totală a contractelor IRO (cuscra) - PT SAN INSTAL (cuscru) s-a ridicat la peste 47.000 lei, adică o medie lunară de aproape 4.000 de lei.

Mașini ascunse în declarația de avere

Familia Grosu deține o vilă de 210 mp pe strada Ion Chelcea, peste drum de Motel Bucium. Au zeci de hectare de teren și mai multe firme pe numele lui Vlad și al Alexandrei Grosu (fiul și nora managerei de la IRO), SRL-uri cu obiecte de activitate diverse, de la fabricarea pâinii, consultanță în afaceri, cultivarea arbuștilor fructiferi sau comerț cu ridicata al fructelor și legumelor.

În declarația de avere semnată de Mirela Grosu în iunie 2023, aceasta a menționat două mașini: un VW Passat din 2003 și o Toyota RAV 4 din 2004. Însă, în 2021, REPORTER DE IAȘI a descoperit pe firmele familiei două autoturisme de lux, o Mazda CX-30, respectiv un BMW X3. Tot în declarația de anul acesta, Mirela Grosu a mai menționat:
- 3/4 din două hectare de teren moștenite în Românești
- două parcele cu o suprafață însumată de 2.410 mp în Iași
- vila din Bucium
- un depozit bancar de 20.736 lei
- un împrumut acordat feciorului, Vlad, în valoare de 58.000 lei
- datorii bancare de 72.000 lei
- un salariu net încasat de la IRO de 150.918 lei pe tot anul trecut, cu o medie lunară netă de 12.576 lei
- 1.504 lei primiți ca arendă

Article image
* Cuscrul Mirelei Grosu a fost șeful instalatorilor la IRO și s-a pensionat în 2019 * De atunci, în fiecare lună, spitalul îi plătește 3.927 lei, contracte prin achiziție directă, pentru „mentenanță instalații” * Dar spitalul are 28 de muncitori și instalatori și e clădire nouă, fără probleme * Practic, noi, ieșenii, îi plătim „lui Cuscru” o pensie specială de 4.000 de lei, neoficială * Și nora directoarei lucrează tot la I...
Autor Cezar Moraru Anchete 21 Mai 2021


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31