fbpx
 
Sursa: Facebook Sursa: Facebook

PNL și PSD își dispută o sinecură la Antibiotice, fabrica plătește pagubele. 314.000 de lei despăgubiri pentru un post în CA


PSD și-a pus un om în Consiliul de Administrație de la Antibiotice, un medic din București

În 2019, Guvernul cade la moțiune, iar PNL își pune un alt om în Consiliul de Administrație: Timofticiuc, prietenul lui Tătaru, care devenise ministru

Medicul dă Antibiotice în judecată și urmează o poveste sordidă, terminată cu 60.000 de euro despăgubiri din bugetul companiei

Concedierea abuzivă de către PNL a unui administrator pus de PSD la producătorul ieșean de medicamente Antibiotice SA este pe cale să păgubească bugetul fabricii cu peste 300.000 de lei.

Tevatura s-a produs din cauza schimbării PSD-PNL, din 2019, de la conducerea Ministerului Sănătății, instituția care deține pachetul majoritar de la Antibiotice, miniștrii ghidându-se după principiul „Pleacă ai voștri, vin ai noștri”. În cazul acesta, însă, modul în care liberalii au motivat concedierea pesedistului – niște postări pe Facebook și absențe închipuite de la ședințe – a fost sancționat de instanțele de judecată ca nejustificat și a scos societatea ca bună de plată.

Activitate ca la privat, CA ca la Stat

Cotată la Bursă, cu raportări periodice care indică creșteri ale cifrelor de afaceri și extindere pe piața internațională, într-un domeniu extrem de competitiv cum este cel pharma, societatea Antibiotice SA este unul dintre simbolurile mediului de afaceri ieșean.

Un călcâi al lui Ahile pentru această firmă îl reprezintă, însă, utilizarea de către acționarul majoritar – Ministerul Sănătății – a posturilor din Consiliul de Administrație (CA) drept marfă politică – sinecuri acordate celor care fac parte din cercul de interese/partidul celui care deține postul de ministru.

Tentația este cu atât mai mare cu cât postul de administrator de la această societate este plătit regește. Aceasta în condițiile în care, în principiu, membrii CA trebuie doar să aprobe, în ședințe periodice, propunerile conducerii executive reprezentată de directorul general Ioan Nani.

Sinecuri vânate de politicieni

A devenit notoriu faptul că schimbarea miniștrilor aduce, de multe ori, și schimbarea celor din Consiliile de Administrație din instituțiile subordonate ministerelor. Un astfel de caz a ajuns pe rolul instanțelor de judecată, reclamant fiind Dan Octavian Alexandrescu, un medic din București care a contestat ca fiind ilegală modalitatea în care, în 2020, a fost schimbat din funcția de administrator de la Antibiotice SA.

El fusese numit în acest organism în aprilie 2018 de Adunarea Generală a Acționarilor la propunerea Ministerului Sănătății, ministru în funcție fiind Sorina Pintea (PSD). În aceeași perioadă, Alexandrescu își afirma periodic, pe Facebook, atasamentul pentru această formațiune politică, el fiind, din 2017, și secretar de stat în minister.

 

Inițial, Alexandrescu a fost numit pentru o perioadă de 6 luni în CA la Antibiotice, ulterior câștigând un concurs în baza căruia, în septembrie 2018, a primit un mandat de 4 ani.

În toamna lui 2019, însă, o moțiune de cenzură a dus la căderea Guvernului PSD, iar Ministerul Sănătății a revenit PNL, prin ministrul Nelu Tătaru. În acest moment, postul lui Alexandrescu a fost luat la ochi, dar operațiunea de înlăturare a sa părea destul de dificilă în condițiile în care, cu un an mai devreme, își asigurase un mandat până în 2022, obținut prin concurs.

Două reproșuri pentru revocare

Drept urmare, a fost întocmit un raport de evaluare al administratorilor, în care toți au primit calificativul „bine”, dar în urma căruia, în septembrie 2020, Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), prin votul decisiv al reprezentantului Ministerului Sănătății, a decis revocarea mandatului doar pentru Alexandrescu. În sprijinul deciziei, a fost invocat faptul că nu a respectat prevederile art. 4, 12 şi 16 din Codul de Etică al societăţii, având exprimări publice ofensatoare la adresa autorităţilor Statului român şi, de asemenea, că a lipsit de la şedinţe ale Consiliului şi ale Adunării Generale a Acţionarilor, fără justificare valabilă.

Dan Octavian Alexandrescu (Sursa: Facebook)

Alexandrescu a contestat decizia, inițial în cadrul societății, iar apoi, la instanțe. El a cerut judecătorilor să constate faptul că revocarea sa a fost abuzivă și a solicitat să i se achite indemnizația de administrator ca și cum activitatea sa a continuat.

În replică, juriștii Antibiotice au depus întâmpinare prin intermediul căreia au invocat excepţia de inadmisibilitate a cererii depuse, excepţia de necompetenţă materială funcţională a completului specializat în materie de contencios administrativ şi, pe fond, respingerea acţiunii.

Surpriză: de fapt, avea prezența cea mai mare

În final, în momentul în care a analizat verificarea temeiniciei şi realităţii motivelor care au stat la baza revocării, completul de la Tribunalul Iași a constatat că acestea nu stau în picioare.

Astfel, din cercetarea evaluărilor administratorilor ne-executivi, Tribunalul a observat că Alexandrescu a avut o prezenţă de 83,33% în şedinţele AGA şi o prezenţă de 95,83% în şedinţele Consiliului, primind 3, respectiv 4 puncte din 5 puncte posibile la aceste două capitole, în timp ce ceilalţi administratori ne-executivi au avut prezenţe semnificativ mai reduse în şedinţele AGA şi prezenţe similare în şedinţele Consiliului, fără ca în cazul acestora să se pună în discuţie revocarea mandatului! „Concluzia firească ce se impune este că aceasta împrejurare nu este una întemeiată, întrucât dacă ar fi fost un criteriu serios, s-ar fi impus şi revocarea mandatelor celorlalţi administratori ne-executivi, ceea ce nu s-a întâmplat”, a fost concluzia judecătorilor.

Denigrarea pe Facebook: „motiv artificial şi lipsit de substanţă”

Referitor la celălalt argument, Tribunalul a remarcat faptul că în raportul de evaluare se scria că „Administratorul ne-executiv a comunicat în spaţiul public, pe reţelele de socializare, unele comentarii negative la adresa autorităţilor publice, afectând relaţionarea societăţii cu Autoritatea Tutelară, Ministerul Sănătăţii.”

Analizând „comentariile”, completul de judecată a constatat că, în concret, raportul a reţinut că, de fapt, Alexandrescu „a preluat şi postat o imagine şi mesajele asociate, fără ca mesajele respective să fie opera sa, fiind de domeniul evidenţei caracterul politic şi ironic al mesajului respectiv. (...) Postarea publică a reclamantului nu conţine nicio menţiune privind societatea pârâtă şi nicio referire la calitatea acestuia în cadrul societăţii. În plus, postarea în discuţie nu face nicio referire la Ministerul Sănătăţii şi nu prezintă nicio opinie personală a reclamantului cu privire la mesajul preluat şi postat pe pagina personală de Facebook. Mesajul fiind unul cu evident caracter de satiră politică nu configurează niciun real element de legătură între postare, societatea pârâtă şi reclamant, în calitatea sa de administrator ne-executiv în cadrul societăţii Antibiotice, astfel încât nu rezultă cum a încălcat reclamantul obligaţiile de diligenţă, onestitate şi loialitate în raport de societatea pârâtă.”

În final, instanța a decis că acest motiv invocat de societate „este unul artificial şi lipsit de substanţă, fiind utilizat exclusiv pentru a genera aparenţa unei revocări justificate a mandatului reclamantului”.

I-a luat locul un apropiat al noului ministru

În acest context, Tribunalul a decis, în iunie 2022, că revocarea mandatului a fost abuzivă, motiv pentru care a stabilit ca angajatorul să îl despăgubească pe Alexandrescu cu suma de 314.063 lei. În plus, Antibiotice trebuie să îi mai achite 8.272,7 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Antibiotice a depus apel, care a fost respins în acest an, și această decizie fiind contestată de firmă. În prezent dosarul se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu termen în ianuarie 2024.

Nelu Tătaru (Sursa: Facebook)

În locul lui Alexandrescu, în Consiliul de Administrație de la Antibiotice a fost numit, la propunerea Ministerului condus la acel moment de Nelu Tătaru (foto sus), un apropiat al acestuia, Lucian Timofticiuc, patronul unei publicații din județul Vaslui care, anterior, îi fusese consilier personal ministrului. Ulterior, Timofticiuc a fost ales președinte al Consiliului de Administrație de la Antibiotice pentru o perioadă de 4 ani.

Article image
Fără nicio licitație, Wink administrează 103 stații de tramvaie din Iași, cele centrale fiind deținute în exclusivitate Plătește lunar la CTP doar 2.060 euro pe 103 stații, adică 20 de euro/lună/amplasament. Adică 100 de lei, bani de semințe Ulterior, Wink vinde publicitatea din stații la prețurile reale ale pieței: între 400 și 700 de euro/lună Adică tarifele practicate sunt de până la 35 de ori mai mari decât cele soli...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 06 Septembrie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31