fbpx
 
Andrei Postolache, glorios fără glorie

Andrei Postolache, glorios fără glorie


„Susțin construirea Spitalului Regional în Moara de Vânt dacă domnul primar își asumă modificarea regulamentului de funcționare a Consiliului Local”, asta aș fi așteptat de la Andrei Postolache să spună în celebra ședință pentru care, probabil pe nedrept, a fost acuzat de pactizare cu PSD.

 

Este limpede că spitalul ori se va construi unde vrea primarul Mihai Chirica, ori nu se va construi deloc. Dacă locația aleasă este într-adevăr nepotrivită, așa cum susțin liberalii, rămâne de văzut. Decât nimic, mai bine așa.

 

Pe de altă parte, mi-e ciudă că Andrei Postolache a votat proiectul pur și simplu, mai ales că hotărârea nu trecea fără acordul său. A fost unul dintre rarele momente care dă putere unui politician fără putere să dinamiteze o parte a sistemului.

 

Andrei Postolache nu este prima figură decentă din Consiliul Local. Oameni bine intenționați au mai ajuns sporadic în acest for. Ce-i drept, aceștia nu comunicau atât de eficient pe internet. Sau poate n-au avut cont de Facebook.

 

Potrivit legii, principalul atribut al unui consilier local este cel de a iniția și a vota proiecte de hotărâre. În realitate, aleșii de la Iași nu au acest drept. Regulamentul nu prevede un interval clar de timp față de momentul depunerii unui proiect și momentul în care acesta trebuie dezbătut în plen. Nefiind termene, nu există nici sancțiuni pentru nerespectarea acestora.

 

De mai bine de 10 ani, toți consilierii locali sunt niște glorioși fără glorie. Primarul este persoana care decide ce se supune votului într-o ședință de Consiliu. Regulamentul îi permite să nu supună dezbaterii inițiativele care nu-i convin. De la mandat la mandat, de la primar la primar, o crimă politică este perpetuată în tăcere. Peste o sută de proiecte inițiate de consilieri neagreați de primar, dar aleși de comunitate, zac în arhiva Primăriei.

 

Când simt breșa în sistemul imunitar, virușii încep să se multiplice punând stăpânire pe organism. Andrei Postolache tocmai a ratat ocazia de a fi un virus. În schimbul votului pentru amplasamentul spitalului, a avut posibilitatea să ceară repunerea în drepturi a consilierilor locali, adică schimbarea regulamentului. E drept, obligarea Consiliului să dezbată o inițiativă, nu înseamnă aprobarea acesteia. Dar e un pas spre o boală bună.

 

Liderul ”Pentru Iași” ascultă muzică rock, are impertinența de a citi cărți și, spre deosebire de majoritatea figurilor politice, chiar se pricepe la o meserie. În vară, Andrei Postolache reprezenta un melanj de decență, răzvrătire și alte ingrediente cu totul străine de superficialitatea din care este plămădită majoritatea figurilor politice. Suficient ca mulți dintre ieșenii terorizați de mediocritate să-l voteze.

Iașul dospește de oameni ”cool”. Pentru a fi un politician eficient nu este suficient doar să citești, să asculți rock și să fii cinstit. Când sistemul are garda jos, e musai să știi să faci compromisuri. Pentru comunitate, la vedere și în afara zonei obscure. Altfel, doar faci figurație.

 

Andrei, „grow the fuck up”! E ceea ce le-ai sugerat analiștilor din mass-media chiar tu.     


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31