fbpx
 
Rege, caut amplasament!

Rege, caut amplasament!


Deşi au trecut mai multe luni de la atribuirea contractului pentru execuţia statuii Regelui Ferdinand nu se ştie încă locul unde va fi amplasată. Primăria vrea să plătească pentru acest lucru, de parcă nu ar cunoaşte oraşul şi istoria lui.

 

S-au scurs cinci luni şi 369.000 de lei de la semnarea contractului de execuţie a statuii regelui Ferdinand, dar beneficiarul habar nu are unde să o amplaseze. Istorici, arhitecţi şi consilieri locali, membri ai Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local, au fost chestionaţi de REPORTER DE IAŞI cu privire la amplasamentul ideal. Din păcate, consilierii locali, tocmai cei care ar trebui să decidă acest lucru, au dat-o cu bâta în baltă. Cu mici excepţii, aceştia au încercat să-şi acopere ignoranţa prin tot felul de motive puerile. 

 

Istrate nu discută la telefon

Unul dintre aceştia a fost profesorul universitar Marcel Istrate, consilier local PSD, care l-a invitat pe jurnalistul REPORTER DE IAŞI să se înscrie într-o audienţă. „Nu s-a discutat despre niciun ampasament. Nu ştiu ce amplasament s-ar nimeri. Eu nu discut la telefon. Dacă vreţi, ne putem vedea faţă în faţă. Eu sunt la serviciul meu, îmi văd de treaba mea”, ne-a spus consilierul pentru care încă nu s-a inventat “treaba urbei”, cea pentru care ocupă un scaun în Consiliul Local.

La fel de lipsit de informaţii s-a dovedit a fi şi consilierul Florentin Traian Ciobotaru, care s-a scuzat că e la volan şi ne-a sugerat să-i întrebăm despre această problemă pe oameni care se ocupă de… identificat locaţii pentru statui. „Nu îmi aduc aminte acum ca să vă dau informaţii. Sunt plecat în judeţ, la o şcoală. Nu mă pot pronunţa asupra vreunui amplasament. În primul rând, sunt în trafic şi nu-i în regulă ce fac. V-am răspuns din respect. Sunt specialişti care pot să indice cu precizie locaţia cea mai nimerită. Eu sunt şi profesor de istorie, dar sunt oameni care sunt special calificaţi pentru asta. Nu pot să avansez acum o locaţie şi apoi să aflu că ce am avansat eu nu-i în regulă”, s-a scuzat consilierul Ciobotaru.

 

Statuia lui Ferdinand (aici sunt machetele) va avea o înălţime de 2,4 metri

 

„Soluţia: în faţa unui edificiu edificator”

În acelaşi registru s-a înscris şi consilierul PSD Mihail Pintilei, ales pentru care prezenţa la Comisia de cultură este una facultativă. „Nu s-a discutat în comisie sau s-ar putea…Să mă interesez, pentru că eu am mai lipsit, am mai fost plecat. Eu zic că această statuie ar trebui amplasată în faţa unui edificiu care are rezonanţă istorică, a unui edificiu existent şi la data aceea şi edificator din punct de vedere istoric”, ne-a spus consilierul.

Cel mai bine pregătit dintre toţi se pare că a fost consilierul Vlad Nedelcu, mai singurul care nu a fost absent de la comisii. „Au fost nişte discuţii în comisie, dar nu s-a hotărât nimic, deocamdată. Au fost vehiculate câteva amplasamente, respectiv parcul de la Palatul Copiilor, dar nu în rând cu grupul statuar al voievozilor. O altă variantă, la Râpa Galbenă şi o alta tot în zona Fundaţie. Statuia e integrată în Memorialul Unirii şi încă se mai discută”, a spus consilierul.

 

„Am fost operat la şold şi nu ştiu”

La rândul său, consilierul PNL Ciprian Bostan, susţine că a solicitat un amplasament din partea aparatului de specialitate al Primarului, încă din luna februarie. „Tot timpul am fost amânat pe motiv că amplasamentul este în studiu şi o să fiu informat. Până acum, eu nu am cunoştinţă . Lucrurile ori s-au blocat undeva, ori trenează pur şi simplu. Nu există o transparenţă în ceea ce priveşte etapele. Tot timpul trebuie să întrebăm. Mi-e greu să spun unde ar putea fi pusă statuia asta. Eu sunt inginer şi economist. În mod normal, ar trebui să fie într-un loc adiacent şi vizibil pentru turişti, lângă Fundaţia Ferdinand”, a spus Bostan.

Pe colegul său, Alexandru Coţofan, l-am găsit încă în convalescenţă după ce a rămas blocat o lună şi jumătate în spital. „Nu am auzit de aşa ceva. Nu pot să dau un răspuns pentru că nu s-a discutat în Comisia de Cultură. Ca să identific un loc ar trebui ca această problemă să fie pusă pe tapet şi trebuie să fie discutată şi trebuie să mă gândesc. Nu ştiu să se fi discutat în comisie pentru că am fost operat la şold şi am stat în spital o lună jumate”, a spus consilierul.

Consiliera PMP Violeta Găburici ne-a spus, foarte sigură pe ea, că această decizie ar trebui să fie luată la… Serviciul de Urbanism al Primăriei.  

 

Brătescu: „În apropierea BCU ar fi extraordinar”

În opinia istoricului Liviu Brătescu, o variantă ar fi, într-adevăr, în parcul Voievozilor din Fundaţie, pe strada Lăpuşneanu, undeva în apropierea Muzeului Unirii, acolo unde regele a stat cât a poposit la Iaşi, dar şi în parcul care dă spre Râpa Galbenă. “Simbolul lui Ferdinand este Biblioteca Centrală, fosta Fundaţie Ferdinand, dar unde Dumnezeu să fie pus acolo? Cred că o variantă ar fi în apropierea acestui edificiu, în cele două parcuri care-l încadrează. O amplasare a unei astfel de statui în apropierea BCU ar fi extraordinară. În Parcul Voievozilor trebuie gândită o imagine de ansamblu, că nici celelalte personalităţi de acolo nu ar trebui puse în umbră. Important e gestul în sine şi ăsta nu pot decât să-l salut”, a spus istoricul Liviu Brătescu.

Virgil Băbîi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi, susţine că nu a primit nimic oficial şi până nu primeşte nu îşi dă cu părerea, în timp ce Constantin Duţu, fostul architect-şef al Iaşului, spune că cele mai bune soluţii ar fi în Parcul Voievozilor din Fundaţie şi în parcul de lângă Palatul Roznovanu. „A fost un concurs pentru statui, efectiv, şi atunci s-a discutat şi acest aspect, însă mai multe detalii nu ştiu”, a spus fostul architect-şef.  

 

Poate că sculptorul Crengăniş va oferi şi cealaltă soluţie

 

Se face alt concurs de soluţii!

Ca şi cum nu a fost de ajuns căruţa de bani dată pentru această statuie, municipalitatea intenţionează să mai aloce o altă sumă pentru a afla unde îi „stă” cel mai bine regelui Ferdinand pentru posteritate. „Pentru statuia lui Ferdinand se organizează un concurs de soluţii cu privire la amplasarea statuii în municipiul Iaşi”, a anunţat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Proiectul statuii lui Ferdinand a fost câştigat de sculptorul Constantin Crengăniş, tot în urma unui concurs de soluţii. Statuia de bronz a regelui Ferdinand va avea o înălţime de 2,4 metri şi o greutate de minimum 600 de kilograme.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31