fbpx
 
1.200 de ieşeni muşcaţi anul acesta de câini. Ce fac autoritățile?

1.200 de ieşeni muşcaţi anul acesta de câini. Ce fac autoritățile?


Aproape 1.000 de persoane au avut nevoie de profilaxie antirabică. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“, Carmen Dorobăţ, susţine că, potrivit unei statistici pe anul acesta, că peste 1.200 de persoane s-au prezentat la spital deoarece au fost muşcate de câini. Dintre acestea, aproape 1.000 au necesitat profilaxie antirabică.

 

„De la începutul anului şi până în prezent, au fost 936 de prezentări care au primit profilaxie antirabică şi alte 320 de persoane care nu au necesitat această profilaxie antirabică. Anul trecut, au fost aproximativ 1.000 de persoane care s-a prezentat la cabinetul antirabic deoarece au fost muşcate de câini. Nici anul trecut şi nici anul acesta nu am înregistrat vreo perioadă cu creşteri deosebite de cazuri. În plus, anul acesta nu am mai avut alt caz care să reclame administarrea serului antirabic“, spune Carmen Dorobăţ.

 

Încă o persoană muşcată de câini la Ciric

După ce Elena Tudosă, o ieşeancă în vârstă de 51 de ani, a fost muşcată de o haită de câini în apropierea lacului Veneţia, din pădurea Ciric, o altă persoană s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase deoarece a fost muşcată de un câine, tot în apropierea Ciricului.

„O persoană, care era cu o bună pregătire profesională, a venit, la o zi după cazul femeii muşcată de câini, şi ne-a spus că a fost muşcat de un câine, în apropierea Ciricului, cu câteva zile în urmă. Norocul acelei persoane a fost că nu era o leziune sângerândă şi care să impună o anumită profilaxie antirabică“, precizează managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

 

Sute de persoane muşcate în zona Ciric

Şefa Spitalului de Boli Infecţioase precizează că periodic se prezintă persoane care acuză faptul că au fost muşcate de câini în zona Ciricului.

„Nu avem o statistică a zonelor în care au fost muşcate persoanele care se prezintă la spital, dar din discuţiile purtate cu pacienţii, periodic ni se spune că au fost muşcaţi în zona Ciricului sau în zona lacului Veneţia. Oricum, cred că numărul persoanelor muşcate e de ordinul sutelor. Ciric şi Veneţia sunt zone unde sunt mulţi câini fără stăpân“, susţine Dorobăţ (foto jos).

 

 

Ultimul ser antirabic din România

În cazul femeii muşcate în apropierea lacului Veneţia s-a administrat ultimul ser antirabic existent în România.

„Femeii în vârstă de 51 de ani i s-a administrat ultimul ser antirabic existent în România. Era singura rezervă de astfel de ser existentă la noi în ţară. Acest ser era produs în străinătate, de Sanofi Pasteur, iar din câte am înţeles eu această firmă nu mai produce acest ser. De asemenea, femeii i-a fost aplicată o schemă de vaccinare potentă, astfel încât să putem asigura în proporţie cât mai mare această prevenţie pentru rabie. Starea femeii este în present bună şi cred că vineri va putea pleca acasă“, precizează Carmen Dorobăţ, care adaugă că un nou caz grav, de genul femeii muşcate la Veneţia, I-ar pune în imposibilitatea de a administra ser antirabic: „Este o mare problemă acum pentru noi absenţa serului antirabic. În cazul unui nou caz cum a fost cel de la Veneţia, vom fi nevoiţi să folosim vaccinare, schemă potentă. Administrarea serului asigură imunitatea imediată, iar combinaţia cu vaccinul este folosită tocmai în astfel de cazuri grave. Am ajuns să acţionăm la fel ca în urmă cu mulţi ani, când nu exista acest ser. De cel puţin 10 ani, în România nu a mai existat această situaţie să nu fie acest ser.“

 

Salubris dă vina pe alţii

Deşi multe persoane care merg să ia apă de la izvorul din apropierea lacului Veneţia sau care aleargă pe pista amenajată de la Veneţia la Ciric au acuzat că au fost atacate de câini fără stăpân, reprezentanţii Salubris susţin că nu pot rezolva această problemă deoarece pădurea din zonă aparţine Ocolului Silvic şi tabăra dezafectată, ce aparţine Ministerului Învăţământului.

„Salubris a intervenit în zona Ciric - Veneţia şi anterior incidentului, desfăşurând numeroase acţiuni de prindere a câinilor fără stăpân şi capturând numai în cursul acestui an 678 de exemplare canine din această zonă. Mulţi câini fără stăpân sunt în pădurea din zonă, gestionată de Ocolul Silvic Iaşi. În plus, în zonă este şi tabăra pentru elevi care este gestionată de ministerul de resort. În acest moment tabăra nu este funcţională, dar acolo a fost semnalată prezenţa a numeroşi câini comunitari“, se arată într-un comunicat al Salubris Iaşi.

REPORTER DE IAŞI a încercat să ia legătura cu directorul instituţiei, Ion Apostol, însă nu a fost găsit la sediul şi nici nu a răspuns la telefon.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31