fbpx
 
3 milioane de lei în județ, piața folcloriștilor de Zilele comunelor din august

3 milioane de lei în județ, piața folcloriștilor de Zilele comunelor din august


Cântăreții de muzică populară își umplu buzunarele la petrecerile electorale de vară. Media pe comună în Iași este de circa 10.000 de euro pentru aceste spectacole, iar cei mai mulți bani se duc pe onorariile artiștilor. Primarul din Rediu și-a permis să o aducă pe Irina Loghin și a plătit și pentru transmisie „live” la TV. Primarul din Ruginoasa a renunțat la acest eveniment: „Prefer să pun leduri la iluminatul stradal și să rezolv alte probleme”. Chefurile țin în general câteva ore și sunt băi de mulțime pentru politicieni.

Zeci de comune din județul Iași şi-au ales o zi sau două din an pentru a le consacra unei sărbători a comunităţii. De cele mai multe ori, aceste manifestări nu se limitează doar la nişte momente prin care să fie punctate aspectele cu care o comună se poate mândri, ci sunt adevărate ocazii de tocat banii comunităţilor, şi aşa puţini.

În plus, acestea reprezintă un bun prilej de campanie electorală pentru primarul în funcție, care invită deputați sau senatori de la partidul care i-a adus fotoliul de primar și care promit câte în lună și în stele pentru locuitorii comunei.

Sumele cheltuite variază între 20.000 și 60.000 lei. Sunt și primari care au ales să investească acești bani în lucrări de care comuna are nevoie, dar aceștiaa pot fi numărați pe degete. Calculat la aproximativ 80 de comune, din totalul de 93 de comune, câte sunt în județul Iași, la o suma medie de 40.000 lei, rezultă aproximativ 3,2 milioane de lei de la bugetele locale care ajung în buzunarele firmelor organizatoare de evenimente și ale artiștilor.

Fără număr, la Schitu Duca

La Schitu Duca, primarul Mihai Mihalache a cheltuit din bugetul local 60.500 lei pentru organizarea Zilelor comunei. Prin intermediul firmei băcăuane Music Awards SRL, la Schitu Duca a cântat printre alții Laura Lavric, Costantin Bahrin sau Claudia Martinică, dar și Orchestra Mugurel din Chișinău.

Contactat telefonic, Mihalache a refuzat să vorbească despre acest eveniment, după care și-a închis telefonul.

La Miroslovești, primarul Constantin Cojocaru a cheltuit 30.225 lei, optând tot pentru firma băcăuană aleasă de Mihalache.

Pe scenă au urcat printre alții Daniela Condurache, Vasilica Tătaru sau Andreia Hăisan, împreună cu Ansamblul „Sârba cu năframă“, de la Hârlău. În plus, Primăria a achiziționat și servicii de prezentare de la Favorit TV. Primarul Constantin Cojocaru nu a putut fi contactat pentru a-și prezenta punctul de vedere legat de organziarea acestui eveniment.

 

Primarul din Lețcani, Stelian Turcu, încinge hora și e sincer: „Cine nu organizează Zilele comunei nu mai vrea să candideze”

60.000 lei, la Tomești

La Tomești, zilele comunei se vor organiza luna viitoare, iar pentru acest eveniment primăria a alocat suma de 60.000 lei.

Primarul Ștefan Timofte nu știe exact pe ce se cheltuie banii, scuzându-se că este ocupat cu probleme improtante pentru comună.

„Organizăm activități pentru copii, bătrâni, activități sportive. Vom avea și un concert, foc de artificii“, ne-a spus pe scurt Timofte, care ne-a transmis că va da presei programul complet al evenimentelor.

Eveniment organizat de firme specializate

La Lețcani, primarul Stelian Turcu a ales să lucreze cu o firmă organizatoare de evenimente pentru zilele comunei.

„Am avut hramul bisericii, Ziua Eroilor, spectacol organizat pe stadionul din localitate. Au fost vreo 20 de artiști, printre care Ion Suruceanu și Claudia Martinică. Am cheltuit 50.000 lei, bani dați unei firme din Iași care organizează astfel de evenimente. Aceasta s-a ocupat de tot“, zice Stelian Turcu.

La Răducăneni, primarul Ilie Viorel a cheltuit 40.000 lei pentru organizarea Zilelor comunei. „10.000 lei au venit din sponsorizări, iar restul de la bugetul local. Achizițiile le-am făcut pe SEAP“, menționează Ilie Viorel.

Primarul din Schitu Duca, Mihai Mihalache, a spus că nu interesează presa cât cheltuie el pe Zilele comunei

20.000 lei, cu artiști locali

Multe dintre comune au optat să organizeze zilele comunei cu un buget de 20.000 lei, având activități în care au fost implicați copii și tinerii din comună și au fost organizate spectacole cu soliști locali sau din Iași, care nu au fost plătiți.

„Noi organizăm «Serbările comunei». Am optat să facem mai multe evenimente cu tinerii și copiii de la noi din comună. Au fost activități sportive, artistice. Am acordat premii în produse și bani. Nu am dat banii pe aducerea de artiști consacrați. Avem un parteneriat mai vechi cu Ștefan Pintilie, care vine și cântă fără să-l plătim. Au mai fost niște artiști locali, care, la fel, nu au fost plătiți“, spune Cătălin Lupu, primarul coumnei Ciurea.

Și la Comarna s-au cheltuit 20.000 lei pentru organizarea zilelor comunei. „Am ales artiști din zonă pentru că nu am avut un buget foarte mare. Pentru focul de artificii am cheltuit 2.500 lei“, susține Constantin Grădinaru, primarul din Comarna.

Irina Loghin la Rediu, din sponsorizări

La Rediu, primarul Vasile Haidău a ales să organizeze zilele comunei doar din sponsorizări, aproximativ 40.000 lei.

„Nu avem un buget prea mare, așa că am ales anul acesta să organizăm zilele comunei din sponsorizările primite. Oamenii de afaceri din comună au venit cu produse sau cu bani. Sunt oameni care au afaceri aici și care nu vor ca tradițiile să dispară. Am avut și un spectacol. Am dat 18.400 lei unui impresar care a adus mai mulți artiști, printre care și Irina Loghin. Am acordat premii familiilor care au implinit 50 de ani de la căsătorie, copiilor cu rezultate foarte bune la învățătură. Restul banilor au constatat în produse aduse de către oamenii de afaceri din comună“, explică Vasile Haidău.

Rediu s-a fălit cu cea mai mare petrecere: au adus-o pe Irina Loghin și au plătit dedicații la Favorit TV

Nu știu cât au cheltuit

REPORTER DE IAȘI a stat de vorbă și cu câțiva primari care fie nu mai știu câți bani au fost cheltuiți pentru organizarea zilelor comunei, care pur și simplu au refuzat să ofere aceste informații.

„La noi, am organizat săptămâna trecută «Zilele Harbuzului». Nu mai știu exact ce buget am avut pentru acest eveniment. O să vă trimită consiliera mea aceste informații“, ne-a transmis primarul din Probota Constantin Zamisnicu, fără a primi informațiile.

Banii investiți în lămpi cu LED

Au fost și primari care au ales să nu organizeze zilele comunei și să folosească banii pentru investiții în comună.

„La Ruginoasa, am renunțat să mai organizăm acest eveniment pentru că bugetul este mic și am preferat să cheltuim banii pe lucruri utile comunei. Decât să dăm banii unor artișit, am preferat să investim în montarea de lămpi cu LED. Când vom rezolva toate problemele din comunitate, vom organiza și peteceri“, zice Dănuț Nechifor, primarul din Ruginoasa.

La Popricani, primarul Valeriu Pârlog, precizează că de doi ani nu a mai organziat acest eveniment: „Noi nu avem căminul cultural funcțional. Vom face când vom avea o locație. Oricum, când am organizat zilele comunei, am mers pe sponsorizări“.

Nici la Valea Lupului nu s-au organizat zilele comunei. „În mod normal, noi organizăm zilele comunei de Rusalii, dar se lucrează la sediul primăriei și nu am avut fonduri și pentru acest eveniment“, explică primarul Cătălin Lupu.

Și la Mogoșești, primarul Ștefan Maftei a ales să folosească banii pentru investiții în problemele importante decât „să aducă niște artiști timp de câteva ore“, după cum susține primarul.

 

Oare cu cine va vota femeia din imagine, după ce a fost așa frumos la Zilele comunei?

 

Cine nu organizează nu mai candidează

O explicație găsită de primarul de la Lețcani pentru neorganziarea acestor evenimente ar fi aceea că primarii din acele localități nu mai vor să candideze.

„Cei care nu fac zilele comunei nu mai pot sau nu mai vor să candideze. Probabil nu-i mai interesează și atunci nu-și fac campanie! Aceste evenimente sunt un bun prilej de a prezenta proiectele realizate“, zice cu sinceritate Stelian Turcu, primarul din Lețcani.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30