fbpx
 

Items filtered by date: Miercuri, 29 Noiembrie 2017

Nouă ne-au spus că fac un imobil cu două şi trei etaje când ne-au rugat să semnăm, nicidecum ce au făcut şi ce vedeţi cu ochiul liber”, spun proprietarii caselor din jurul blocului făcut de Boca şi Onofriciuc la marginea oraşului. Oamenii povestesc că au fost ameninţaţi inclusiv cu tăierea utilităţilor şi a accesului la un drum comun dacă nu semnează. Cât s-a ferit consilierul local PSD Florin Boca să fie asociat cu investiţia din CUG şi tot nu a scăpat: l-am fotografiat când a venit să verifice stadiul lucrărilor şi să ia nişte documente de la Gabriela Lăcrămioara Ioniţă, interpusa sa şi cea care deţine blocul în acte.

O firmă privată nu este obligată să dea detalii despre lucrările pe care le execută”. Asta spune Ionel Onofriciuc despre blocul pe care-l ridică între case, împreună cu consilierul local Florin Boca, pe Şoseaua Nicolina 165, în apropiere de Tehnopolis. Este imobilul firmei Darcilo SRL despre care REPORTER DE IAŞI a scris în numărul trecut că a primit aprobare direct de la Serviciul Urbansim din Primărie să renunţe la parcarea de la demisol, urmând ca în locul ei să fie amenajate apartamente. Acelaşi bloc la care parterul este aproape la nivelul etajului 1 şi unde acelaşi Serviciu de Urbanism a dat o altă aprobare, pentru supraînălţare: două etaje în partea din spate, unul la stradă. Este blocul despre care Boca, fost şef al Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliul Local Iaşi, spunea că nu-i aparţine şi că „nu are nici o treabă cu el”. În realitate, este al său şi avem dovada.

 

Onofriciuc: „Facem parcare”

Ionel Onofriciuc este revoltat că a apărut în REPORTER DE IAŞI cu subiectul blocului pe care-l face cu Florin Boca pe Şoseaua Nicolina 165. Se agită, explică faptul că are deja 10 locuri de parcare în faţa clădirii şi a primit aprobare să renunţe la parcarea de la demisol pentru că are un teren alături. „Am cumpărat un teren de 2.000 de metri pătraţi alături, verificaţi câte locuri de parcare se pot face pe suprafaţa asta. Noi vom avea cel puţin 60. Cât despre dimensiunea imobilului, a fost verificată de nenumărate ori, am avut toate controalele posibile pe şantier”, spune el. Într-adevăr, la câţiva metri distanţă, spre oraş, există o parcelă liberă, achiziţionată de Darcilo SRL, după cum spune Onofriciuc. Oamenii care au case acolo spun că au auzit de achiziţie, dar că terenul are altă destinaţie: „Nici pomeneală de parcare. Poate doresc să facă şi câteva locuri de parcare, dar acolo pregătesc încă un bloc. Pentru asta au luat terenul, doar n-o să-l strice pe parcări într-o zonă aşa căutată”.

 

Florin Boca la bloc!

Fostul şef al Comisiei de Urbanism, consilierul local Florin Boca, în mandatul căruia Darcilo a obţinut autorizaţia de construcţie iniţială, a negat în permanenţă că ar avea vreo legătură cu blocul. Firma e pe numele Gabrielei Lăcrămioara Ioniţă care a fost reprezentant de vânzări pentru Rafant Company, firma surorii lui Florin Boca, şi este fostă angajată a lui Ionel Onofriciuc la Dan Mixt Est SRL. Este, de fapt, un paravan pentru cei doi. „Doamna Ioniţă face blocul din credite bancare”, spune Ionel Onofriciuc când vine vorba despre finanţarea imobilului. Doar că martorii, proprietarii caselor din jur, spun altceva: pe şantier vin Onofriciuc şi Boca, Ioniţă le este clar subordonată: se vede din atitudinea celor trei. Fapt constatat şi de REPORTER DE IAŞI: l-am fotografiat pe Florin Boca pe şantierul său, vineri, 24 noiembrie. Primea nişte acte de la Gabriela Ioniţă, apoi a făcut un tur de şantier şi a plecat, văzând că a fost observat. Gabriela Ioniţă s-a urcat în maşină şi a plecat în trombă când a observat, la rândul său, că este fotografiată. Singurul care a rămas să stea de vorbă a fost Ionel Onofriciuc. Acesta neagă în continuare că Boca ar avea vreo legătură: „Nu are voie să fie văzut aici, sau cum?”.

 

Este vina Primăriei, nu a lor”

Ce povestesc oamenii din casele din apropiere despre blocul care le-a răsărit lângă ei: că au fost, pe rând, minţiţi şi ameninţaţi. Li s-a spus o poveste, pentru ca apoi să vadă că blocul tot creşte şi nu se mai opreşte. „Când au strâns semnăturile de la vecini, au venit cu schiţe şi cu povestea că fac o clădire mică, cu trei etaje la stradă, două spre case. Nu au spus atunci că plănuiesc o supraînălţare şi că, din cauza unui parter foarte înalt, cele trei etaje de la stradă sunt de fapt vreo 4, iar acum se fac 5. Că aşa se vede, să nu ne ascundem după deget. Sunt 5 etaje mari şi late, nu mă interesează ce scrie pe hârtie“, spune proprietara unei case de lângă bloc. Femeia mai afirmă şi că a semnat mai mult de frică, nu din convingere. De ce? Pentru că imobiliarii i-au spus că-i taie accesul la utilităţi şi la strada comună. S-a speriat, a semnat. Şi acum regretă. „Ce vreau să mai spune este însă că nu este vina lor. Lor li se permite. Primăria Iaşi ar trebui să fie instituţia care se opune unor blocuri ridicate dintre case, cu reguli clare de urbanism”, mai spune proprietara.

 

Blocul dintre case, ridicat cu aprobarea Primăriei

Povestea investiţiei

În toamna lui 2016, SC Darcilo SRL a primit aprobare pentru a construi un imobil cu demisol, parter şi 3 etaje, după care, recent, i s-a acordat permisiunea să mai ridice un nivel pe un tronson şi două niveluri pe cealalt. Extrem de grav, s-a aprobat şi transformarea demisolului, care trebuia iniţial să fie parcare, în locuinţe. Toate aceste modificări au fost date de Serviciul Urbanism din Primărie, un instrument care fentează privirile „indiscrete” ale celor din Opoziţie. Urbanismul este subordonat direct primarului Mihai Chirica, coleg de partid şi amic al lui Boca.


Publicat in Anchete

Tun stil Asimionesei: acte contradictorii, două procese pierdute, sentință irevocabilă împotriva lui, interpuși în firmă, dată în calendar falsificată, dar readus la masă de Primărie. Miza: un teren de 560 mp în Centru Civic, lângă Turnul UMF (fost „Petre Andrei”). Acolo era sediul Compiața, firma-paravan a lui Asimionesei plătind doar 10% din suma de achiziție. Cadastrul i-a refuzat întabularea, Primăria revendică din nou terenul. Cât timp primarul și patronul informal al BZI au un „parteneriat strategic”, cum va apăra șeful Primăriei bunul ieșenilor?

Printr-un interpus, Ghiocel Asimionesei, patronul BZI, vrea să pună mâna pe o mină de aur, în centrul Iașului. De cinci ani, Asimionesei, prin Enviro Consulting Group, încearcă să intre în posesia unui teren de 560 mp și a unei clădiri de 170 mp pe strada Zmeu nr. 2. Fix vizavi de Muzeul Municipal și de fostul turn al Universității „Petre Andrei”.

La prima strigare, doar terenul valorează 300.000 de euro. Prin diferite tertipuri, Asimionesei a vrut să-l ia la preț de chilipir: 13.500 lei, adică vreo 3.000 de euro. Acum, doar primarul Mihai Chirica îl poate opri pe Asimionesei. O va face?

 

O scurtă cronologie

Imobilul și terenul din Zmeu numărul 2 au avut un traseu complicat în ultimii aproape 30 de ani. Au trecut în proprietatea statului, ca urmare a emigrării proprietarilor, iar printr-o decizie din 1989 Consiliul Popular al Județului Iași a trecut acest imobil în administrarea Consiliului Popular al municipiului Iași pentru Administrația Piețe Iași.

Ulterior, imediat după ’90, imobilul și terenul au mers la nou-înființata Compiața, care a administrat, o perioadă, piețele agroalimentare din oraș. La sfârșitul anilor ’90, în urma disputelor cu fostul primar Constantin Simirad, Compiața a pierdut acest drept. Ulterior, a intrat în procedură de faliment.

În mai sau în septembrie?
Anul 2012 reprezintă un moment de cotitură. În acest an, nu e clar dacă în mai sau septembrie,
Enviro Consulting Group (firmă controlată din umbră de Ghiocel Asimionesei) a cumpărat la licitație de la Societatea Civilă Practicieni Consulting & Management IPURL (lichidatorul Compiața) un teren de 560 mp și o clădire de 170 mp pe strada Zmeu nr. 2, peste drum de actualul Muzeul Municipal. Prețul: 133.500 lei. La cursul de atunci vreo 30.000 de euro. E vorba de fostul sediu social al Compiața.

 

Primăria a câștigat irevocabil
Dar Primăria se judeca deja de câțiva ani cu Compiața și cu lichidatorul privind proprietatea asupra clădirii și a terenului din Zmeu nr. 2. Astfel, Primăria a făcut o acțiune în revendicare imobiliară, respectiv pentru evacuare. Concret, reprezentanții Primăriei au susținut că SC Compiața a avut doar drept de administrare și folosință și nu de proprietatea asupra bunurilor imobile.

Pe 28 mai 2012, a venit sentința irevocabilă a Tribunalului. Astfel, Compiața, prin lichidator judiciar, a fost obligată să lase Primăriei „în deplină proprietate și liniștită posesie imobilul din Iași”. În plus, instanța a dispus „evacuarea pârâtei (Compiața – n.r.) din acest spațiu”.

În 2013, Primăria a încercat executarea silită. Compiața și lichidatorul au contestat. Pe 16 mai 2014, Judecătoria a respins ca nefondată contestația la executare formulată de Compiața prin lichidator. Adică, spațiul trebuia eliberat.

Lichidatorul a făcut apel, iar pe 17 decembrie 2014, Tribunalul a admis contestația la executare formulată de Compiața în contradictoriu cu Municipiul Iași. „Suspendă de drept executarea silită”. Motivul fiind că SC Compiața era în insolvență.

A forțat la Cadastru
Revenim la achiziția de către Enviro a imobilului și a terenului. Pe 2 aprilie 2013, Enviro
Consulting Group a chemat în judecată Oficiul de Cadastru (OCPI) solicitând instanței „alocarea unui număr cadastral pentru imobilul proprietatea reclamantei (Enviro – n.r.), obligarea pârâtei la întabularea dreptului său de proprietate pentru acest imobil. Reclamanta a arătat că a dobândit prin vânzare la licitație imobilul teren (560,36 mp) și construcție (169,75 mp) de la Compiața în lichidare, dovadă în acest sens stând procesul verbal de adjudecare 85/10.09.2012”.
Cu alte cuvinte, în SEPTEMBRIE 2012, lichidatorul și Compiața vânduseră terenul și clădirea, deși în MAI, irevocabil, judecătorii de la Tribunal stabiliseră că acestea sunt PROPRIETATEA PRIMĂRIEI.

 

Nu a făcut dovada proprietății
Neavând acest detaliu, judecătorii au arbitrat disputa dintre Enviro și Cadastru. În cadrul procesului, reprezentanții OCPI Iași au susținut că au respins cererea Enviro motivat de faptul că SC Compiața nu a făcut dovada dreptului de proprietate. Mai mult, în evidențele OCPI Iași, Compiața figura cu o cerere de înscriere a dreptului de proprietate pentru acest imobil, aceasta fiind respinsă. Pe scurt, inspectorii de la Cadastru au refuzat întabularea atât pe Enviro cât și, anterior, pe Compiața deoarece niciuna dintre firme nu făcuse dovada proprietății.

În final, după apel, sentința definitivă din 16 martie 2015, a dat dreptate Oficiului de Cadastru, respingând acțiunea formulată de Enviro care voia întabularea pentru imobilul de la Zmeu 2. Prima înfrângere a Enviro.

 

O altă dată a licitației

În paralel, fără absolut nicio legătură, o femeie, Monica Hagianu Streit, într-un proces de revendicare, a cerut ca, în locul imobilului ce nu i se mai putea da, să-i fie acordate în compensare alte imobile pe care le deține Primăria. Și a adus ca exemplu terenul și casa de la Zmeu nr. 2.

În sentința din 24 octombrie 2014, instanța reține: „Imobilul a fost transferat către SC Enviro Consulting în baza procesului verbal de licitație și adjudecare din data de 7.05.2012. Nu a fost depus la dosar niciun act din care să rezulte că acest imobil s-ar afla în proprietatea municipiului Iași”.

Nu este clar cine a efectuat „cercetările”, dar surprinde data procesului verbal de licitație și adjudecare: 7 MAI 2012 și nu 10 SEPTEMBRIE 2012. Deci, care este data corectă?

Nu există contract
Totuși, Enviro nu deține act de proprietate pentru respectivele imobile. În februarie 2016, Enviro a dat în judecată lichidatorul Compiața. Reprezentanții Enviro au cerut instanței pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de act de vânzare-cumpărare,
după adjudecarea din 2012.

Sentința este din 19 ianuarie 2017. Instanța a constatat: „În urma licitației a fost încheiat procesul verbal de licitație și adjudecare nr. 85/10.09.2012. Totodată, la data adjudecării, s-ar fi încheiat actul de adjudecare nr. 88/10.09.2012 în care se precizează că s-a achitat în numerar suma de 13.500 lei conform facturii din 10.09.2012 reprezentând 10% din valoarea licitată și stabilită cu titlu de preț. După acel moment, lichidatorul ar fi refuzat să se prezinte la notar și să încheie contractul de vânzare-cumpărare în forma autentică”. Din aceste date reiese că prețul de adjudecare a fost de 133.500 lei, adică cel de pornire.

 

Nu a plătit diferența de 90%

În cadrul aceluiași proces, în sentință, s-a precizat: „în primul rând instanța constată că reclamanta (Enviro – n.r.) nu și-a îndeplinit obligația de plată a întregului preț de achiziție de 133.500 lei în termenul de 6 luni de adjudecare. Reclamanta nu a făcut dovada că a achitat prețul. La fila 46 reclamanta recunoaște că nu a achitat prețul integral. Prin urmare, instanța apreciază că nu poate pronunțata o hotărâre care să țină loc de act autentic de vânzare-cumpărare atâta vreme cât nu s-a făcut dovada că prețul convenit a fost achitat vânzătorului.
În al doilea rând, se reține că nu s-a făcut dovada faptului că imobilul pentru care s-a organizat licitația era în patrimoniul Compiața, nefiind depus vreun titlu în acest sens”.

 

Instanța a respins cererea
În plus, instanța a reținut că în acte imobilul din Zmeu 2 este menționat ca fiind „în folosința” și nu în proprietatea Compiața. Mai mult, cei de la Cadastru au comunicat că terenul și construcția nu figurează cu număr cadastral alocat și nu este înscris în cartea funciară. Ba, în februarie 2009, a fost respinsă o cerere de întabulare a dreptului de proprietate formulată de Compiața.

Astfel, în ianuarie 2017, instanța a respins cererea Enviro de-a primi act de vânzare-cumpărare. A doua înfrângere în instanță.

Dacă Enviro nu are contractul de vânzare-cumpărare, de ce anterior a dat în judecată Oficiul de Cadastru cerând întabularea? A încercat să forțeze obținerea contractului de vânzare-cumpărare prin întabulare, spun experții în afaceri imobiliare.

 

O nouă acțiune a Primăriei

Pe 5 septembrie 2017, Municipiul Iași, prin primar, a depus acțiune de revendicare imobiliară împotriva Enviro. „Dosarul este înregistrat pe rolul Judecătoriei Iași și are ca obiect acțiune în revendicare formulată de Municipiul Iași, Consiliul Local al Municipiului Iași, în calitate de reclamanți, a imobilului - construcție și teren - din Iași, stradă Zmeu nr. 2, în suprafața de 170 mp construit și 397 mp neconstruit. Acțiunea este formulată în contradictor cu Enviro Consulting, în calitate de adjudecatar al bunurilor deținute de Compiața, aflată în procedura de lichidare de bunuri. Imobilul revendicat - spațiu și teren - se află în prezent inventariat în domeniul public al Municipiului Iași în bază deciziei civile din 2012 pronunțată de Tribunalul Iași (...) prin care s-a admis acțiunea formulată de Municipiul Iași și Consiliul Local și a obligat reclamantul (Compiața – n.r.) să lase în deplină proprietate și liniștită posesie imobilul din stradă Zmeu nr. 2”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
După ce municipalitatea a depus acțiunea, aceasta a fost anulată pentru că nu au fost întrunite niște condiții de formă. „După parcurgerea procedurii de regularizare, instanța va fixa termen de judecată”, a completat Buraga.

Primăria lui Mihai Chirica ne-a dat deja emoții cu primele erori în depunerea acțiunii. Dacă pierde, Asimionesei se face proprietar pe un teren în centrul Iașului în care se poate construi lejer un P+4, căruia ulterior i se mai adaugă un etaj și aduce un profit de-un milion de euro.

Aberațiile afacerii

1. Ghiocel Asimionesei, prin Enviro Consulting Group, vrea să intre în posesia terenului și clădirii evaluate la vreo 300.000 de euro (cotă de piață acum) deși a plătit doar 3.000 de euro în 2012 (10% din prețul de vânzare de 30.000 euro)


2. Nu există nicio dovadă că terenul și clădirea au fost în proprietatea Compiața, ci doar în administrare și folosință


3. Există o decizie irevocabilă a instanței cum că imobilul de la Zmeu 2 e în deplina proprietate a Primăriei. Instanța a dispus inclusiv evacuarea Compiața de acolo


4. Există două date ale procesului verbal de licitație și adjudecare: 7 mai 2012 și 10 septembrie 2012. Dacă a fost pe 7 mai, lichidatorul a vândut imobilul în timp ce se judeca cu Primăria asupra proprietății. Dacă data corectă e 10 septembrie, atunci lichidatorul a vândut după ce instanța stabilise dreptul de proprietate în favoarea Primăriei

 

 

Legătura Enviro – Asimionesei

Tot prin Enviro, Asimionesei a lăsat o datorie de 400.000 de lei către RADEF, în contul închirierii Cinema Tineretului. N-a plătit nicio zi de chirie)

 

 

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Enviro Consulting Group, cu sediul social la București, îi are drept acționari pe Ioan Beșleagă (90%) și Florin Modoranu (10%). Ambii sunt cunoscuți ca persoane apropiate lui Ghiocel Asimionesei. Astfel, Modoranu este omul pus de Asimionesei să se ocupe de tipografia unde se tipărește cotidianul BZI. Tot Modoranu figurează ca administrator la o altă firmă controlată de Asimionesei, Grafic Beta Invest SRL, transformată în Grafic Beta Trust.

După intrarea în insolvență a Delta Press Investment, Ghiocel Asimionesei a editat BZI și prin Media Pro Distribution Group SRL, firmă la care unul dintre asociați era Ion Beșleagă.

O altă afacere scandaloasă datează din 2012 când Enviro a închiriat ruina Cinema Tineretului. Timp de trei ani, firma n-a plătit niciun leu chirie, RADEF România având de recuperat 400.000 lei, în acest scop promovând o acțiune în instanță.

 

Aceeași adresă

Enviro Consulting Group are sediul declarat în București, pe str. Luica, nr. 17, aceeași adresă având-o și firma Global Impex Distribution SRL, una dintre societățile asumate de familia Asimionesei, prin care încearcă o altă inginerie imobiliară, pe Sărărie 202.

Inițial, Enviro a avut sediul în Iași, într-un apartament din Păcurari, pe str. Neculau, nr. 16, unde locuia Claudiu Asimionesei, fiul lui Ghiocel. La un moment dat, numărul de telefon al Enviro Consulting de pe site-ul Ministerului de Finanțe era menționat la BRAT drept contact pentru „Bună Ziua Iași”.

 

 


Publicat in Reportaje